Zin in erwtensoep? Dat snap ik, want dat is immers een heerlijk klassiek Nederlands recept. In deze vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten gaat zoveel lekkers, dat je de rookworst niet zal missen.

Zo tegen het einde van het jaar (en bij ons stiekem ook wel eens in de zomer) is het extra lekker om een van de echte Hollandse klassiekers te maken: erwtensoep. Speciaal voor eetman zocht ik een hele lekkere vegetarische versie die vol met smaak zit. Wij zijn er hier in huis gek op!

Het recept hieronder is grotendeels gebaseerd op het recept van de ‘prijswinnende vegetarische snert’ op biobudget.nl. Veel credits voor hen dus. Deze erwtensoep krijgt extra smaak en structuur, door de groenten grof te snijden en ze te roerbakken voordat ze in de soep gaan.

Maak de soep gerust een dag van tevoren klaar. Erwtensoep wordt extra lekker als hij een tijdje kan koken en even gestaan heeft. Hou sowieso er rekening mee dat spliterwten een tijdje moeten koken, voordat ze goed uit elkaar vallen.

Ingrediënten

Erwtensoep voor 8 personen:

  • 500 gram spliterwten
  • 4 groentebouillonblokjes (voor 2 liter bouillon)
  • 2 stuks prei
  • 2 winterwortelen
  • 0,5 knolselderij
  • 30 gram peterselie (ongeveer een plantje)
  • 5 stengels bleekselderij
  • 40 gram bladselderij
  • 4 eetlepels roerbak olie (bijvoorbeeld arachideolie)
  • peper en zout naar smaak

Vegetarische erwtensoep recept

Als voorbeeld staat hier een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Daaronder staat de volledige beschrijving in tekst.

Spliterwten wassen en koken

Was de spliterwten. Giet ze daarna af in een vergiet. Let op dat sommige spliterwten een tijd moeten weken voordat je ze kookt, kijk dus goed op de verpakking.

Doe de spliterwten met twee liter water en de groentebouillonblokjes in een grote pan en breng het aan de kook. Laat ze daarna op een zacht vuur koken. Doe de deksel op de pan, maar roer de pan wel af en toe even.

In totaal moeten de spliterwten circa twee uur koken. Wacht dus ongeveer een uur voor je met de volgende stap verder gaat.

De groenten roerbakken

Snij de prei in halve ringen en was hem daarna goed, want er zit vaak zand in de prei. Zet de prei apart.

Schrap de winterwortels schoon. Was ze dan en snij ze in blokjes. Zet ook de wortels apart.

Snij de knolselderij in plakken van ongeveer een centimeter dik. Snij dan de schil van de plakken af. Snij daarna de plakken in blokjes. Zet ook de knolselderij apart.

Was en snij de bleekselderij.

Neem een ruime soeppan, waarin straks alle groenten en de pan met spliterwten passen. Giet de olie in de pan en zet de pan op een grote pit.

Bak als de olie heet is, de knolselderij een minuut of vijf.

Voeg dan de wortel toe en bak die een minuut of vijf mee.

Voeg dan de bleekselderij toe en bak ook die vijf minuten mee.

Bak tenslotte ook de prei mee.

Erwtensoep maken

Voeg de gekookte spliterwten bij de groenten. Roer het geheel goed door elkaar.

Haal de steeltjes van de bladselderij en snij de blaadjes op een snijplank fijn. Voeg ze dan toe aan de erwtensoep.

Verwijder ook de steeltjes van de peterselie. Was de blaadjes en snij ze daarna fijn. Voeg dan ook de blaadjes van de peterselie aan de soep toe.

Laat alles nog een minuut of vijf koken en maak de erwtensoep op smaak met voldoende peper en een beetje zout.

Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten recept

Meer recepten

Vind je de vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere recepten. Kijk ook eens op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen