5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Bruschetta met tomaat, basilicum en pijnboompitten

Dit recept voor bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten is een lekkere variatie op de traditionele Italiaanse hapjes.

Naar het recept

Bij dit bruschetta recept moet ik altijd aan mijn zus denken. Na een bezoek aan Italië was ze erg enthousiast geworden over de bruschetta’s die ze daar gegeten had. Dat is fijn voor ons, want sindsdien zet dit lekkere snackje graag bij de borrel op tafel.

De ware Italiaan zal het wel heiligschennis vinden dat ik pijnboompitten op de bruschetta’s doe. Maar ik eet nou eenmaal heel graag pijnboompitten. Ik gebruik ze dan ook vaak als ik aan het koken ben.

Wat zijn bruchetta’s?

Bruschetta’s zijn Italiaanse geroosterde broodjes, als snack voor bij de borrel, of als een eenvoudig licht voorgerechtje bij een uitgebreide maaltijd. Ze zijn makkelijk en snel te maken, maar je moet er wel lekkere verse ingrediënten voor gebruiken, anders wordt het niks.

Gebruik voor dit recept bijvoorbeeld lekkere rijpe trostomaten, dus niet van die nog wat bleke. Verse basilicum is ook zeker een must, die wil je hiervoor niet gedroogd uit een potje hebben.

Bruschetta met tomaat, basilicum en pijnboompitten

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

16

stuks
Totale tijd

25

minuten

Dit recept voor bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten is een lekkere variatie op de traditionele Italiaanse hapjes.

Ingrediënten

  • 1 wit (afbak) desem stokbrood

  • 2 eetlepels pijnboompitten

  • 2 tenen knoflook

  • 2 trostomaten

  • zout naar smaak

  • peper naar smaak

  • 8 blaadjes verse basilicum

  • 1 klein schaaltje olijfolie, extra vergine

Recept

  • Bak het stokbrood
    Bak het stokbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het daarna afkoelen.
  • Rooster de pijnboompitten
    Doe de de pijnboompitten in een bakpannetje zonder boter op middelhoog vuur. Bak ze tot ze goudbruin worden. Schud regelmatig de pan, om te voorkomen dat ze zwart worden.
  • Snij de tomaat en doe de pijnboompitten erbij
    Snij de tomaten in kleine blokjes. Leg ze even in een zeef, zodat overtollig vocht weg kan lopen. Doe dan ook meteen de pijnboompitten erbij.
  • Basilicum, zout en peper erbij
    Snij de basilicumblaadjes klein. Doe ze daarna bij de blokjes tomaat. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schep dan alles door elkaar.
  • Rooster plakken stokbrood
    Snij van het brood plakjes af van circa 1 centimeter dik. Rooster deze op een bakplaat, in de grill, of gewoon in een broodrooster, tot ze krokant en droog zijn.
  • Olijfolie en knoflook klaarzetten
    Zet een klein schaaltje olijfolie klaar. Snij twee tenen knoflook doormidden.
  • Doe de tomaten op het brood
    Wrijf de warme plakjes stokbrood aan één kant met een knoflookteen in. Verdeel daarna het tomaat, basilicum en pijnboompitten mengsel over de stokbroodjes. Ongeveer één eetlepel per broodje.
  • Doe olijfolie op de bruschetta
    Sprenkel dan over elke bruschetta ongeveer 1 theelepel olijfolie.

Recept video

Opmerkingen

  • De bruschetta meteen serveren, zodat de stokbroodjes nog lekker knapperig zijn. Of zet het tomatenmengsel en de olijfolie los op tafel en beleg de getoaste broodjes pas vlak voor je ze aan iemand geeft.

Meer recepten

Vind je deze bruschetta met tomaat lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk dan ook eens naar de pagina met alle vegetarische snacks, zoals de bruschetta met roomkaas en champignons.

Bruschetta met tomaat basilicum en geroosterde pijnboompitten jun 2021 800x800
Bruschetta met tomaat basilicum en geroosterde pijnboompitten

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen