Ouderwets zachte pepernoten, net als vroeger

Ken je dat, van die echte lekkere ouderwets zachte pepernoten? In de winkels moet je er echt naar zoeken. Hoe anders was dat vroeger! Maar geen nood, met dit recept ga je ze zelf maken.

Als kind had ik het geluk dat mijn oma bij een van de beste bakkers van Delft werkte. Bijna altijd als bij haar langs kwam, had ze wel wat lekkers mee genomen uit de winkel. Tegenwoordig moet je lang zoeken naar zulke lekkere, eierkoeken, brood, enzovoort.

Aan het einde van het jaar nam oma ook van die lekkere grote zachte pepernoten mee. Niet te vergelijken met wat je tegenwoordig vaak koopt. En al helemaal niet met van die harde kruidnootjes die je, vanwege hun houdbaarheid, tegenwoordig overal krijgt.

Kortom tijd om zelf de keuken in te duiken want oma’s lekkere zachte pepernoten kan je natuurlijk gewoon zelf maken! Ik haalde onderstaande recept grotendeels van pepernotenrecept.info 🙂 ik ben immers gek op van die leuke gespecialiseerde websites.

Recept voor ouderwets zachte pepernoten

Ingrediënten

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram honing
  • 100 gram suikerstroop
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • snufje zout

Zachte pepernoten bereiden

Meng in een beslagkom de honing, stroop, de anijs, het ei, de speculaaskruiden en het zout. Zeef het meel en de bloem door een zeef boven het mengsel en kneed er een stevig deeg van.

Pak het deeg in plasticfolie en leg het voor 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rol het deeg uit tot een dikke plak van ongeveer 1,5 centimeter dik en snijd hier eerst repen van en dan blokjes.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg daar de blokjes pepernoot op.

Bak de pepernoten in 13 minuten mooi goudbruin

Laat ze afkoelen voor je ze eet.

Stel dat je ze wil bewaren, doe dat dan in een luchtdichte trommel.

Vergelijkbare recepten

Vond je dit een leuk recept en zoek je meer leuke recepten om bijvoorbeeld met je kinderen te bakken. Kijk dan ook eens naar:

Of op de algemene pagina met vegetarische snacks.

 

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto’s maken, schrijven. Mijn hobby’s komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*