Maak jij je pannenkoeken of flensjes altijd met een kant en klaar pak pannenkoekenmix? Dat is echt nergens voor nodig. Met net zo weinig moeite maak je ze gewoon zoals je oma dat ook nog deed: met melk, bloem en eieren.
Naar het receptPannenkoeken en flensjes zijn precies zo’n lekkere verassing waar je de kinderen, de meeste volwassenen en mij heel gelukkig mee kan maken. Heerlijk met bijvoorbeeld wat plakjes appel of wat rozijnen er in.
Pannenkoekenmix is niet nodig
Hoe je pannenkoeken met pannenkoekenmix maakt hoef ik jou waarschijnlijk niet te vertellen. Gewoon een pak pannenkoekenmix, een paar eieren, melk erbij, mixen, klaar! Maar wacht eens even. Wat is dan nog het verschil met recept zonder, pannenkoekenmix? Dat is nou wat ik zo raar vind: er is eigenlijk geen verschil. Hooguit dat je aan ‘luxe’ pannenkoekenmix zelf geen ei toe hoeft te voegen. Dan zit er oplos-ei-poeder in of zo.
Feitelijk betaal je dus bij pannenkoekenmix voor het receptje dat op de doos staat. Maar dat hoeft dus niet. Mijn vriendin maakt de pannenkoeken gewoon ‘uit het hoofd’ zonder recept: “Gewoon een beetje bloem, twee eieren een beetje melk. Mixen en melk blijven toevoegen totdat het een beetje vloeibaarder dan stroop is.”. Meestal laat ik dat dus aan haar over, ze is onze pannenkoeken-expert.
Maar wat nou als ik zelf een keer flensjes of pannenkoeken wil maken? Dan pak ik het onderstaande recept uit het “Kosmos basis kookboek” er even bij voor de juiste verhoudingen.
Zijn pannenkoeken en flensjes hetzelfde?
Het verschil tussen de pannenkoeken en flensjes zit in de verhoudingen tussen de ingrediënten en in de maat van de pan. Voor pannenkoeken neem je een grote bakpan, voor de flensjes een kleine. Je raadt het al: ik maak altijd pannenkoeken, die zijn groter!
Hoe hou je ze warm?
Als je eerst alles wil bakken en later pas eten, dan wil je natuurlijk wel de pannenkoeken warm houden. Vul daarvoor een flinke pan met heet water. Leg daar bovenop een stenen bord. Daarop leg je de gebakken pannenkoeken.
Toppings voor pannenkoeken en flensjes
Of we nou flensjes of pannenkoeken maken, als echte fans hebben wij altijd van alles op voorraad om daarop te doen. Het is wel allemaal zoet spul beleg, want dat past er nu eenmaal erg goed bij:
- Rietsuiker-stroop – en dus geen appelstroop
- Basterdsuiker – wit, licht of bruin, dat maakt niet uit
- Ahornsiroop – want dat is niet alleen lekker op Amerikaanse pannenkoeken
- Poedersuiker – je weet wel: van de oliebollen
Eigenlijk kan dus alles met het woord suiker of stroop in de naam wel op je pannenkoek 😋.
Ander fruit om mee te bakken
Appels meebakken met de pannenkoeken is heel gewoon. Maar wist je dat ook ander fruit erg lekker is om mee te bakken. Gewoon dunne plakjes maken en laat je verassen hoe lekker dat is. Bijvoorbeeld plakjes banaan of plakjes tomaat. Erg lekker en goed voor de afwisseling.

Pannenkoeken met bier
Ik kreeg nog een tip van iemand die het filmpje had bekeken. Je kan ook pannenkoeken maken met bruinbier in plaats van melk. Neem een lekker bruinbier met nagisting op de fles. Maak gewoon het beslag en laat het daarna minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. De gist in het bier zorgt ook nog eens voor een luchtiger beslag.
Meer recepten
Vind je dit een leuk en lekker recept? Ben je op zoek naar meer lekkere dingen om te bakken? Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische snacks. Bijvoorbeeld naar de Amerikaanse pannenkoeken met banaan.

Ik heb nooit begrepen dat mensen hier een pak bakmix voor kopen, het is inderdaad zo ontzettend simpel!
Ik gebruik dan altijd nog een recept. Mijn vriendin gooit gewoon op gevoel wat melk en bloem in de kom. Dat vind ik nog het meest knap.