Home » Recepten » Snacks en gebak » Ouderwets zachte pepernoten

Ken je dat, van die echte lekkere ouderwets zachte pepernoten? In de winkels zie je tegenwoordig vooral van die harde kruidnootjes. Hoe anders was dat vroeger, je zag alleen maar pepernoten! Maar geen nood, met dit recept ga je gewoon lekker zelf pepernootjes bakken 😋.

Als kind had ik het geluk dat mijn oma bij een van de beste bakkers van Delft werkte. Bijna altijd als ik bij haar langs kwam, had ze wel wat lekkers mee genomen uit de winkel. Tegenwoordig moet je lang zoeken naar zulke lekkere eierkoeken, vers brood, enzo.

Aan het einde van het jaar nam oma ook vaak van die grote zachte pepernoten mee. Niet te vergelijken met wat je tegenwoordig vaak koopt. En al helemaal niet met van die harde kruidnootjes die je, vanwege hun houdbaarheid, tegenwoordig overal krijgt.

Kortom tijd om zelf de keuken in te duiken want oma’s lekkere zachte pepernoten kan je natuurlijk gewoon zelf maken! Ik haalde onderstaande recept grotendeels van pepernotenrecept.info 🙂 ik ben immers gek op van die leuke gespecialiseerde websites.

Ingrediënten

Voor 600 gram pepernoten:

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram vloeibare honing
  • 100 gram keukenstroop
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 snufje zout

Ook nodig:

  • 1 vel bakpapier

Zachte pepernoten recept

Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 2 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.

Pepernoten bakken

Benodigde tijd: 2 uren en 30 minuten

Zo maak je pepernoten:

  1. Honing, stroop, anijszaad, speculaaskruiden en zout

    Doe in een beslagkom 150 gram honing, 100 gram keukenstroop, 1 theelepel gemalen anijszaad, 1,5 eetlepel speculaaskruiden en een snufje zout.

  2. Ei, zelfrijzend bakmeel en bloem erdoor

    Voeg 1 ei, 250 gram zelfrijzend bakmeel en 125 gram bloem toe. Kneed er een stevig deeg van.

  3. In de koelkast leggen

    Dek de kom af met een deksel Zet hem 2 uur in de koelkast.

  4. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 180 graden.

  5. Bakpapier op de bakplaat

    Bedek een bakplaat met bakpapier.

  6. Bolletjes deeg maken

    Strooi wat bloem op het aanrecht en doe ook wat bloem op een deegroller. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1,5 centimeter dik en snijd daar eerst repen van en dan blokjes. Rol ze even door de hand, zodat ze een beetje ronder worden.

  7. Bakken

    Leg de deegbolletjes op het bakpapier. Bak de pepernoten in ongeveer 20 minuten op 180 graden goudbruin. Niet te lang, anders worden ze hard. Laat ze een beetje afkoelen voor je ze eet.

Stel dat je de pepernoten wilt bewaren, doe dat dan in een luchtdichte trommel. Maar beter eet je ze lekker vers op.

Zachte pepernoten recept 800x800
Ouderwets zachte pepernoten

Nog meer bakrecepten

Vind je de zachte pepernoten lekker? Zoek je meer leuke recepten om bijvoorbeeld met je kinderen te bakken? Dan denk ik dat je het recept voor karamel borstplaat ook wel leuk zal vinden. Of kijk eens naar de verzamelpagina met alle vegetarische snacks.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen