Laat Sinterklaas maar komen. Deze karamel borstplaat smelt zowel letterlijk als figuurlijk op de tong.
Ik liet de borstplaat aan wat collega’s proeven. De smaak deed ze aan ‘Werthers echte’ denken. Best een groot compliment naar mijn mening. Verder is het “Love it or hate it”. Als je van zoet houdt, dan vind je de karamel borstplaat lekker. Zo niet, dan niet 😁.
Ik ken borstplaat vooral van vroeger. Mijn oma werkte in een bakkerij. Als ze uit haar werk kwam, dan nam ze vaak iets lekkers uit de winkel mee. In de Sinterklaastijd was dat vaak verse borstplaat. Tegenwoordig zie je borstplaat wat minder in de winkels. Zonde want het is hartstikke lekker. Tijd dus om het zelf te gaan maken.
Voor een borstplaat recept hoef je niet lang te zoeken. Het is een echte klassieker. Suiker, slagroom en koken, die basis is duidelijk. Toch heb ik heel veel recepten afgekeurd, omdat ze me niet echt ‘fool proof’ leken.
De basis voor dit recept kwam van Smulweb. Het bevat een beetje custard, een bindmiddel dat ook een lekkere smaak heeft. Een goede basis voor een makkelijk recept. Ik voegde lichte basterdsuiker en vanille aroma toe. Samen met de custard gaf dat een lekkere karamel smaak.
Ook leuk voor kinderen
Dit is trouwens weer een recept dat leuk is om met kinderen samen te maken. Er zitten geen hele moeilijke stappen in. De suikermassa wordt wel heet natuurlijk. Het is dus belangrijk om er zelf bij te blijven. Na afloop kunnen de kinderen mooi de pan uitlepelen. Ik weet zeker dat ze de karamel borstplaat heerlijk vinden.
Ingrediënten
Voor circa 25 stuks borstplaat:
- 2 eetlepels vloeibare boter (of olie)
- 500 gram lichte basterdsuiker
- 1 eetlepel custard
- 175 milliliter slagroom
- 25 gram ongezouten roomboter
- 1 theelepel vanille aroma (Dr. Oetker)
Ook nodig:
- 1 vel bakpapier
- koekvormpjes (of ijsblokjes vorm)
Variatietips:
- kristalsuiker of bruine basterdsuiker
- 1 theelepel oploskoffie (of helemaal niets) i.p.v. vanille aroma
Karamel borstplaat recept
In deze video zie je hoe je borstplaat maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Karamel borstplaat maken
Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten
Zo maak je karamel borstplaat:
- Alles klaarzetten
Leg een vel bakpapier klaar. Smeer met een kwastje de vloeibare boter aan binnenkant van de vormpjes. Leg de koekvormpjes alvast op het bakpapier klaar. Weeg ook alvast de roomboter. Zo kan je straks alles relaxed toevoegen.
- Suiker, slagroom en custard koken
Doe de suiker en de slagroom in een pan. Strooi er dan de custard door een zeef bij. Breng het mengsel al roerend op een laag vuur aan de kook. Blijf het mengsel roeren. Haal af en toe de lepel eruit en kijk hoe het mengsel er af druppelt. Na ongeveer vijftien minuten is het dik genoeg. Haal de pan dan direct van het vuur.
- Roomboter en vanille aroma erbij
Voeg de roomboter en het vanille aroma toe.
- Afkoelen en vormpjes vullen
Blijf het mengsel goed roeren terwijl het afkoelt. Als het dikker begint te worden, dan schep je de borstplaat in de vormpjes.
- Borstplaat hard laten worden
Laat de borstplaat minimaal één, maar liever nog drie uur staan om hard te worden. Duw de borstplaat dan heel voorzichtig langzaam uit de vormpjes.

Meer recepten
Vind je de karamel borstplaat leuk om te maken? Dat verbaast me niets, want ik hou ook altijd van een lekkere snack. Kijk dan ook eens naar de andere snacks, bijvoorbeeld het recept voor ouderwets lekkere zachte pepernoten.