Home » Recepten » Hoofdgerechten » Bonenschotel met selderij en ananas

Zoek je een makkelijke maaltijd voor het hele gezin? Met deze bonenschotel met selderij en ananas ben je in één keer klaar voor twee dagen. Perfect voor drukke door-de-weekse dagen.

Per ongeluk ontstaan soms ook hele goede recepten. In dit geval wilde ik chili con carne maken, maar dan zonder vlees en zonder vleesvervangers. Omdat wij vroeger thuis wel eens Chili con carne met ananas aten moest dat er ook in. Een beetje raar, maar mijn moeder was dan ook de koningin van de bizarre recepten. Ik heb er dan ook goede herinneringen aan.

Uiteindelijk eindigde ik met deze hele lekkere bonenschotel die helemaal tjokvol gezonde groenten en champignons zit. Het enige probleem: hij lijkt helemaal niet op Chili con carne! Maar ach, wat maakt het uit. Hij is gewoon heerlijk.

De hoeveelheden in dit recept zijn best groot. Gelukkig zijn dit soort bonengerechten vaak de tweede dag nog lekkerder dan de eerste dag. Ben je meteen voor twee dagen klaar. Je kan de bonenschotel zo eten, maar ook samen met rijst. Dat is allebei even lekker.

Met de vegetarische Chili kwam het trouwens ook wel goed. Het recept daarvoor staat inmiddels ook op eetman.nl.

Ingrediënten

Bonenschotel voor 6-8 personen:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 winterwortels (ongeveer 250 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 250 gram champignons
  • 2 blikken van 400 gram gepelde tomaten
  • 2 blikken van 400 gram kidneybonen
  • 1 blik mais van 300 gram
  • 1 blik van 220 gram ananasstukjes
  • 1,5 theelepel oregano
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1,5 theelepel basilicum

Bonenschotel met selderij en ananas recept

In deze film zie je hoe je deze makkelijke stoofschotel vol met groenten maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Bonenschotel met selderij en ananas maken

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je de bonenschotel met selderij en ananas:

  1. Ui en wortel snijden

    Snij de uien en de wortel in stukken en zet ze samen apart.

  2. Paprika, selderij en rode peper snijden.

    Snij ook de paprika’s en de selderij klein en de rode peper fijn. Zet ook deze drie ingrediënten samen apart.

  3. Champignons snijden

    Borstel de champignons schoon. Snij ze dan in vieren. Zet ook de champignons even apart.

  4. Bak de uien en de wortel

    Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de uien en wortel tot de uien gaan verkleuren.

  5. Paprika, selderij en rode peper erbij

    Voeg de paprika’s, de selderij en de rode peper toe. Bak ze ongeveer 6 minuten mee, totdat de groenten zacht zijn.

  6. Champignons en knoflook meebakken

    Voeg de champignons toe. Pers de knoflook erbij. Laat deze dan ook 4 minuten meebakken.

  7. Kidneybonen, mais, ananas en kruiden toevoegen

    Laat de kidneybonen, mais en ananas uitlekken. Voeg ze toe aan de pan. Doe ook het komijnzaad, de oregano, het chilipoeder en de basilicum in de pan.

  8. Tomaten snijden en laten koken

    Laat de gepelde tomaten uitlekken, snij ze in stukken en doe die in de pan. Laat alles met de deksel op de pan nog 20 minuten op laag vuur koken.

Serveer de bonenschotel eventueel met rijst.

Tip: als je het uitgelekte sap van de tomaten bewaart, dan kan je een dag later in bijvoorbeeld pastasaus gebruiken.

Bonenschotel met selderij en ananas jul 2021 vierkant
Bonenschotel met selderij en ananas

Meer recepten

Vind je de Bonenschotel met selderij en ananas­ lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekkere vegetarische recepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen