Voor ons bezoek wilde ik vandaag een lekker snackje voor bij het borrelen neer zetten. Mijn zus was na een bezoek aan Italië erg enthousiast geworden over de bruschetta met tomaat die ze daar gegeten had. Dit recept voor bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten is een kleine variatie daarop. De ware Italiaan zal het wel heiligschennis vinden, maar ik vond het erg lekker om er pijnboompitten aan toe te voegen.

Bruschetta’s zijn Italiaanse geroosterde broodjes, als snack voor bij de borrel, of als een eenvoudig licht voorgerechtje bij een uitgebreide maaltijd. Ze zijn makkelijk en snel te maken, maar je moet er wel lekkere verse ingrediënten voor gebruiken, anders wordt het niks. Gebruik voor dit recept bijvoorbeeld lekkere rijpe tros tomaten, dus niet van die nog wat bleke. En verse basilicum is ook zeker een must.

Bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 ciabatta (afbak)brood
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 3 tenen knoflook
  • 4 tomaten, fijngesneden
  • zout en peper, naar smaak
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • Een beetje olijfolie, extra vergine

Bruschetta met tomaat, basilicum en geroosterde pijnboompitten bereiden

Rooster de pijnboompitten in een bakpannetje zonder boter er in, tot ze goudbruin zijn geworden. Regelmatig de pan schudden, om te voorkomen dat ze zwart worden.

Snij de tomaten in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Laat overtollig vocht van te tomaat eventueel even weglopen door een zeef.

Scheur of snij de basilicumblaadjes klein. Meng daarna in een kommetje de basilicumblaadjes met de blokjes tomaat.

Snij van een stokbrood schuin plakjes af van circa 1 centimeter dik. Rooster deze op een bakplaat, in de grill, of gewoon in een broodrooster, aan beide kanten goudbruin.

Snij de knoflooktenen doormidden. Wrijf de warme plakjes stokbrood aan één kant met een knoflookteen in. Verdeel daarna het tomaat met basilicum mengsel over de stokbroodjes. Ongeveer één eetlepel per broodje.

Verdeel de pijnboompitten over de broodjes en sprenkel over elk broodje ongeveer 1 theelepel olijfolie. Tot slot doe je er naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper overheen.

Meteen serveren, zodat de stokbroodjes nog lekker knapperig zijn.

(Visited 66 times, 1 visits today)