Maak jij je pannenkoeken en flensjes altijd met zo’n kant en klaar pak pannenkoekenmix? Dat is echt nergens voor nodig. Met net zo weinig moeite maak je ze gewoon zoals je oma dat ook nog deed: met melk, bloem en eieren.

Pannenkoeken en flensjes zijn precies zo’n lekkere verassing waar je de kinderen, de meeste volwassenen en mij heel gelukkig mee kan maken. Heerlijk met bijvoorbeeld wat plakjes appel of wat rozijnen er in.

Hoe je pannenkoeken en flensjes met pannenkoekenmix maakt hoef ik jou waarschijnlijk niet te vertellen. Gewoon een pak pannenkoekenmix, een paar eieren, melk, mixen, klaar! Maar wacht eens even. Wat is dan nog het verschil met recept zonder, pannenkoekenmix? Dat is nou wat ik zo raar vind: er is eigenlijk geen verschil. Hooguit dat je aan ‘luxe’ pannenkoekenmix zelf geen ei toe hoeft te voegen. Dan zit er oplos-ei-poeder in of zo.

Feitelijk betaal je dus bij pannenkoekenmix voor het receptje dat op de doos staat. Maar dat hoeft dus niet. Mijn vriendin maakt de pannenkoeken gewoon ‘uit het hoofd’ zonder recept: “Gewoon een beetje bloem, twee eieren een beetje melk. Mixen en melk blijven toevoegen totdat het een beetje vloeibaarder dan stroop is.”. Meestal laat ik dat dus aan haar over, ze is onze pannenkoeken-expert.

Maar wat nou als ik zelf een keer flensjes of pannenkoeken wil maken? Dan pak ik het onderstaande recept uit het “Kosmos basis kookboek” er even bij voor de juiste verhoudingen.

Het verschil tussen de pannenkoeken en flensjes zit in de verhoudingen tussen de ingrediënten en in de maat van de pan. Voor pannenkoeken neem je een grote bakpan, voor de flensjes een kleine. Je raadt het al: ik maak altijd pannenkoeken, die zijn groter!

Ingrediënten

Voor 10 pannenkoeken
 • 200 gram bloem
 • 1 ei
 • 4 dl melk
 • 0,5 theelepel zout
 • boter om mee te bakken
 • handje rozijnen (optioneel)
 • 1 appel of ander fruit (optioneel)
Voor 15 flensjes
 • 150 gram bloem
 • 5 dl melk
 • snufje zout
 • 2 eieren
 • boter om mee te bakken

pannenkoeken en flensjes recept

Als je er rozijnen in wilt: kook dan wat water, schenk het in een schaaltje, doe de rozijnen daar dan in, laat ze een half uurtje wellen en laat ze daarna uitlekken.

Als je er appel bij mee wilt bakken: schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in dunne plakjes.

Doe de bloem, eieren, zout en een derde deel van de melk in een grote kom. Mix het geheel tot het een glad beslag is.

Voeg dan de rest van de melk en eventueel de rozijnen toe. Mix het geheel nu ook nog even.

Doe een klontje boter in een grote koekenpan (voor pannenkoeken) of in een kleine koekenpan (voor flensjes). Laat de boter goed heet worden en verdeel het over de bodem van de pan.

Doe er dan met een soeplepel beslag bij. Draai de pan rond, tot de hele bodem bedekt is. Leg er eventueel wat plakjes appel of ander fruit op.

Draai de pannenkoek of het flensje om, zodra de bovenkant van het beslag droog wordt. Bak dan ook die kant kort, zodat beide kanten lichtbruin zijn.

Toppings voor pannenkoeken en flensjes

Of we nou flensjes of pannenkoeken maken, als echte fans hebben wij natuurlijk altijd van alles op voorraad om daar op te doen. Het is wel allemaal zoet spul, want dat past er nu eenmaal erg goed bij:

 • Rietsuiker-stroop – en dus geen appelstroop
 • Basterdsuiker – wit, licht of bruin, dat maakt niet uit
 • Ahornsiroop – want dat is niet alleen lekker op Amerikaanse pannenkoeken
 • Poedersuiker – je weet wel: van de oliebollen

Eigenlijk kan dus alles met het woord suiker of stroop in de naam wel op je pannenkoek 😋.

Pannenkoeken en flensjes recept suiker en stroop

Ander fruit om mee te bakken

Appels meebakken met de pannenkoeken is heel gewoon. Maar wist je dat ook ander fruit erg lekker is om mee te bakken. Gewoon dunne plakjes maken en laat je verassen hoe lekker dat is. Bijvoorbeeld plakjes banaan of plakjes tomaat. Erg lekker en goed voor de afwisseling.

Meer recepten

Vond je dit een leuk en lekker recept? Op zoek naar meer lekkere dingen om te bakken? Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische snacks. Bijvoorbeeld naar de Amerikaanse pannenkoeken met banaan.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen