Wat is er lekkerder dan een verse warme Appeltaart? Met dit recept maak je zelf een heerlijke Appeltaart met noten en slagroom. Kop koffie er bij en smullen maar!

Liefst maakt natuurlijk iemand anders een lekkere appeltaart voor je, maar helaas, dat zit er niet altijd in. Geen nood, een appeltaart, of in dit geval een appeltaart met noten maak je met een beetje moeite zelf. En dan kan je helemaal gerust zelf een extra stuk nemen!

Ik begon met het appeltaart met noten recept van Leukerecepten.nl. Alle spullen in huis gehaald. De Hip hop klassiekers playlist aan op Apple music. En dan maar mixen, mengen, kneden en snijden.

Ik heb het recept redelijk trouw gevolgd, maar bijvoorbeeld wel wat extra deeg gemaakt. Ik wilde graag zo’n sjiek ruitjespatroon op de bovenkant hebben, dus vandaar het extra deeg. Het uiteindelijke recept staat hieronder.

Ten slotte heb ik nog even ge-googled of de appels echt Goudreinetten moesten zijn. Het antwoord: eigenlijk wel vanwege de ‘fris-zure smaak’ en omdat ze stevig blijven en niet teveel vocht afgeven. Maar ook Jonagold, Cox Orange, Elstar en Granny Smith kunnen bijvoorbeeld prima.

Appeltaart met noten en slagroom recept

Ingrediënten

Voor een springvorm van 24 centimeter:

  • 125 gram roomboter
  • 5 middelgrote goudreinetten
  • 250 gram bloem + wat bloem om te bestuiven
  • 2 eieren
  • 40 gram witte basterdsuiker voor deeg
  • 1 snufje zout
  • 1 eetlepel panneermeel
  • 50 gram witte basterdsuiker voor appelvulling
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 klontje roomboter om de vorm in te vetten
  • 50 gram rozijnen
  • 175 gram ongebrande notenmix (cashewnoten, pecannoten, amandelen)
  • 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker voor in de slagroom

Appeltaart met noten en slagroom maken

Begin met de roomboter. Hij moet in stukjes gesneden in een flinke kom. Ik deed dat door rechtstreeks uit de koelkast, toen de boter nog een beetje hard was, met een mes net zolang stukjes er af te snijden tot alle benodigde boter in de kom zat.

Doe dan ook de bloem, de eieren, het zout, en de basterdsuiker voor het deeg (40 gram) in de kom. Kneed het geheel tot een grote deegbal. Leg die afgedekt met wat folie minstens een half uur in de koelkast.

Leg dan de noten op een snijplank. Snij ze met een koksmes in een beetje kleinere stukken (maar niet te klein). Doe ze dan in een flinke kom samen met de de basterdsuiker voor de appelvulling (50 gram), de rozijnen en de kaneel.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze dan in stukjes. Doe ook de appelstukjes in de kom. Voeg het citroensap toe en meng dan het appel/noten mengsel goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Beboter een springvorm met een klontje roomboter.

Strooi (niet te weinig) bloem over het aanrecht. Rol ongeveer 3/7 van het deeg uit tot een plak ter grootte van de bodem van de vorm en bedek die daarmee.

Rol dan weer ongeveer 3/7 van het deeg uit en bedek daar de zijkant van de vorm mee.

Doe de appel/noten vulling in de vorm.

Rol dan de rest van het deeg uit en maak dan met stroken deeg een mooi ruitpatroon over de bovenkant. Duw de eventuele iets te hoge randen deeg aan de zijkant een beetje naar beneden.

Bak de appeltaart in ongeveer 60-70 minuten op 175 graden tot het deeg geel begint te kleuren.

Doe de slagroom in een kom samen met de suiker. Klop de room met een mixer tot hij stevig is (maar niet te lang, anders gaat hij klonteren).

Laat de taart minstens 45 minuten afkoelen en serveer hem dan met de slagroom.

Meer bak-recepten

Vond je de Appeltaart met noten en slagroom lekker? Zin om nog meer te gaan bakken? Kijk dan ook eens op de pagina met snacks en gebak.

(Visited 8 times, 1 visits today)