Dit is een heerlijk dessert voor wie van zoet houdt: sticky toffee pudding. De basis is een soort cake met fijngehakte dadels er doorheen. Daar overheen lekkere warme en zoete saus en een bolletje room er bij.

Deze versie is wat meer cake achtig dan het Engelse origineel, maar zeker zo lekker. Ik heb wat verschillende recepten van Internet gecombineerd (ik heb de linkjes weggegooid en kan er dus nu niet meer naar verwijzen, dus sorry daarvoor). Het resultaat is in ieder geval een makkelijk recept waar niet veel fout aan kan gaan.

De cake kan je even van tevoren bakken. Dat is dan later lekker ontspannen. De saus maken kan eventueel ook van tevoren, dan warm je het later op. Het lekkerste is natuurlijk als de cake nog een klein beetje warm is en dan met de saus er warm overheen. En een bolletje slagroom er bij. Officieel zonder suiker, maar bij mij met.

En dan is het klaar, genieten maar!

Sticky toffee pudding recept

Ingredi├źnten

Voor een tulband van 20 centimeter of een normale cakevorm.

Voor de cake

  • 225 gr dadels
  • 300 ml hete thee
  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 175 gr suiker
  • 3 eieren
  • 250 gr bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje baksoda (5 gram)
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 1 theelepel oploskoffie
  • Klontje roomboter en eetlepel bloem om de vorm mee in te smeren

Voor de saus

  • 150 gram boter
  • 300 gram donkerbruine basterd suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 ml slagroom

Optioneel

  • Slagroom voor er bij
  • 0,5 eetlepel suiker voor in de slagroom

Sticky toffee pudding maken

De cake bakken:

Beboter een tulband van 20 centimeter. Schud er wat bloem doorheen. Klop de overtollige bloem er uit.

Snij de dadels heel fijn en laat ze 15 minuten in de thee weken.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Mix de boter, de suiker en de vanillesuiker goed door elkaar. Mix dan de eieren er een voor een doorheen.

Voeg de bloem en het bakpoeder er door een zeef beetje bij beetje aan toe en schep de bloem door het deeg.

Giet de dadels af, zodat de thee er uit is.

Meng de baksoda en het koffiepoeder door de dadels. Meng dit geheel dan door het deeg heen.

Schenk het deeg in de tulband en bak de cake in circa 60 minuten.

De saus maken:

Laat de boter in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur smelten.

Voeg de bruine suiker, vanille en room toe en laat het 5 minuutjes zachtjes koken. Roer af en toe door. De saus is nu nog dun, maar wordt dikker als hij afkoelt.

Slagroom:

Klop de slagroom met of zonder een eetlepel suiker. Wat je wilt.

Opdienen:

Doe een plak van de cake op een bordje. Schenk er lekker veel warme saus overheen. Leg een bolletje slagroom er bij. Zet de resterende saus in een kannetje op tafel.

Meer nagerechten

Vond je de Sticky toffee pudding lekker. Zoek je nog een ander lekker dessert? Je vind ze op de pagina met vegetarische nagerechten.

(Visited 1 times, 1 visits today)