Home » Recepten » 8 Recepten met veel eiwit

Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen, want ze zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Zo dragen ze bij aan de groei en het herstel van onze spieren. Je vindt eiwitten in grote hoeveelheden in vlees en vis, maar ook zuivel en plantaardige voedingsmiddelen kunnen behoorlijk wat eiwit bevatten. Dit zijn 8 recepten met veel eiwit.

Dit artikel is geschreven door Annemiek van der Krogt. Als health-blogger voor Nutribites.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

8 Recepten met veel eiwit

1. Sushi met ei

Eieren bevatten uiteraard veel eiwitten. Sushi met eireepjes is daarom een goede keuze als je met dit heerlijke Aziatische dit gerecht meer eiwit wilt binnenkrijgen. Bijvoorbeeld om je spieren weer te helpen opbouwen na ziekte of als je intensief aan het sporten bent in de sportschool.

Nori levert trouwens ook een gezonde portie eiwitten, dus daar profiteer je ook van als je sushi eet. Als je de rijst vervangt door quinoa, voeg je nog meer eiwitten toe. Probeer het eens!

Vegetarische sushi maki recept jan 2020 950x500

2. Portobello burgers

Deze portobello burgers staan werkelijk bol van de eiwitten. Ze bestaan namelijk niet alleen uit eiwitrijke paddenstoelen, maar ook uit bonen, eieren, Parmezaanse kaas en broccoli. Al deze ingrediënten zijn bijzonder eiwitrijk.

Bonen kunnen maar liefst 9 gram eiwitten per ons leveren. Eieren voegen daar 13 gram eiwit per 100 gram aan toe. Parmezaanse kaas doet daar nog eens 40 gram eiwit per 100 gram bij. Wist je dat dezelfde hoeveelheid broccoli zo’n 3 gram eiwit bevat? Dat had je vast niet gedacht van deze groente.

Portobello hamburgers recept mrt 2021 950x500

3. Gepofte kastanjes

Tamme kastanjes bevatten toch maar liefst 4 gram eiwit per ons. Dit is trouwens niet zomaar eiwit, maar volwaardig eiwit. Dat betekent dat het alle aminozuren bevat die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en ook nog in de juiste hoeveelheden. Daar wil je natuurlijk méér van.

Op deze pagina met meerdere tamme kastanje recepten vind je ook een recept van gepofte kastanjes. Hiermee krijg je volop volwaardig eiwit binnen. Geniet ervan!

Recepten met kastanjes gepofte kastanjes 950x500

4. Chili sin carne met quinoa

Deze lekkere chili mag met recht eiwitrijk genoemd worden. De basis bestaat natuurlijk uit eiwitrijke bonen, maar ook quinoa voegt de nodige eiwitten toe. Om precies te zijn: 16 gram per 100 gram.

8 Recepten met veel eiwit - Chili sin carne met quinoa Uitgelicht

5. Bonenschotel met champignons, tomaten en spinazie

Bonen zijn een van de beste eiwitbronnen voor vegetariërs. Vandaar dat er witte bonen, kidneybonen en zwarte bonen in dit recept zitten. Maar ook spinazie, uien, champignons en tomaten bevatten eiwitten. In totaal bevat dit gerecht ongeveer 22 gram eiwit per persoon.

Bonenschotel met champignons tomaten en spinazie 950x500

6. Linzensoep met champignons

Nog zo’n topper als het om eiwitten gaat is linzensoep met champignons. Linzen bevatten behoorlijk wat eiwitten en ook champignons leveren deze gezonde voedingsstoffen. Een bijzondere combinatie, maar heel smakelijk.

8 Recepten met veel eiwit - Linzensoep met champignons recept Uitgelicht

7. Chocolade pindakaas koekjes

Deze lekkere koekjes bevatten behoorlijk wat eiwitten door de toevoeging van havermout, pindakaas, roomboter en melk. Zo levert de havermout in dit recept alleen al meer dan 20 gram eiwit.

Als je de suiker vervangt door stevia, skip je snelle koolhydraten. Dat is vooral een goed idee als je op je gewicht moet letten of als je je suikerspiegel stabiel wilt houden.

Chocolade pindakaas koekjes recept feb 2021 950x500

8. Tortillas met tofu, mais en kidneybonen

Wat een lekker gerecht is dit! Dat komt door de toevoeging van verschillende soorten kruiden. Het bevat nog veel eiwitten ook. Daar zijn de bonen, tofu en kaas in dit recept verantwoordelijk voor.

Stuk voor stuk zijn dit bijzonder eiwitrijke producten. Zo levert de tofu in dit recept bijna 40 gram eiwit op. De kidneybonen voegen nog eens 32 gram eiwit toe en de kaas zo’n 50 gram.

Eiwitten zijn ontzettend verzadigend, dus de vraag is of je na dit lekkere gerecht nog een toetje op kan. Mocht je trouwens aan het afvallen zijn, dan kun je de tortilla wraps vervangen door sla.

Tortillas met tofu, mais en kidneybonen jan 2022 950x500

Meer recepten

Naast deze recepten met veel eiwit is er nog heel veel meer lekkers te vinden op Eetman. Kijk bijvoorbeeld op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten voor nog veel meer inspiratie.

8 Recepten met veel eiwit 800x800

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen