Gado gado met basmati rijst

Gado gado met basmati rijst recept

In Indonesië weten ze hoe je kinderen groente laat eten: door er kroepoek en satésaus bij te doen! Gado gado dus. Een van de lekkerste vegetarische gerechten wat mij betreft.

Hoe authentiek het onderstaande recept is, dat weet ik niet. Echte Indonesische koks zullen er wel om lachen. Dat maakt mij niet uit: dit is een van de favoriete gerechten bij mij thuis. We eten het met enige regelmaat. Mijn kinderen vinden het super lekker, omdat er van alles in zit wat ze graag eten. En de cassave kroepoek maakt het geheel af.

Voor de kroepoek nam ik cassave kroepoek. Normale kroepoek bevat garnalen en dat klinkt niet erg vegetarisch. Als het kleine garnalen zijn is het klein leed, maar dat is wat flauw natuurlijk. In plaats van de basmati rijst kan je ook witte of pandan rijst nemen. Heel veel verschil zal het niet uitmaken.

Ingrediënten

Gado gado voor 4 personen:

 • 200 gram basmatirijst
 • 4 eieren
 • 200 gram winterpeen
 • 125 gram sperziebonen
 • 125 gram spitskool
 • 3/4 komkommer
 • 400 milliliter satésaus
 • 75 gram cassave kroepoek

Gado gado met basmati rijst recept

Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 3 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.

Gado gado maken

Benodigde tijd: 30 minuten.

Zo maak je gado gado met basmati rijst:

 1. Snij de winterpeen in reepjes. Dop en halveer de sperziebonen. Snij de spitskool in stukjes. Zet deze drie ingrediënten even samen apart, want ze gaan straks samen de pan in.

 2. Schil ook de komkommer er snij hem in blokjes.

 3. Het is een beetje timen om alles tegelijk klaar te hebben. Als je de onderstaande volgorde volgt, dan komt het wel goed uit, want de rijst duurt het langst.

 4. Kook eerst de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.

 5. Kook intussen ook de eieren hard.

 6. Breng dan een flinke pan water aan de kook. Als het water kookt dan kunnen de winterpeen, de sperziebonen en de spitskool er in. Laat de groenten 6 minuten koken. Haal dan de groenten uit de pan en koel ze in een vergiet af met koud water.

 7. Terwijl de groenten koken maak je ook de satésaus volgens de gebruiksaanwijzing.

 8. Halveer de gekookte eieren en leg ze op de borden.

 9. Verdeel ook de groenten, de rijst en de komkommer over de borden. Dan doe je de satésaus op het bord en tot slot leg je de kroepoek er bij.

Eet smakelijk, want de Gado gado met basmati rijst is nu klaar.

Gado gado met basmati rijst recept wit bord

Meer recepten

Vond je dit recept lekker en zoek je nog meer vergelijkbare recepten? Kijk dan op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Comments (4)

Bedankt voor het delen van dit lekkere gerecht. Ik heb zelf al lange tijd geen Gado Gado meer gemaakt, maar krijg er nu echt weer zin in! Mijn kinderen zijn er overigens ook dol op.

Bedankt voor je reactie. Mijn zoon vroeg me ook al om het binnenkort weer eens te maken, dus dat ga ik dan ook maar weer doen 🙂

eet je de groenten koud?

Hoi Sita. De gekookte groenten worden in iedere geval even onder koud water gehouden, en zijn daardoor flink afgekoeld. De rijst en de satésaus zijn nog wel warm.

Leave a comment