Gebakken rijst eten we allemaal weleens. Bijvoorbeeld de in Nederland meest bekendste variant Nasi Goreng. Dat betekent vertaald uit het Indonesisch letterlijk gebakken rijst. Met dit basisrecept voor gebakken rijst zet jij ook zo’n heerlijke rijstmaaltijd op tafel.
Naar het receptVooral in de Aziatische keuken zijn er veel gerechten met gebakken rijst als ingrediënt. Er zijn oneindig veel variaties. Het is daar ook gewoon een manier om allerlei resten van andere gerechten tot een nieuwe lekkere maaltijd te verwerken. Met als basis natuurlijk de rijst.
Varieer gerust
Afgezien van de rijst is ongeveer alles in het onderstaande recept staat optioneel. Gebruik gewoon wat je lekker lijkt of toevallig over hebt. Geen zin in ei? Laat het weg. Liever boontjes dan erwten? Voeg ze toe. Ik ben allerlei varianten tegen gekomen, met paprika, kool, sugarsnaps, snijbonen, noem het maar op. Het lijkt me allemaal lekker.
Dat geldt ook voor de sojasaus. Probeer het ook eens op smaak te maken met ketjap, gembersiroop, sesamolie, of andere kruiden. Veelgebruikt is ook oestersaus, maar let op: dat is meestal niet vegetarisch.
Afgekoelde rijst
Kook de rijst minimaal een paar uur voor je de gebakken rijst maakt. Laat de rijst dan helemaal tot kamertemperatuur afkoelen. Bewaar hem tenslotte in de koelkast. Zo wordt de rijst perfect droog om te bakken en krijg je mooie losse korrels. Kook de rijst bijvoorbeeld in de ochtend en bak hem in de middag, of zet de rijst een nachtje in de koelkast. Heb je meer haast, dan sla je dit eventueel over, eten zal nog steeds lekker smaken!
Welke soort rijst?
In het recept hieronder gebruik ik basmatirijst. Die vind ik perfect en hij heeft een lekkere geur. Maar er zijn natuurlijk heel veel soorten rijst. Voor de gebakken rijst gebruik je het liefst droogkokende rijstsoorten met een lange korrel. Naast basmatirijst zijn dat bijvoorbeeld jasmijnrijst, Surinaamse rijst of pandanrijst. Maar ook met gewone witte rijst en zilvervliesrijst gaat je gebakken rijst prima lukken.
Gebruik vooral geen natte of kleverige rijstsoorten zoals risotto rijst of sushi rijst. Voor alle soorten geld: kook de rijst niet te lang door, hou je aan de tijden die op de verpakking staat en giet hem dan snel af.
Meer recepten
Vind je deze gebakken rijst lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere hoofdgerechten op Eetman,nl. Bijvoorbeeld deze gado gado met basmati rijst.
