Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten

Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten recept

Zo tegen het einde van het jaar (en bij ons stiekem ook wel eens in de zomer) is het extra lekker om een van de echte Hollandse klassiekers te maken: erwtensoep. Maar dan wel vegetarische erwtensoep natuurlijk, dus een kleine extra uitdaging. Het recept hier onder is grotendeels gebaseerd op het recept van de ‘prijswinnende vegetarische snert’ op biobudget.nl, dus kijk zeker ook even op die web site. Deze vegetarische erwtensoep krijgt extra smaak en structuur, door de groenten grof te snijden en ze te roerbakken voordat ze in de soep gaan. Maak de soep gerust ruim van tevoren klaar, de vegetarische erwtensoep wordt extra lekker als hij een tijdje kan koken.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 8 personen:

  • 500 gram spliterwten
  • 4 groentebouillonblokjes (voor 2 liter bouillon)
  • 2 stuks prei
  • 2 winterwortelen
  • 0,5 knolselderij
  • 30 gram peterselie
  • 5 stengels bleekselderij
  • 40 gram bladselderij
  • roerbakolie (bijvoorbeeld arachideolie)
  • peper en zout naar smaak

Vegetarische erwtensoep recept

Was de spliterwten en laat ze, indien nodig volgens de verpakking, 6 tot 8 uur weken in ruim water. Giet ze daarna af in een vergiet.

Doe de spliterwten met twee liter water en de groentebouillonblokjes in een grote pan en breng het aan de kook. Laat ze daarna op een zacht vuur koken, net zolang tot ze uit elkaar vallen.

Snij de prei in halve ringen en was hem daarna goed (er zit vaak zand tussen).

Schrap de winterwortels schoon, was ze en snij ze in blokjes.

Snij de knolselderij in plakken van ongeveer een centimeter dik. Snij dan de schil van de plakken af. Snij daarna de plakken in blokjes.

Was en snij de bleekselderij.

Neem een ruime soeppan, giet een goede laag olie in de pan en zet de pan op op een grote pit.

Bak de knolselderij een minuut of vijf.

Voeg dan de wortel toe en bak deze een minuut of vijf mee.

Voeg dan de selderij toe en bak ook die vijf minuten mee.

Bak tenslotte ook de prei mee.

Haal ondertussen de steeltjes van de bladselderij en snij de blaadjes op een snijplank fijn.

Verwijder ook de steeltjes van de peterselie en snij de blaadjes fijn.

Voeg de gekookte spliterwten bij de groenten. Voeg dan ook de blaadjes van de bladselderij en de peterselie toe. Roer het geheel goed door elkaar.

Laat alles nog even koken en maak op smaak met voldoende peper en een beetje zout.

Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten recept

Meer recepten

Vond je de Vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten lekker? Zoek je nog meer lekkere (lasagne) recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekkere vegetarische recepten.

Leave a comment