5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Karamel borstplaat

Laat Sinterklaas maar komen. Deze karamel borstplaat smelt zowel letterlijk als figuurlijk op de tong.

Naar het recept

Ik heb deze karamel bortplaat een keer voor mijn collega’s gemaakt. De smaak deed ze aan ‘Werthers echte’ denken. Best een groot compliment naar mijn mening. Verder is het “Love it or hate it”. Als je van zoet houdt, dan vind je de karamel borstplaat lekker. Zo niet, dan niet 😁.

Ik ken borstplaat vooral van vroeger. Mijn oma werkte in een bakkerij. Als ze uit haar werk kwam, dan nam ze vaak iets lekkers uit de winkel mee. In de Sinterklaastijd was dat vaak verse borstplaat. Tegenwoordig zie je borstplaat wat minder in de winkels. Zonde want het is hartstikke lekker. Tijd dus om het zelf te gaan maken.

Voor een borstplaat recept hoef je niet lang te zoeken. Het is een echte klassieker. Suiker, slagroom en koken, die basis is duidelijk. Toch heb ik heel veel recepten afgekeurd, omdat ze me niet echt ‘fool proof’ leken.

De basis voor dit recept kwam van Smulweb. Het bevat een beetje custard, een bindmiddel dat ook een lekkere smaak heeft. Een goede basis voor een makkelijk recept. Ik voegde lichte basterdsuiker en vanille aroma toe. Samen met de custard gaf dat een lekkere karamel smaak.

Samen met je kinderen koken

Dit is trouwens weer een recept dat leuk is om met kinderen samen te maken. Er zitten geen hele moeilijke stappen in. De suikermassa wordt wel heet natuurlijk. Het is dus belangrijk om er zelf bij te blijven. Na afloop kunnen de kinderen mooi de pan uitlepelen. Ik weet zeker dat ze de karamel borstplaat heerlijk vinden.

Karamel borstplaat

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

25

stuks
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Laat de Sint maar komen. Met dit recept maak je de lekkerste karamel borstplaat. Heerlijk eenvoudig om samen met je kinderen te maken.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels vloeibare boter (of olie)

 • 500 gram lichte basterdsuiker

 • 1 eetlepel custard

 • 175 milliliter slagroom

 • 25 gram ongezouten roomboter

 • 1 theelepel vanille aroma (Dr. Oetker)

 • Ook nodig
 • 1 vel bakpapier

 • koekvormpjes (of siliconen ijsblokjes vorm)

Recept

 • Alles klaarzetten
  Leg een vel bakpapier klaar. Smeer met een kwastje de vloeibare boter aan binnenkant van de vormpjes. Leg de koekvormpjes alvast op het bakpapier klaar. Weeg ook alvast de roomboter. Zo kan je straks alles relaxed toevoegen.
 • Suiker, slagroom en custard koken
  Doe de suiker en de slagroom in een pan. Strooi er dan de custard door een zeef bij. Breng het mengsel al roerend op een laag vuur aan de kook. Blijf het mengsel roeren. Haal af en toe de lepel eruit en kijk hoe het mengsel er af druppelt. Na ongeveer vijftien minuten is het dik genoeg. Haal de pan dan direct van het vuur.
 • Roomboter en vanille aroma erbij
  Voeg de roomboter en het vanille aroma toe.
 • Afkoelen en vormpjes vullen
  Blijf het mengsel goed roeren terwijl het afkoelt. Als het dikker begint te worden, dan schep je de borstplaat in de vormpjes.
 • Borstplaat hard laten worden
  Laat de borstplaat minimaal één, maar liever nog drie uur staan om hard te worden. Duw de borstplaat dan heel voorzichtig langzaam uit de vormpjes.

Recept video

Opmerkingen

 • Gebruik eens 1 theelepel oploskoffie-poeder (of helemaal niets) in plaats van het vanille aroma, dat is ook erg lekker.
 • In plaats van de lichte basterdsuiker kan je ook kristalsuiker of bruine basterdsuiker gebruiken.

Meer recepten

Vind je de karamel borstplaat leuk om te maken? Dat verbaast me niets, want ik hou ook altijd van een lekkere snack. Kijk dan ook eens naar de andere snacks, bijvoorbeeld het recept voor ouderwets lekkere zachte pepernoten.

Karamel borstplaat recept okt 2020 800x800
Zelfgemaakte karamel borstplaat

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen