Dit recept voor bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten is een lekkere variatie op de traditionele Italiaanse hapjes.
Bij dit bruschetta recept moet ik altijd aan mijn zus denken. Na een bezoek aan Italië was ze erg enthousiast geworden over de bruschetta’s die ze daar gegeten had. Dat is fijn voor ons, want sindsdien zet dit lekkere snackje graag bij de borrel op tafel.
De ware Italiaan zal het wel heiligschennis vinden dat ik pijnboompitten op de bruschetta’s doe. Maar ik eet nou eenmaal heel graag pijnboompitten. Ik gebruik ze dan ook vaak als ik aan het koken ben.
Wat zijn bruchetta’s?
Bruschetta’s zijn Italiaanse geroosterde broodjes, als snack voor bij de borrel, of als een eenvoudig licht voorgerechtje bij een uitgebreide maaltijd. Ze zijn makkelijk en snel te maken, maar je moet er wel lekkere verse ingrediënten voor gebruiken, anders wordt het niks. Gebruik voor dit recept bijvoorbeeld lekkere rijpe trostomaten, dus niet van die nog wat bleke. Verse basilicum is ook zeker een must, die wil je hiervoor niet gedroogd uit een potje hebben.
Ingrediënten
Voor circa 16 bruschetta’s:
- 1 wit afbak desem stokbrood
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 2 tenen knoflook
- 2 trostomaten
- zout en peper, naar smaak
- 8 blaadjes verse basilicum
- een klein schaaltje olijfolie, extra vergine
Bruschetta met tomaat, basilicum en pijnboompitten recept
In deze video zie je hoe je deze lekkere en gezonde snack maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Bruschetta met tomaat en pijnboompitten maken
Benodigde tijd: 25 minuten.
Zo maak je de bruschetta met tomaat:
- Bak het stokbrood
Bak het stokbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het daarna afkoelen.
- Rooster de pijnboompitten
Doe de de pijnboompitten in een bakpannetje zonder boter op middelhoog vuur. Bak ze tot ze goudbruin worden. Schud regelmatig de pan, om te voorkomen dat ze zwart worden.
- Snij de tomaat en doe de pijnboompitten erbij
Snij de tomaten in kleine blokjes. Leg ze even in een zeef, zodat overtollig vocht weg kan lopen. Doe dan ook meteen de pijnboompitten erbij.
- Basilicum, zout en peper erbij
Snij de basilicumblaadjes klein. Doe ze daarna bij de blokjes tomaat. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schep dan alles door elkaar.
- Rooster plakken stokbrood
Snij van het brood plakjes af van circa 1 centimeter dik. Rooster deze op een bakplaat, in de grill, of gewoon in een broodrooster, tot ze krokant en droog zijn.
- Olijfolie en knoflook klaarzetten
Zet een klein schaaltje olijfolie klaar. Snij twee tenen knoflook doormidden.
- Doe de tomaten op het brood
Wrijf de warme plakjes stokbrood aan één kant met een knoflookteen in. Verdeel daarna het tomaat, basilicum en pijnboompitten mengsel over de stokbroodjes. Ongeveer één eetlepel per broodje.
- Doe olijfolie op de bruschetta
Sprenkel dan over elke bruschetta ongeveer 1 theelepel olijfolie.
De bruschetta meteen serveren, zodat de stokbroodjes nog lekker knapperig zijn. Of zet het tomatenmengsel en de olijfolie los op tafel en beleg de getoaste broodjes pas vlak voor je ze aan iemand geeft.

Meer recepten
Vind je deze bruschetta met tomaat lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk dan ook eens naar de pagina met alle vegetarische snacks, zoals de bruschetta met roomkaas en champignons.