0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Poffertjes recept

Wie heeft er als kind niet genoten van heerlijke poffertjes. Poffertjes zijn leuk om te maken en heerlijk met een klontje roomboter en poedersuiker erop. Met dit traditionele poffertjes recept kan je ze makkelijk zelf maken.

Naar het recept

Ik kwam er onlangs achter dat het recept voor poffertjes nog niet op Eetman stond. Zo’n oud Nederlands recept kan natuurlijk niet ontbreken. Ik koos voor een vrij traditioneel recept om het beslag te maken: met boekweitmeel, bloem, melk, boter, ei en gist. Met een beetje geduld worden ze dan extra lekker. De gist maakt daarin het beslag heel luchtig en zorgt voor wat extra smaak.

Dit is overigens ook een leuk recept om samen met je kinderen te maken. Met het beslag maken kunnen ze zowiezo helpen. Zet voor het bakken een kookplaatje op de eettafel en laat iedereen om de beurt poffertjes bakken. Waarschijnlijk moet je met het draaien wel af en toe helpen.

Wat heb je nodig voor dit poffertjes recept?

Voor dit recept heb je natuurlijk een speciale poffertjespan nodig. Het mooiste vind ik zelf zo’n traditionele gietijzeren pan. Door de massa blijft die goed gelijkmatig op temperatuur als je het beslag erin doet. Maar ook met een elektrische pan of een pan met anti aanbaklaag gaat het zeker lukken.

Om het beslag in de kuiltje te gieten kan je een jus-lepel gebruiken of een maatkan met schenktuit. De kans dat je dan morst is alleen best groot. Veel liever gebruik ik een doseerfles. Die zijn niet duur en je hebt er echt veel gemak van.

Tenslotte heb je een kwastje nodig om de kuiltjes in te kunnen vetten. De meeste mensen zullen dat wel in huis hebben.

Poffertjes recept

0.0 van 0 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

2

uren 

Poffertjes zijn leuk om te maken en heerlijk met wat roomboter en poedersuiker. Met dit poffertjes recept kan je ze makkelijk zelf maken.

Ingrediënten

  • Voor ongeveer 150 poffertjes (4-6 personen)
  • 100 gram roomboter

  • 650 milliliter volle melk

  • 200 gram bloem

  • 200 gram boekweitmeel

  • 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

  • 2 eieren

  • 1 mespuntje zout

  • 50 milliliter zonnebloemolie

  • Voor erbij
  • 50 gram roomboter

  • poedersuiker

  • Ook nodig
  • poffertjespan

  • kwastje voor invetten

  • doseerfles voor beslag

Recept

  • Roomboter smelten, melk verwarmen
    Smelt 100 gram roomboter en haal het dan meteen van het vuur. Verwarm 650 milliliter volle melk tot kamertemperatuur. Haal dan ook de melk van het vuur.
  • Bloem, boekweitmeel, gist en zout mengen
    Doe 200 gram bloem en 200 gram boekweitmeel in een kom. Voeg 7 gram droge gist en een mespuntje zout toe. Schep het goed door elkaar.
  • Melk, ei en boter erdoor mixen
    Voeg 650 milliliter volle melk, 2 eieren en de gesmolten roomboter toe. Mix het tot alle klontjes verdwenen zijn.
  • 1 uur rusten
    Laat het beslag 1 uur rusten. Roer het daarna nog even door met een lepel.
  • Alles klaarzetten
    Schenk het beslag in een maatkan met tuit of in een doseerfles. Zet poedersuiker en roomboter op tafel. Zet een bakje met wat zonnebloemolie klaar. Laat de poffertjespan goed warm worden op middelhoog vuur.
  • Bakken stap 1: invetten
    Gebruik een kwastje om alle kuiltjes met wat zonnebloemolie in te vetten.
  • Bakken stap 2: beslag in de pan
    Vul elk kuiltje in de pan met een beetje beslag. Maak ze niet te vol, laat een rand van 2 millimeter leeg, want ze gaan nog rijzen. Wacht tot de rand van het beslag droog wordt en het midden nog vloeibaar is.
  • Bakken stap 3: omkeren
    Keer de poffertjes met een gebakvorkje om. Gebruik een tweede vorkje om ze weer terug in het kuiltje te duwen. Wacht tot ook de tweede kant bruin wordt. Haal de poffertjes uit de vorm. Herhaal alle stappen tot het beslag op is.

Recept video

Opmerkingen

  • Eet de poffertjes warm. Leg er een klontje roomboter bovenop. Strooi er poedersuiker overheen. Eet smakelijk!

Tips voor het maken van poffertjes

Nog een paar tips voor het maken van de poffertjes:

  • Vul de bakplaat in een vaste volgorde, van buiten naar binnen. Draai ze in dezelfde volgorde om en haal ze ook weel in die volgorde uit de pan. ZO bakken ze allemaal even lang.
  • Als je op inductie kookt en een gietijzeren pan wil gebruiken. Probeer dan met een magneetje of hij daarvoor geschikt is. Als de magneet eraan blijft hangen is de pan geschikt.

Meer feestelijke recepten

Vind je de poffertjes lekker? Zoek je nog meer feestelijke maaltijden, kijk dan eens op de pagina met alle snacks. Bijvoorbeeld vind je daar dit recept voor Oostenrijkse Kaiserschmarrn, die eigenlijk best wel op poffertjes lijken.

Poffertjes recept 800x800
Zelfgemaakte poffertjes

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen