Portobello hamburgers

Portobello hamburgers, vleesvervanger uit eigen keuken

Zelf lekkere vegetarische hamburgers maken, kan dat? Ja, dan kan zelfs met weinig moeite. Het recept voor Portobello hamburgers kwam ik tegen op een Amerikaanse web site: The kitchen whisperer. De foto er bij zag er al zo lekker uit dat ik het wel moest uitproberen.

Beginnen met een Amerikaans recept betekent wel . een heleboel omrekenen van Amerikaanse maten en eenheden, maar het resultaat mag er wezen. Hieronder staan het recept naar Hollandse maten vertaald. Lekkere zelfgemaakte Portobello hamburgers.  Geen droge hap, maar hele sappige!

Eerder heb ik al eens de vegetarische hamburgers van de vegetarische slager geprobeerd. Die vielen ook erg in de smaak, dus als je even haast hebt kan je dat recept ook eens bekijken.

Ik heb ook deze keer de hamburgers gebruikt om er lekkere broodjes mee te maken. De extra stappen en ingrediënten staan er hier onder los bij. Je kan de Portobello hamburgers natuurlijk ook prima los bij een ander gerecht doen. Ze zijn immers lekker en gezond.

Tip: volg Eetman.nl ook op Instagram en YouTube 👍🏻

Ingrediënten

voor 4 grote Portobello hamburgers:

  • 2 portobello’s
  • 1 blikje van 200 zwarte bonen (uitlek gewicht 130 gram)
  • 50 gram broccoli roosjes
  • 1/2 rode ui
  • 2 eieren
  • 60 gram paneermeel
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelpel gedroogde peterselie
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 gram parmezaanse kaas (geraspte)
  • olijfolie om in te bakken

Eventueel om er broodjes hamburger mee te maken:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 theelepel Worchestershire saus
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 0,5 rode ui
  • een paar blaajes sla
  • 1 tomaat

Portobello hamburgers recept

Laat de zwarte bonen goed uitlekken. Doe dan de helft van de zwarte bonen in een kom. Prak ze een beetje klein met een vork. Er mogen nog wel wat grove stukken in over blijven. Voeg daarna de andere, niet fijngehakte helft van de bonen toe. Deze helft hoef je dus niet fijn te prakken.

Maak de portobello’s schoon met een borstel. Snij ze dan in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de kom.

Snij de rode ui klein. Voeg deze toe aan de kom.

Snij de broccoli klein. Voeg ook de broccoli toe aan de kom.

Pers de knoflookteentjes uit en voeg die toe. Voeg ook de Worcestershire saus en alle kruiden toe. Meng het geheel door elkaar.

Als de parmezaanse kaas nog niet geraspt was, rasp deze dan. Voed de kaas toe aan de kom. Voeg ook de eieren en het paneermeel toe. Meng het geheel daarna goed door elkaar.

Kneed er nu vier grote hamburgers van. Als dat niet goed lukt, kun je er wat extra paneermeel aan toevoegen. Als je je handen wat vochtig maakt blijft de mix er ook wat minder aan plakken.

Doe wat olijfolie in de pan en laat die heet worden. Bak de Portobello hamburgers ongeveer 3-5 minuten aan beide kanten. Ze zijn klaar als er een lekkere bruine korst op is gekomen.

Broodjes hamburger maken

Meng een sausje van mayonaise, ketchup en worchestershire sauce.

Snij de tomaat in dunne plakjes. Snij de ui in dunne ringen, en haal de ringen uit elkaar. Was een paar blaadjes sla.

Snij de broodjes doormidden en rooster de binnenkant een beetje; bijvoorbeeld op de grill of in een hete pan.

Doe op elk broodje wat sla, een hamburger, tomaat, ui en de saus.

Portobello hamburgers, vleesvervanger uit eigen keuken

Meer recepten

Vind je de Portobello hamburgers lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Leave a comment