Home » Recepten » Hoofdgerechten » Gebakken rijst

Gebakken rijst eten we allemaal weleens. Bijvoorbeeld de in Nederland meest bekendste variant Nasi Goreng. Dat betekent vertaald uit het Indonesisch letterlijk gebakken rijst. Met dit basisrecept voor gebakken rijst zet jij ook zo’n heerlijke rijstmaaltijd op tafel.

Vooral in de Aziatische keuken zijn er veel gerechten met gebakken rijst als ingrediënt. Er zijn oneindig veel variaties. Het is daar ook gewoon een manier om allerlei resten van andere gerechten tot een nieuwe lekkere maaltijd te verwerken. Met als basis natuurlijk de rijst.

Varieer gerust

Afgezien van de rijst is ongeveer alles in het onderstaande recept staat optioneel. Gebruik gewoon wat je lekker lijkt of toevallig over hebt. Geen zin in ei? Laat het weg. Liever boontjes dan erwten? Voeg ze toe. Ik ben allerlei varianten tegen gekomen, met paprika, kool, sugarsnaps, snijbonen, noem het maar op. Het lijkt me allemaal lekker.

Dat geldt ook voor de sojasaus. Probeer het ook eens op smaak te maken met ketjap, gembersiroop, sesamolie, of andere kruiden. Veelgebruikt is ook oestersaus, maar let op: dat is meestal niet vegetarisch.

Afgekoelde rijst

Kook de rijst minimaal een paar uur voor je de gebakken rijst maakt. Laat de rijst dan helemaal tot kamertemperatuur afkoelen. Bewaar hem tenslotte in de koelkast. Zo wordt de rijst perfect droog om te bakken en krijg je mooie losse korrels. Kook de rijst bijvoorbeeld in de ochtend en bak hem in de middag, of zet de rijst een nachtje in de koelkast. Heb je meer haast, dan sla je dit eventueel over, eten zal nog steeds lekker smaken!

Welke soort rijst?

In het recept hieronder gebruik ik basmatirijst. Die vind ik perfect en hij heeft een lekkere geur. Maar er zijn natuurlijk heel veel soorten rijst. Voor de gebakken rijst gebruik je het liefst droogkokende rijstsoorten met een lange korrel. Naast basmatirijst zijn dat bijvoorbeeld jasmijnrijst, Surinaamse rijst of pandanrijst. Maar ook met gewone witte rijst en zilvervliesrijst gaat je gebakken rijst prima lukken.

Gebruik vooral geen natte of kleverige rijstsoorten zoals risotto rijst of sushi rijst. Voor alle soorten geld: kook de rijst niet te lang door, hou je aan de tijden die op de verpakking staat en giet hem dan snel af.

Ingrediënten

Gebakken rijst voor 4 personen:

  • 300 gram basmatirijst
  • 3 eieren
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel (ongeveer 150 gram)
  • 200 gram verse of diepvries erwten
  • 125 gram taugé
  • 2 centimeter gember
  • 4 eetlepels arachideolie
  • Sojasaus naar smaak
  • 50 gram pinda’s
  • 1 bos-ui
Loading...

Gebakken rijst maken

In deze film zie je hoe makkelijk je deze heerlijke gebakken rijst maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Gebakken rijst recept

Benodigde tijd: 45 minuten.

Zo maak je gebakken rijst:

  1. Rijst ruim van tevoren koken

    Spoel de rijst voor het koken af onder de koude kraan. Kook de rijst in ruim water met een snufje zout 10 minuten, volg de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst dan in een open pan afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar de rijst daarna in de koelkast.

  2. Rijst losmaken

    Haal de rijst uit de koelkast. Maak de rijst los met een vork.

  3. Bos-ui, wortel en ui snijden

    Snij de bos-ui in ringen en zet die apart. Snij de wortel in stukjes. Versnipper de ui.

  4. Gember, knoflook en rode peper snijden

    Schrap met een theelepel de korst van de gember en snij hem dan fijn. Snij ook de knoflook fijn. Verwijder de zaden uit de rode peper en snij de peper fijn. Zet ze samen apart.

  5. Maak de eieren los

    Breek de eieren in een kom en klop ze los met een vork.

  6. Bak de wortel, ui, erwten en taugé

    Doe de arachideolie in de wok. Bak dan de wortel, de ui, de erwten en de taugé ongeveer 4 minuten, tot ze zacht zijn.

  7. Ei bakken

    Schuif de groenten naar de zijkant. Giet het ei in de pan. Bak het ei terwijl je het met de spatel losmaakt.

  8. Rijst, knoflook, gember en rode peper erbij

    Voeg de rijst, de knoflook, de gember en de rode peper toe.Schep alles door elkaar. Bak het geheel weer een minuut of 4, tot ook de rijst weer warm is.

  9. Sojasaus, pinda’s en bos-ui erdoor

    Maak de rijst op smaak met sojasaus. Schep daarna de pinda’s en de lente ui erdoor.

Serveer de rijst samen met bijvoorbeeld wat pindasaus of cassave crackers.

Gebakken rijst vierkant
Gebakken rijst

Meer recepten

Vind je deze gebakken rijst lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere hoofdgerechten op Eetman,nl. Bijvoorbeeld deze gado gado met basmati rijst.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen