Een van de leuke dingen van het maken van een vegetarische recepten blog, is dat ik ook vaak tips van collega’s krijg. Deze keer was de tip om een keer falafel te maken. Falafel is een Midden-Oosters gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. En als ik frituren hoor, dan ben ik al om natuurlijk.

Onderstaand recept komt voor een groot deel van een recept van het blog Eten van moeder aarde. Het is ondanks mijn veranderingen gelukt en erg lekker geworden. Omdat wij het wat veel vonden heb ik de hoeveelheden vooral verminderd.

Dit recept heeft een dip sausje van crème fraîche. Maar als je even op internet zoekt zie je allerlei dingen die je er ook bij kan maken. Salade, groenten, op een pitabroodjes, andere sausjes. Kijk bijvoorbeeld eens hier op vegatopia.nl. Je kan de falafel ook in een pan bakken. Maak ze dan wat platter en doe een flinke laag olie in de pan.

Falafel recept

Ingrediënten voor 4 personen

Voor ongeveer 16 balletjes:

  • 350 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels gedroogde koriander
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje van 5 gram baking soda
  • tarwebloem

ingrediënten voor het sausje (optioneel):

  • 200 ml crème fraiche:
  • 0,5 eetlepel gedroogde koriander
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel Dille
  • peper en zout

De falafel maken

Zet een dag voor je falafel gaat maken de gedroogde kikkererwten in ruim koud water, laat ze ongeveer 24 uur weken.

Verwijder de zaden uit de rode peper en zijn de rode peper in kleine stukjes. Rasp de schil van de citroen. Snij de knoflook in kleine stukjes. Snij de ui in kleine stukjes.

Giet de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken.

Doe nu alle ingrediënten, behalve de baking soda, in de blender, of in de keukenmachine. Zet de blender aan en wacht tot alle ingrediënten mooi gelijkmatig fijn gemalen zijn.

Kneed alles daarna door elkaar. Strooi dan de baking soda er bij. Kneed alles daarna weer goed door elkaar.

Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.

Om de balletjes te maken neem je een klein beetje van het mengsel in je hand. Knijp er in zodat het sap uit de kikkererwten een beetje vrij komt. Probeer er een balletje zo groot als een bitterbal van te draaien. Lukt dat en kan je ze neerleggen zonder ze uit elkaar vallen, dan is het goed.

Lukt dat niet, dan moet je het mengsel een beetje droger maken door er lepel voor lepel bloem aan toe te voegen. Controleer na elke lepel of het al lukt om er balletjes van te maken. De balletjes lijken wat slap, maar als je ze neerlegt en het blijft een mooi balletje dan is het goed.

Doe de bolletjes nu vijf minuten in de frituurpan. Begin eerst met een bolletje, om te zien of het niet uit elkaar valt. Als dat goed gaat frituur je de rest. Doe ze voorzichtig in de pan en niet teveel tegelijk, om er voor te zorgen dat ze niet uit elkaar vallen.

Het sausje maken:

Meng de crème fraiche, koriander, chilipoeder, 2 geperste tenen knoflook, dille, peper en zout. Een beetje water bijmengen zodat het wat dunner wordt.

Serveer de falafel met het dip sausje.

Meer recepten

Vind je de falafel met dip saus  lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

(Visited 165 times, 1 visits today)