Zin in erwtensoep? Dat snap ik! Erwtensoep is immers een heerlijk klassiek Nederlands recept. In deze vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten gaat zoveel lekkers, dat je de rookworst niet zal missen. Ik heb al veel mensen met de lekkere smaak kunnen verrassen.
Zo tegen het einde van het jaar (en bij ons stiekem ook wel eens in de zomer) is het extra lekker om een van de echte Hollandse klassiekers te maken: erwtensoep. Speciaal voor eetman zocht ik een hele lekkere vegetarische versie die vol met smaak zit. Wij zijn er hier in huis gek op!
Het recept hieronder is grotendeels gebaseerd op het recept van de ‘prijswinnende vegetarische snert’ op biobudget.nl. Veel credits voor hen dus. Deze erwtensoep krijgt extra smaak en structuur, door de groenten grof te snijden en ze te roerbakken voordat ze in de soep gaan.
Maak hem een dag eerder
Maak de vegetarische snert gerust een dag van tevoren klaar. Erwtensoep wordt extra lekker als hij een tijdje kan koken en even gestaan heeft. Hou sowieso er rekening mee dat spliterwten een tijdje moeten koken, voordat ze goed uit elkaar vallen.
Ingrediënten
Erwtensoep voor 8 personen:
- 500 gram spliterwten
- 4 groentebouillonblokjes (voor 2 liter bouillon)
- 2 stuks prei
- 2 winterwortelen
- 0,5 knolselderij
- 30 gram peterselie (ongeveer een plantje)
- 5 stengels bleekselderij
- 40 gram bladselderij
- 4 eetlepels roerbak olie (bijvoorbeeld arachideolie)
- peper en zout naar smaak
Ook nodig:
- soeppan – koop je Soeppan bij Bol.com
Vegetarische erwtensoep recept
Als voorbeeld staat hier een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Daaronder staat de volledige beschrijving in tekst.
Vegetarische erwtensoep maken
Benodigde tijd: 2 uren en 10 minuten.
Zo maak je deze erwtensoep
- Spliterwten wassen en weken
Was 500 gram spliterwten. Giet ze daarna af in een vergiet. Let op dat sommige spliterwten een tijd moeten weken voordat je ze kookt, kijk dus goed op de verpakking.
- Spliterwten koken
Doe de spliterwten met twee liter water en 4 groentebouillonblokjes in een grote pan en breng het aan de kook. Laat ze daarna op een zacht vuur koken. Doe de deksel op de pan, maar roer de pan wel af en toe even.
👉🏻 In totaal moeten de spliterwten circa twee uur koken. Wacht dus ongeveer een uur voor je met de volgende stap verder gaat. - Prei snijden
Snij 2 prei stengels in halve ringen en was hem daarna goed, want er zit vaak zand in de prei. Zet de prei apart.
- Wortels snijden
Schrap 2 winterwortels schoon. Was ze dan en snij ze in blokjes. Zet ook de wortels apart.
- Knolselderij snijden
Snij 0,5 knolselderij in plakken van ongeveer een centimeter dik. Snij dan de schil van de plakken af. Snij daarna de plakken in blokjes. Zet ook de knolselderij apart.
- Bleekselderij snijden
Was en snij 5 stengels bleekselderij.
- Knolselderij bakken
Neem een ruime soeppan, waarin straks alle groenten en de pan met spliterwten passen. Giet 4 eetlepels roerbak olie in de pan en zet de pan op een grote pit. Bak als de olie heet is, de knolselderij een minuut of vijf.
- Wortel meebakken
Voeg dan de wortel toe en bak die een minuut of vijf mee.
- Bleekselderij meebakken
Voeg dan de bleekselderij toe en bak ook die vijf minuten mee.
- Prei meebakken
Bak tenslotte ook de prei mee.
- Spliterwten toevoegen
Voeg de gekookte spliterwten met vocht bij de groenten. Roer het geheel goed door elkaar.
- Bladselderij snijden en toevoegen
Haal de steeltjes van 40 gram bladselderij en snij de blaadjes op een snijplank fijn. Voeg ze dan toe aan de erwtensoep.
- Peterselie snijden en toevoegen
Verwijder ook de steeltjes van de peterselie. Was de blaadjes en snij ze daarna fijn. Voeg dan ook de blaadjes van 30 gram peterselie aan de soep toe.
- Op smaak maken
Laat alles nog een minuut of vijf koken en maak de erwtensoep op smaak met voldoende peper en een beetje zout.

Meer recepten
Vind je de vegetarische erwtensoep met geroerbakte groenten lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere recepten. Kijk ook eens op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.