Home » Recepten » Snacks en gebak » Bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten

Voor ons bezoek wilde ik vandaag een lekker snackje voor bij het borrelen neer zetten. Mijn zus was na een bezoek aan Italië erg enthousiast geworden over de bruschetta met tomaat die ze daar gegeten had.

Dit recept voor bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten is een kleine variatie daarop. De ware Italiaan zal het wel heiligschennis vinden, maar ik vond het erg lekker om er pijnboompitten aan toe te voegen.

Bruschetta’s zijn Italiaanse geroosterde broodjes, als snack voor bij de borrel, of als een eenvoudig licht voorgerechtje bij een uitgebreide maaltijd. Ze zijn makkelijk en snel te maken, maar je moet er wel lekkere verse ingrediënten voor gebruiken, anders wordt het niks. Gebruik voor dit recept bijvoorbeeld lekkere rijpe tros tomaten, dus niet van die nog wat bleke. En verse basilicum is ook zeker een must.

Ingrediënten

Bruschetta voor 4 personen:

  • 1 ciabatta (afbak)brood
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 3 tenen knoflook
  • 4 tomaten, fijngesneden
  • zout en peper, naar smaak
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • Een beetje olijfolie, extra vergine
Loading...

Bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten bereiden

Benodigde tijd: 25 minuten.

Zo maak je de bruschetta met tomaat:

  1. Rooster de pijnboompitten

    Rooster de pijnboompitten in een bakpannetje zonder boter er in, tot ze goudbruin zijn geworden. Regelmatig de pan schudden, om te voorkomen dat ze zwart worden.

  2. Snij blokjes tomaat

    Snij de tomaten in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Laat overtollig vocht van te tomaat eventueel even weglopen door een zeef.

  3. Doe basilicum bij de tomaat

    Scheur of snij de basilicumblaadjes klein. Meng daarna in een kommetje de basilicumblaadjes met de blokjes tomaat.

  4. Rooster plakken stokbrood

    Snij van een stokbrood schuin plakjes af van circa 1 centimeter dik. Rooster deze op een bakplaat, in de grill, of gewoon in een broodrooster, aan beide kanten goudbruin.

  5. Doe knoflook en tomaat op het brood

    Snij de knoflooktenen doormidden. Wrijf de warme plakjes stokbrood aan één kant met een knoflookteen in. Verdeel daarna het tomaat met basilicum mengsel over de stokbroodjes. Ongeveer één eetlepel per broodje.

  6. Pijnboompitten, olijfolie, zout en peper erover

    Verdeel de pijnboompitten over de broodjes en sprenkel over elk broodje ongeveer 1 theelepel olijfolie. Tot slot doe je er naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper overheen.

De bruschetta meteen serveren, zodat de stokbroodjes nog lekker knapperig zijn.

Bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten recept

Meer recepten

Vind je deze bruschetta met tomaat lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk dan ook eens naar de pagina met alle vegetarische snacks, zoals de bruschetta met roomkaas en champignons.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen