Home » Recepten » Soeprecepten » Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten

Zin in erwtensoep? Dat snap ik! Erwtensoep is immers een heerlijk klassiek Nederlands recept. In deze vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten gaat zoveel lekkers, dat je de rookworst niet zal missen. Ik heb al veel mensen met de lekkere smaak kunnen verrassen.

Zo tegen het einde van het jaar (en bij ons stiekem ook wel eens in de zomer) is het extra lekker om een van de echte Hollandse klassiekers te maken: erwtensoep. Speciaal voor eetman zocht ik een hele lekkere vegetarische versie die vol met smaak zit. Wij zijn er hier in huis gek op!

Het recept hieronder is grotendeels gebaseerd op het recept van de ‘prijswinnende vegetarische snert’ op biobudget.nl. Veel credits voor hen dus. Deze erwtensoep krijgt extra smaak en structuur, door de groenten grof te snijden en ze te roerbakken voordat ze in de soep gaan.

Maak hem een dag eerder

Maak de vegetarische snert gerust een dag van tevoren klaar. Erwtensoep wordt extra lekker als hij een tijdje kan koken en even gestaan heeft. Hou sowieso er rekening mee dat spliterwten een tijdje moeten koken, voordat ze goed uit elkaar vallen.

Ingrediënten

Erwtensoep voor 8 personen:

 • 500 gram spliterwten
 • 4 groentebouillonblokjes (voor 2 liter bouillon)
 • 2 stuks prei
 • 2 winterwortelen
 • 0,5 knolselderij
 • 30 gram peterselie (ongeveer een plantje)
 • 5 stengels bleekselderij
 • 40 gram bladselderij
 • 4 eetlepels roerbak olie (bijvoorbeeld arachideolie)
 • peper en zout naar smaak

Ook nodig:

Vegetarische erwtensoep recept

Als voorbeeld staat hier een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Daaronder staat de volledige beschrijving in tekst.

Vegetarische erwtensoep maken

Benodigde tijd: 2 uren en 10 minuten

Zo maak je deze erwtensoep

 1. Spliterwten wassen en weken

  Was 500 gram spliterwten. Giet ze daarna af in een vergiet. Let op dat sommige spliterwten een tijd moeten weken voordat je ze kookt, kijk dus goed op de verpakking.

 2. Spliterwten koken

  Doe de spliterwten met twee liter water en 4 groentebouillonblokjes in een grote pan en breng het aan de kook. Laat ze daarna op een zacht vuur koken. Doe de deksel op de pan, maar roer de pan wel af en toe even.
  👉🏻 In totaal moeten de spliterwten circa twee uur koken. Wacht dus ongeveer een uur voor je met de volgende stap verder gaat.

 3. Prei snijden

  Snij 2 prei stengels in halve ringen en was hem daarna goed, want er zit vaak zand in de prei. Zet de prei apart.

 4. Wortels snijden

  Schrap 2 winterwortels schoon. Was ze dan en snij ze in blokjes. Zet ook de wortels apart.

 5. Knolselderij snijden

  Snij 0,5 knolselderij in plakken van ongeveer een centimeter dik. Snij dan de schil van de plakken af. Snij daarna de plakken in blokjes. Zet ook de knolselderij apart.

 6. Bleekselderij snijden

  Was en snij 5 stengels bleekselderij.

 7. Knolselderij bakken

  Neem een ruime soeppan, waarin straks alle groenten en de pan met spliterwten passen. Giet 4 eetlepels roerbak olie in de pan en zet de pan op een grote pit. Bak als de olie heet is, de knolselderij een minuut of vijf.

 8. Wortel meebakken

  Voeg dan de wortel toe en bak die een minuut of vijf mee.

 9. Bleekselderij meebakken

  Voeg dan de bleekselderij toe en bak ook die vijf minuten mee.

 10. Prei meebakken

  Bak tenslotte ook de prei mee.

 11. Spliterwten toevoegen

  Voeg de gekookte spliterwten met vocht bij de groenten. Roer het geheel goed door elkaar.

 12. Bladselderij snijden en toevoegen

  Haal de steeltjes van 40 gram bladselderij en snij de blaadjes op een snijplank fijn. Voeg ze dan toe aan de erwtensoep.

 13. Peterselie snijden en toevoegen

  Verwijder ook de steeltjes van de peterselie. Was de blaadjes en snij ze daarna fijn. Voeg dan ook de blaadjes van 30 gram peterselie aan de soep toe.

 14. Op smaak maken

  Laat alles nog een minuut of vijf koken en maak de erwtensoep op smaak met voldoende peper en een beetje zout.

Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten recept donker dec 2021 800x800
Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten

Meer recepten

Vind je de vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere recepten. Kijk ook eens op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen