Je bakt ze als pannenkoeken en ze smaken een beetje als poffertjes. Het lijkt een raadsel, maar ik heb het natuurlijk over dit traditionele Oostenrijkse Kaiserschmarrn recept.

Als ik aan Oostenrijk denk, dan denk ik als eerste aan bergwandelen en lekker skiën. Maar ook aan de kaiserschmarrn die je in bijna alle restaurants regelmatig langs ziet komen. Het is een grappig gerecht dat een beetje op pannenkoeken lijkt, maar veel luchtiger is. Een beetje als poffertjes of Amerikaanse pannenkoeken.

Ik haalde het onderstaande kaiserschmarrn recept van visit-salzburg.net. Het is een heel traditioneel recept, behalve dat ik er geen pruimensaus bij heb gedaan. Dat kon ik in Nederland zo snel niet in de winkel vinden. Maar de appelcompote is er ook heel lekker bij en die gebruik ik sindsdien.

Nog even een kleine tip. Om het eiwit goed op te kunnen kloppen gebruik je verse eieren, maar ook goed ontvette apparatuur. Ik doe altijd een beetje citroensap op een stukje keukenpapier. Daar maak ik de kom en de mixer even extra schoon mee. Het wit van elk ei giet ik elke keer als het scheiden goed is gegaan in een apart schaaltje over. Zo heb je als het een keer misgaat de eiwit van de eerdere eieren nog over. Twijfel je wat ik bedoel: kijk maar in het filmpje.

Ingrediënten

Kaiserschmarrn voor 4 personen:

  • 6 verse eieren
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 0,5 theelepel zout
  • 250 milliliter melk
  • 100 gram roomboter
  • handje rozijnen
  • poedersuiker
  • appelcompote

Kaiserschmarrn recept

In deze film zie je hoe je deze kaiserschmarrn maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Benodigde tijd: 40 minuten.

Zo maak je zelf kaiserschmarrn:

  1. Eieren scheiden

    Je begint met het moeilijkste. Scheid het eigeel en het eiwit zorgvuldig. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt.

  2. Eiwit kloppen

    Pak dan een goed ontvette kom en mixer. Klop het eiwit tot er pieken op blijven staan als je de mixer er uit haalt.

  3. Beslag maken

    Meng dan in een andere kom het eigeel, de bloem, de suiker, het vanille extract, het zout en de melk met de mixer tot een dun beslag.

  4. Eiwit door het beslag

    Schep het eiwit nu voorzichtig door het beslag heen. Je hebt nu luchtig beslag.

  5. Onderkant bakken

    Pak een pan met een goede anti-aanbaklaag en zet die op middelhoog vuur. Smelt een klontje roomboter in de pan. Voeg beslag toe tot het een pannenkoek van ongeveer een centimeter dik is. Strooi er dan wat rozijnen overheen.

  6. Omdraaien en in stukken snijden

    Wacht tot de pannenkoek aan de bovenkant droog wordt en aan de onderkant goudbruin is. Voeg dan aan de rand van de pan nog een klontje roomboter toe. Keer de pannenkoek dan om. Snij hem met een spatel in kleine stukken en bak hem nog even door.

Serveer de kaiserschmarrn met lekker veel poedersuiker en wat appelcompote.

Kaiserschmarrn recept

Meer recepten

Vind je deze kaiserschmarrn lekker? Zoek je nog meer lekkere dingen om te bakken? Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische snacks. Bijvoorbeeld naar de recepten voor Amerikaanse pannenkoeken met banaan en voor Pannenkoeken en flensjes.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen