Home » Nieuws » Bar-tools voor cocktail fans

Vroeger zag je zelden een cocktailbar, nu zie je die regelmatig. Niet zo gek want cocktails worden steeds populairder. Niemand schaamt zich nog om een Pornstar te bestellen. Voor de echte fans is het ook leuk om zelf thuis cocktails te maken. Wil jij dat ook? Hier vind je de belangrijkste bar-tools voor cocktail fans. Zo weet je precies wat je voor je volgende verjaardag moet vragen.

Met eenvoudige huis tuin en keuken spullen kan je natuurlijk ook cocktails maken. Toch is het wel zo handig om echte bar-tools te gebruiken. Je kan daar beter mee afmeten en mengen. Echte bar-tools zien er natuurlijk ook mooi uit. Dat laatste is tenslotte ook heel belangrijk bij een goede cocktail. Het oog wil ook wat!

Bar-tools voor cocktail fans

Naast mooie glazen en natuurlijk de ingrediënten heb je dus ook bar-tools nodig om een cocktail te maken. Veel ervan hebben bijzondere Engelse namen. Goed om te weten waar je het over hebt. Hieronder staan de bekendste tools. Wil je ze kopen? Je vindt al deze bartools bij HCA.

Barlepel

De barlepel is een speciale lange lepel om cocktails mee te mengen. Door de lengte kan je ook de bodem van hoge glazen goed bereiken. Aan de ene kant vind je een theelepel waarmee je ingrediënten, zoals suiker. mee kan afmeten en waarmee je kan mengen tot de verste hoekjes. Aan de andere kant zit vaak een plat stuk, dat helpt om via de lepel voorzichtig mooie laagjes te schenken.

Bar-tools voor cocktail fans - Barlepel Uitgelicht
Barlepel

Citroenpers

Een normale sinaasappelpers, is vooral handig om grote hoeveelheden sap uit te persen. Voor kleine hoeveelheden is een kleine citroenpers, die je in één hand vast kan houden juist heel handig. Die laatste is dus een handige om te gebruiken voor het maken van losse cocktails.

Bar-tools voor cocktail fans - Citroenpers Uitgelicht
Citroenpers

Cocktail shaker

De cocktail shaker is waarschijnlijk het eerste dat je wilt kopen als je wat vaker cocktails maakt. Vaak is het een metalen beker met een deksel waaruit je de cocktail na het schudden kan inschenken. Veel shakers hebben een zeef in de schenktuit om ijs uit de cocktail te houden. Handig, want dan heb je geen strainer nodig. De Boston shaker is een variant. Hij bestaat uit twee bekers die je samen duwt om de ingrediënten te schudden.

Bar-tools voor cocktail fans - Cocktail shaker Uitgelicht
Cocktail shaker

Jigger / Barmaatje

Veel cocktail recepten gebruiken ‘delen’ als maat voor de verhouding tussen verschillende vloeibare ingrediënten. 1 deel wodka en 3 delen sinaasappelsap of zo. Een barmaatje of jigger is een handig maatbekertje. Je meet er snel en precies kleine hoeveelheden vloeistof mee af.

Bar-tools voor cocktail fans - Jigger Uitgelicht
Jigger

Mix glas

Sommige cocktails wil je met wat minder kracht mengen dan in een shaker. Bijvoorbeeld om het ijs heel te houden en daarmee minder vocht in de cocktail te krijgen. Een mix glas met een schenktuit is dus een handige aanvulling op de shaker. Kies voor een wat steviger glas, waar de bodem niet kapot gaat door de muddler.

Mix glas Uitgelicht
Mix glas

Muddler

Vaak moeten fruit of kruiden voor de cocktail een beetje fijngestampt worden. De muddler is een stevige stamper die daar speciaal voor gemaakt is. Essentieel om te kopen dus.

Bar-tools voor cocktail fans - muddler Uitgelicht
Muddler

Schenktuit

Bij het afmeten van kleine hoeveelheden drank in de jigger, schiet je al snel uit. Zonde van je kostbare drank. Koop wat schenktuiten voor op je flessen en ook dat probleem is weer opgelost. De maatschenker is een handige variant op de schenktuit. Zet hem op een fles en je schenkt elke keer weer precies de juiste hoeveelheid.

ar-tools voor cocktail fans - schenktuit Uitgelicht
Schenktuit

Strainer

Een ‘strainer’ is eigenlijk gewoon Engels voor een zeef. Dat kan een gewone zeef zijn waar doorheen je de cocktail in het glas schenkt. Er zijn ook speciale strainers met een soort ronde veer langs de rand. Die zijn extra makkelijk als je een shaker gebruikt, om het ijs bij het schenken in de shaker en uit het glas te houden.

Bar-tools voor cocktail fans - Strainer 800x800
Strainer

Lekkere alcoholvrije cocktails?

Een lekkere cocktail kan je ook zonder alcohol maken. Op Eetman.nl vind je bijvoorbeeld een heerlijk recept voor een mojito mocktail met alcoholvrije rum. Ook super lekker is deze alcoholvrije pornstar Martini. Daarmee kan je meteen je mooie bar tools in gebruik nemen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen