Dit is het recept voor de soms enorme pannen tomatensoep met prei, die we hier in huis bij verjaardagen vaak maken. Bijna iedereen eet graag tomatensoep, dus dat is een van de redenen. Maar deze tomatensoep met prei is ook eenvoudig en snel te maken. Niet onbelangrijk op zo’n drukke dag.

Wat ik bijzonder vind aan deze tomatensoep, is dat je maar zo weinig ingrediënten nodig hebt. Simpele ingrediënten, die je overal voor een prikkie kan kopen. Ik heb het een keer bij elkaar opgeteld en kwam op € 2,10 voor 8 borden uit. Dus een echt budget recept is het zeker. Om de soep te maken moet je rekenen op een minuut of 15 werk en dan 15 minuten op het vuur. Dus na 30 minuten kan je al aan tafel.

Het recept hieronder is voor 8 borden, maar we maken eigenlijk altijd vier keer zoveel. Wat over is gaat de vriezer in. Dat komt dan weer mooi van pas op een drukke doordeweekse dag.

Ingrediënten

Voor 8 borden tomatensoep:

  • 1 prei
  • 280 gram tomatenpuree (2 grote blikjes)
  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 3 groentebouillon blokjes
  • handje vermicelli
  • snufje zout
  • versgemalen zwarte peper
  • scheutje room (optioneel)

Tomatensoep met prei recept

Snij de prei over de lengte doormidden en was het zand er goed uit. Snij de prei dan in halve ringen.

Breng 1,5 liter water aan de kook in de waterkoker.

Smelt de roomboter in een grote pan. Voeg dan de bloem toe en meng die met de gesmolten boter.

Roer beetje bij beetje het de kokende water door de boter en de bloem heen. Laat dan de groentebouillon blokjes er in oplossen.

Roer dan de tomatenpuree door de groentebouillon.

Als alles weer kookt, dan voeg je de prei en de vermicelli toe. Doe de deksel op de pan en laat de tomatensoep met prei 15 minuten koken. Roer tussendoor af en toe even.

Breng de tomatensoep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Eventueel kan je vlak voor het opdienen nog een scheutje room door de tomatensoep roeren.

Tomatensoep met prei recept boven

Meer recepten

Vind je de tomatensoep met prei lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere soeprecepten op op eetman.nl zoals tomatensoep met pesto en mascarpone en tomaten crème soep. Of kijk eens op de verzamelpagina met alle vegetarische soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen