Home » Nieuws » Hoe slijp je messen?

Een keukenmes werkt het prettigst wanneer deze scherp is. Helaas kan regelmatig gebruik van de messen ervoor zorgen dat ze hun scherpte verliezen. Het snijden kost hierdoor meer kracht en kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Om je messen in topconditie te houden is het daarom van belang om ze zo nu en dan te slijpen. In deze blogpost leggen de specialisten van Kookgigant.nl je uit hoe je zelf je messen kunt slijpen met een wetsteen!

Hoe slijp je messen?

Benodigde tijd: 10 minuten

Zo slijp je met een wetsteen:

 1. Gebruik de juiste wetsteen

  Het slijpen van je keukenmes klinkt ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het eenvoudig, mits je een goede wetsteen gebruikt. Zorg er dus voor dat je tijdens het slijpen van je messen gebruik maakt van een goede wetsteen met de juiste korrelgrootte voor jouw mes.

 2. Laat de wetsteen vooraf weken

  Leg de slijpsteen een kwartier voor gebruik in een laag water en laat het weken. Hierdoor raakt de slijpsteen verzadigd en blijft er een laagje water op de slijpsteen staan. Haal de steen uit het water wanneer deze verzadigd is (ongeveer na 10 tot 15 minuten).

 3. Leg de grove kant naar boven

  Leg de slijpsteen met de grove korrelgrootte naar boven en zorg ervoor dat de steen niet kan verschuiven. Bijvoorbeeld door hem tussen 2 planken te leggen. Of koop een wetsteen die geleverd wordt met een antislip houder.

 4. Houd het mes met de juiste hoek vast

  Als je rechtshandig bent houd je het mes met je rechterhand vast en plaats je rechterduim en rechterwijsvinger op het lemmet. Plaats het mes onder een hoek van ca. 10 tot 15 graden op de steen. Plaats je vingers van je linkerhand op het lemmet en druk hiermee het mes tegen de steen.

  Tip: bij de wetstenen van Shinrai Japen worden clipjes meegeleverd waardoor je het mes altijd in een hoek van 15 graden kan slijpen.

 5. Slijp beide kanten

  Beweeg het mes heen en weer over de hele lengte van de slijpsteen en wissel beide kanten af. Gebruik bij het slijpen nooit te veel druk. Te veel druk zorgt namelijk voor overbelasting van het mes en levert een zwakke snede op.

 6. Leg de fijne kant naar boven

  Draai de slijpsteen om, met de fijne kant naar boven, wanneer de hele lengte de juiste scherpte heeft. Door eerst met de grove korrel te slijpen en vervolgens met de kleine korrel te slijpen, wordt het mes extra scherp.

 7. Polijst het mes

  Beweeg het mes heen en weer over de hele lengte van de slijpsteen om het mes te polijsten. Door het polijsten worden braampjes en andere onvolkomenheden van het snijvlak verwijderd. Dit zorgt voor een nog betere scherpte.

 8. Reiningen en droogmaken

  Reinig het mes goed met lauw water en een zachte borstel, zodat alle slijpresten van het mes verdwijnen. Droog het mes goed af voordat je het opbergt. Zo wordt de kwaliteit van het mes behouden.

Hoe slijp je messen - scherp mes vierkant

Aan de slag met je mes?

Nu slijp je jouw messen als een pro en ligt die wetsteen niet meer ongebruikt in de schuur. Tijd om je super scherpe messen in gebruik te nemen. Gelukkig staan op Eetman meer dan voldoende recepten. Zo vind je altijd wel een gerecht om lekker te gaan koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen