Wat is er lekkerder dan een verse warme Appeltaart? Met dit recept maak je zelf een heerlijke Appeltaart met noten en slagroom. Kop koffie erbij en smullen maar!
Liefst maakt natuurlijk iemand anders een appeltaart voor je, maar helaas, dat zit er niet altijd in. Geen nood, een appeltaart, of in dit geval een appeltaart met noten maak je dan gewoon zelf. En dan kan je zelf gerust een extra stuk nemen!
Neem er lekker de tijd voor, dan is het leuk om te doen. De basis voor deze appeltaart met noten vond ik op Leukerecepten.nl. Alle spullen in huis gehaald. De Hip hop klassiekers playlist aangezet op Apple music. En dan maar mixen, mengen, kneden en snijden. Dat is toch heerlijk.
Ik heb het recept redelijk trouw gevolgd, maar bijvoorbeeld wel extra deeg toegevoegd. Daarmee kan je zo’n sjiek ruitjespatroon op de bovenkant maken. Het uiteindelijke recept vind je hieronder.
Welke soort appels?
Tenslotte heb ik nog even uitgezocht of de appels voor een appeltaart echt Goudreinetten moeten zijn. Het antwoord: eigenlijk wel “vanwege de ‘fris-zure smaak’ en omdat ze stevig blijven en niet teveel vocht afgeven”. Maar ook Jonagold, Cox Orange, Elstar en Granny Smith kunnen bijvoorbeeld prima.
Ingrediënten
Voor een appeltaart van 24 centimeter:
- 125 gram roomboter
- 275 gram bloem + wat bloem om te bestuiven
- 2 eieren
- 60 gram witte basterdsuiker
- 0,5 theelepel kaneel
- 1 snufje zout
Overige ingrediënten:
- 50 gram witte basterdsuiker voor de vulling
- 5 middelgrote goudreinetten (circa 1100 gram)
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram rozijnen
- 1 klontje roomboter om de vorm in te vetten
- 175 gram ongebrande notenmix (cashewnoten, pecannoten, amandelen)
- 250 milliliter slagroom
- 1 eetlepel suiker voor in de slagroom
Optioneel:
- Klop-fix voor de slagroom
Ook nodig:
- Springvorm van 24 centimeter
Appeltaart met noten en slagroom recept
In deze video zie je hoe je de appeltaart maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Appeltaart met noten maken
Benodigde tijd: 2 uren.
Zo maak je de appeltaart met noten:
- Eieren loskloppen
Breek de eieren en klop ze los met een vork. Bewaar ongeveer een kwart ei, om straks de bovenkant mee te besmeren.
- Roomboter snijden
Pak een flinke kom en snij de roomboter in stukjes. Ik deed dat door rechtstreeks uit de koelkast, toen de boter nog een beetje hard was, met een mes net zolang stukjes er af te snijden tot alle benodigde boter in de kom zat.
- Deeg maken
Doe dan ook 275 gram bloem, de eieren, 0,5 theelepel kaneel, een snufje zout en 60 gram basterdsuiker in de kom. Kneed het geheel tot een grote deegbal. Leg die afgedekt met wat folie minstens een half uur in de koelkast.
- Basterdsuiker, rozijnen en kaneel afmeten
Pak nog een grote kom voor de vulling. Doe daarin 50 gram basterdsuiker, 50 gram rozijnen, en 1 theelepel kaneel.
- Noten kleiner maken
Leg dan de noten op een snijplank. Snij ze met een koksmes in een wat kleinere stukken (maar niet te klein). Doe die in de kom voor de vulling.
- Appels en citroensap toevoegen
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze dan in stukjes. Doe ook de appelstukjes in de kom. Voeg het citroensap toe. Meng dan het appel/noten mengsel goed door elkaar.
- Vorm invetten
Beboter de springvorm met een klontje roomboter.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Deeg op de bodem
Strooi (niet te weinig) bloem op het aanrecht. Rol ongeveer 3/7 van het deeg uit tot een plak ter grootte van de vorm en bedek de bodem daarmee.
- Doe deeg op de zijkant
Rol dan weer ongeveer 3/7 van het deeg uit en bedek daar de zijkant van de vorm mee.
- Vulling erin
Verdeel het paneermeel over de bodem. Doe de appel/noten vulling dan in de vorm.
- Ruitpatroon maken
Rol de rest van het deeg uit. Maak dan met stroken deeg een mooi ruitpatroon over de bovenkant. Duw de eventuele iets te hoge randen deeg aan de zijkant een beetje naar beneden.
- Besmeren met ei
Pak een kwastje en besmeer de stroken deeg en de rand met het bewaarde halve ei.
- Appeltaart bakken
Bak de appeltaart in ongeveer 65 minuten op 175 graden tot het deeg geel begint te kleuren.
- Slagroom kloppen
Doe de slagroom in een kom samen met 1 eetlepel suiker. Voeg eventueel klip-fix toe voor wat steviger slagroom. Klop de room met een mixer tot hij stevig is. Klop niet te lang door anders gaat de slagroom klonteren.
Laat daarna de appeltaart minimaal 45 minuten afkoelen. Serveer hem dan met de slagroom.

Meer bakrecepten
Vind je de appeltaart met noten en slagroom lekker? Dan heb je zeker wel zin om nog meer te gaan bakken? Kijk daarvoor ook eens op de pagina met alle snacks en gebak.