Ken je dat, van die echte lekkere ouderwets zachte pepernoten? In de winkels zie je tegenwoordig vooral van die harde kruidnootjes. Hoe anders was dat vroeger, je zag alleen maar pepernoten! Maar geen nood, met dit recept ga je gewoon lekker zelf pepernootjes bakken 😋.
Als kind had ik het geluk dat mijn oma bij een van de beste bakkers van Delft werkte. Bijna altijd als ik bij haar langs kwam, had ze wel wat lekkers mee genomen uit de winkel. Tegenwoordig moet je lang zoeken naar zulke lekkere eierkoeken, vers brood, enzo.
Aan het einde van het jaar nam oma ook vaak van die grote zachte pepernoten mee. Niet te vergelijken met wat je tegenwoordig vaak koopt. En al helemaal niet met van die harde kruidnootjes die je, vanwege hun houdbaarheid, tegenwoordig overal krijgt.
Kortom tijd om zelf de keuken in te duiken want oma’s lekkere zachte pepernoten kan je natuurlijk gewoon zelf maken! Ik haalde onderstaande recept grotendeels van pepernotenrecept.info 🙂 ik ben immers gek op van die leuke gespecialiseerde websites.
Ingrediënten
- 125 gram tarwebloem
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram honing
- 100 gram suikerstroop
- 1 ei
- 1,5 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- snufje zout
Zachte pepernoten recept
Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 3 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Pepernoten bakken
Benodigde tijd: 2 uren en 30 minuten.
Zo maak je pepernoten:
- Deeg maken
Meng in een beslagkom 150 gram honing, 100 gram stroop, 1 theelepel gemalen anijszaad, 1 ei, 1,5 eetlepel speculaaskruiden en een snufje zout. Schud 250 gram zelfrijzend bakmeel en 125 gram bloem door een zeef boven het mengsel. Kneed er een stevig deeg van.
- In de koelkast leggen
Doe het deeg in plasticfolie en leg het voor 2 uur in de koelkast.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Blokjes deeg maken
Rol het deeg uit tot een dikke plak van ongeveer 1,5 centimeter dik en snijd hier eerst repen van en dan blokjes.
- Op de bakplaat
Bedek een bakplaat met bakpapier en leg daar de blokjes pepernoot op.
- Bakken
Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten mooi goudbruin. Niet te lang, anders worden ze hard. Laat ze een beetje afkoelen voor je ze eet.
Stel dat je de pepernoten wilt bewaren, doe dat dan in een luchtdichte trommel. Maar beter eet je ze lekker vers op.

Nog meer bakrecepten
Vind je de zachte pepernoten lekker? Zoek je meer leuke recepten om bijvoorbeeld met je kinderen te bakken? Dan denk ik dat je het recept voor karamel borstplaat ook wel leuk zal vinden. Of kijk eens naar de verzamelpagina met alle vegetarische snacks.
Hi Joost, goede kruidnootjes zijn bros en knapperig, goede pepernoten zacht en een beetje taai. Ik vind ze allebei lekker, maar ja, ik ben een enorme zoetekauw en fan van alle sinterklaassnoepgoed (kikkers en muizen, marsepein, gevulde speculaas, schuimpjes, strooigoed, enz enz). Ik ben het met je eens dat kwalitatief goede peper- en kruidnootjes niet makkelijk te vinden zijn. Zeker kruidnootjes zijn vaak in grote zakken voor een paar centen te koop, maar dan zijn ze niet echt lekker. Dan eet ik liever een paar goede speculaasjes of speculaasbrokken. Enfin… jij weet dat ook want je schrijft erover. Ik ga dit jaar ook weer eens zelf pepernoten bakken! En gevulde speculaas en… en….. mmmm!!!!!!!!! Dank je voor de inspiratie!
Van die muizen vind ik echt verschrikkelijk, maar verder ben ik het helemaal met je eens!
Jummie