Home » Nieuws » Hoe koop je een keuken? Dit zijn mijn tips

Ben je van plan om een keuken te kopen? Een nieuwe keuken is niet alleen mooi. Het is ook een hele praktische aankoop, waar je veel plezier van wil hebben. Een keuken koop je maar een paar keer in je leven. Reden genoeg dus om je goed te oriënteren. Daarom vind je hier mijn tips voor de aanschaf van een keuken.

Als kookfan kan ik me heel goed voorstellen dat je graag een mooie keuken wil hebben. Belangrijk is dat hij aansluit bij jouw wensen, maar ook bij jouw budget. Doe je het goed dan betaal je niet de hoofdprijs en heb je er lang plezier van. Koop geen overbodige apparatuur en kies je leverancier zorgvuldig. Goedkope keukens kunnen ook van goede kwaliteit zijn.

Tips voor de aanschaf van een keuken

Op basis van mijn eigen ervaringen met koken en het kopen van keukens, zette ik de belangrijkste stappen bij de aankoop op een rij. Hieronder staan mijn tips om de voor jou perfecte keuken aan te schaffen.

Tip 1 – Kijk naar je huidige keuken

Als eerste is het slim om eens goed naar je huidige keuken te kijken. Schrijf je ervaring op een lijstje. Wat vind je nu super handig en wil je zeker de volgende keer weer hebben. Wat mis je het meeste? Welke apparaten gebruik je eigenlijk nooit.

Misschien is dit ook een mooi moment om dingen weg te doen dat je niet gebruikt. Zo krijg je een realistisch idee van hoeveel kastruimte je straks nodig hebt.

Tip 2 – Bedenk wat je echt nodig hebt

Niet iedereen is een chef kok. Misschien hou je er helemaal niet van om lang in de keuken te staan. Wees eerlijk tegen jezelf. Wil je gewoon eenvoudig koken en vooral veel plek om aan de keukentafel te zitten? Of kook je bijzondere dingen en heb je daarvoor speciale apparatuur nodig. Ben je meer een fan van de magnetron of de stoomoven?

Tips voor de aanschaf van een keuken extra Uitgelicht

Tip 3 – Oriënteer je goed

Weet je eigenlijk al wat er allemaal te koop is? Bezoek een paar keukenshowrooms. Wat voor kastjes, materialen, apparatuur zijn er. Kijk wat de verschillende soorten keukens ongeveer kosten. Had je al iets in gedachten? Misschien zie je betere of juist goedkopere alternatieven?

Ken je mensen met een nieuwe keuken? Vraag ook eens aan hen waar ze tevreden over zijn, of juist wat ze lastig vonden bij de aanschaf.

Tip 4 – Bepaal de ideale indeling

Of je nou in een gigantisch huis woont, of een mini keukentje hebt, je komt altijd ruimte te kort. Bedenk een paar varianten op de indeling van je werkblad, kastjes en apparatuur. Bij tip 1 bekeek je al hoeveel ruimte je nodig hebt, dus dat moet je minimaal aan kastjes hebben.

Ga ook eens naar leveranciers van keukens. Waarschijnlijk helpen ze je vrijblijvend met het bedenken van een goede indeling. Voor hen is dat dagelijks werk, dus de kans is groot dat ze met een goed plan komen.

Tip 5 – Bedenk of je trendy of waardevast wil

Natuurlijk wil je een keuken die perfect bij jouw huis past. Iedereen heeft zijn eigen smaak. Ik koos voor een strak witte keuken, een ander zal juist een meer klassieke keuken willen.

Denk je nog heel lang in hetzelfde huis te blijven wonen? Kies dan vooral wat je zelf heel mooi vindt. Ben je daar minder zeker van, of weet je dat je vaak van stijl wisselt? Kies dan voor een meer tijdloze keuken, die ook een volgende bewoner kan waarderen.

Tip 6 – Bepaal je budget

Een keuken is een investering in je huis, maar zal ook nooit echt goedkoop worden. Bedenk vooraf wat je budget is. Maak op basis daarvan realistische keuzes. Kan je zelf de keuken monteren of moet je het laten doen? Wil je een hele andere indeling dan je huidige? Dan zal de installatie van leidingen en stroom ook meer gaan kosten. Voor bijna alles dat je nodig hebt is er aanbod in verschillende prijzen.

Tip 7 – Kies een leverancier die bij jou past

Met alles dat hierboven staat op een rijtje ben je klaar voor de aanschaf. Vergelijk de prijzen en maak ook compromissen om binnen je budget te blijven. Laat je niet onder druk zetten om snel te beslissen.

Hou je net als ik niet van onderhandelen? Zoek dan een leverancier met vaste prijzen. Veel keukenleveranciers laten de prijs helaas van jouw onderhandelingskunst afhangen: dikke kans dat zij daar meer ervaring mee hebben dan jij. Zoek ook eens op internet naar ervaringen van anderen met de leverancier. Beslis dus pas als je echt je mening goed gevormd hebt. 

Bonustip – koop een showroomkeuken

Nog één slimme tip voor een nieuwe keuken: sommige keukenleveranciers verkopen met korting hun showroomkeukens. Wie weet ben je een geluksvogel en vind je er een keuken met jouw gewenste indeling en naar jouw smaak.

Tips voor de aanschaf van een keuken 800x800

De voor jou perfecte keuken

Om alle bovenstaande tips voor de aanschaf van een keuken maar even samen te vatten: neem genoeg tijd om na te denken over je keukenwensen en welk bedrag je in je keuken wil investeren. Zo heb je nog jarenlang plezier van je keuken en kan jij je helemaal los op het koken van mijn heerlijke recepten 😉.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen