Home » Recepten » Nagerechten » Sticky toffee pudding

Dit is een dessert voor wie van zoet houdt: sticky toffee pudding. De basis is een soort cake met fijngehakte dadels er doorheen. Daar overheen gaat een lekkere warme en zoete saus. Een bolletje slagroom erbij maakt het helemaal af.

Sticky toffe pudding is een van de klassieke Engelse desserts. Ik heb het daar helaas nooit gegeten. Gelukkig is dit dessert prima zelf te maken. Ik heb daarvoor een paar verschillende recepten gecombineerd. Het resultaat is een makkelijk recept waar eigenlijk niets fout aan kan gaan.

De cake kan je even van tevoren bakken. Dan hoef je alleen maar vlak voor het opdienen de saus en de slagroom te maken. De saus maken kan eventueel ook van tevoren, dan warm je hem later op.

Het lekkerste is de sticky toffee pudding als de cake nog een klein beetje warm is. Giet er lekker veel warme saus overheen, doe er een bolletje slagroom bij en dan is het klaar. Tijd om er van te gaan genieten!

P.s. De slagroom moet eigenlijk zonder suiker, maar ik maak hem toch het liefste wat zoeter. Voel je dus vrij om de suiker bij het maken van de slagroom over te slaan.

Ingrediënten

Sticky toffee pudding voor 6-8 personen:

Voor de cake

 • 225 gram dadels
 • 300 milliliter hete thee
 • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 175 gram kristalsuiker
 • 3 eieren
 • 250 gram bloem
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 1 zakje baksoda (5 gram)
 • 1 theelepel vanille aroma (of 1 zakje vanillesuiker)
 • 1 theelepel oploskoffie
 • Klontje roomboter en eetlepel bloem om de vorm mee in te smeren

Voor de saus

 • 150 gram boter
 • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 theelepel vanille aroma (of 1 zakje vanillesuiker)
 • 150 milliliter slagroom

Optioneel

 • 200 milliliter slagroom voor erbij
 • 0,5 eetlepel suiker voor in de slagroom

Ook nodig:

 • tulband van 22 centimeter of een normale cakevorm

Sticky toffee pudding recept

In deze film zie je hoe makkelijk je zelf sticky toffee pudding maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Sticky toffee pudding maken

Benodigde tijd: 1 uur en 40 minuten

Zo maak je sticky toffee pudding:

 1. Dadels in thee weken

  Maak 300 milliliter hete thee. Snij 225 gram dadels heel fijn. Laat de dadels 15 minuten in de thee weken.

 2. Doe boter en bloem op de vorm

  Beboter een tulbandvorm van 20 centimeter met een klontje boter. Schud ook ongeveer 1 eetlepel bloem over de wanden. Klop de overtollige bloem eruit.

 3. Oven voorverwarmen

  Verwarm de oven voor naar 175 graden.

 4. Boter, suiker, vanille aroma en eieren mengen

  Gebruik 110 gram boter op kamertemperatuur. Mix de boter, 175 gram kristalsuiker en 1 eetlepel vanille aroma goed door elkaar. Mix dan 3 eieren er één voor één doorheen.

 5. Bloem en bakpoeder toevoegen

  Voeg beetje bij beetje, door een zeef heen, 250 gram bloem en 1,5 theelepel bakpoeder toe. Schep na elk beetje de bloem door het deeg.

 6. Dadels, koffiepoeder en baksoda toevoegen

  Giet de dadels af, zodat de thee er uit is. Meng 1 zakje baksoda en 1 theelepel oploskoffie door de dadels. Meng dit geheel dan door het deeg heen.

 7. Bak de cake

  Schenk het deeg in de tulband en bak de cake op 175 graden in circa 60 minuten. Haal de cake na het bakken na een paar minuten uit het blik.

  Tip: begin aan de slagroom en de saus als de cake klaar is.

 8. Optioneel – Slagroom maken

  Klop 200 milliliter slagroom met of zonder 0,5 eetlepel suiker. Wat je wilt.

 9. Boter voor de saus smelten

  Laat 150 gram boter in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur smelten.

 10. Basterdsuiker, vanille aroma en slagroom toevoegen

  Voeg 300 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 theelepel vanille aroma en 150 milliliter slagroom toe en laat het 5 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door. De saus is nu nog dun, maar wordt dikker als hij afkoelt.

 11. Serveren

  Doe een plak van de cake op een bordje. Schenk er lekker veel warme saus overheen. Leg een bolletje slagroom er bij. Zet de resterende saus in een kannetje op tafel.

Sticky toffee pudding jul 2021 800x800
Sticky toffee pudding

Meer nagerechten

Vind je de Sticky toffee pudding lekker. Zoek je nog een ander lekker dessert? Je vindt ze op de pagina met vegetarische nagerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen