Zelf lekkere vegetarische hamburgers maken, kan dat? Jazeker! Dit is het recept voor Portobello hamburgers. Geen droge hap, maar juist hele sappige burgers.
De basis voor het recept van Portobello hamburgers kwam ik tegen op een Amerikaanse web site: The kitchen whisperer. De foto er bij zag er al zo lekker uit dat ik het wel moest uitproberen.
Beginnen met een Amerikaans recept betekent wel een heleboel omrekenen van Amerikaanse maten en eenheden. Het resultaat mag er gelukkig wezen. Hieronder staat het recept naar Hollandse maten vertaald.
Broodjes hamburger maken?
Wat is er nou beter dan broodjes maken met de hamburgers. Daarom staan aan het einde van dit recept ook de ingrediënten en stappen om er lekkere broodjes mee te maken. Je kan de Portobello hamburgers natuurlijk ook prima los bij een ander gerecht doen. Ze zijn immers lekker en gezond.
Ingrediënten
Voor 4 grote Portobello hamburgers:
- 1 blikje van 200 zwarte bonen (uitlek gewicht 130 gram)
- 2 portobello’s
- 0,5 rode ui
- 50 gram broccoli roosjes
- 60 gram Parmezaanse kaas (geraspte)
- 2 eieren
- 60 gram paneermeel
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel paprikapoeder
- 0,5 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel cayennepeper
- olijfolie om in te bakken
Portobello hamburgers recept
In deze film zie je hoe makkelijk je deze hamburgers maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Portobello hamburgers maken
Benodigde tijd: 40 minuten.
Zo maak je de portobello hamburgers:
- Zwarte bonen
Laat de zwarte bonen goed uitlekken. Doe de zwarte bonen in een kom. Prak ze een beetje klein met een vork. Er mogen nog wel wat grove stukken in over blijven.
- Portobello’s fijnsnijden
Maak de portobello’s schoon met een borstel. Snij ze dan in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de kom.
- Rode ui en broccoli fijnsnijden
Snij de rode ui en de broccoli fijn. Voeg ze beide toe aan de kom.
- Parmezaanse kaas, eieren en paneermeel toevoegen
Als de Parmezaanse kaas nog niet geraspt was, rasp deze dan. Voeg de kaas toe aan de kom. Voeg ook de eieren en het paneermeel toe.
- Knoflook, sojasaus en kruiden toevoegen
Pers de knoflookteentjes uit en voeg die toe. Voeg ook de sojasaus en alle kruiden toe. Meng het geheel daarna goed door elkaar.
- Hamburgers ervan maken
Kneed er nu vier grote hamburgers van. Als dat niet goed lukt, dan kan je er wat extra paneermeel aan toevoegen. Als je je handen wat vochtig maakt blijft de mix er ook wat minder aan plakken.
- Portobello hamburgers bakken
Doe wat olijfolie in de pan en laat die heet worden. Bak de Portobello hamburgers ongeveer 3-5 minuten aan beide kanten. Ze zijn klaar als er een lekkere bruine korst op is gekomen.

Broodjes portobello hamburger maken
Extra ingrediënten om broodjes hamburger te maken:
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 0,5 theelepel kerriepoeder
- 4 hamburgerbroodjes
- 0,5 rode ui
- een paar blaadjes sla
- 2 tomaten
Zo maak je de broodjes hamburger
Extra stappen om broodjes hamburger te maken:
- Meng een sausje van mayonaise, ketchup en kerriepoeder.
- Snij de tomaten in dunne plakjes. Snij de ui in dunne ringen, en haal de ringen uit elkaar. Was een paar blaadjes sla.
- Snij de broodjes doormidden en rooster de binnenkant een beetje; bijvoorbeeld op de grill of in een hete pan.
- Doe op elk broodje wat sla, een hamburger, tomaat, ui en de saus.
Meer recepten
Vind je de Portobello hamburgers lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere recepten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.