Tomaten crème soep

Tomaten crème soep recept 1

Kleine kinderen houden van tomatensoep. Grote kinderen ook, maar die houden ook van een beetje variatie.  Voor een etentje bij de familie met veel grote en kleine mensen heb ik daarom deze lekkere tomaten crème soep gemaakt.

Op eetman staan al meer recepten voor tomatensoep, dus het mag duidelijk zijn dat ik daar een grote fan van ben. Deze tomaten crème soep vind ik bijzonder omdat hij voor een heel groot deel uit verse tomaten bestaat. De tomaten worden uiteindelijk met de staafmixer fijngemalen. Daardoor is het een wat dikkere soep. De kruiden, knoflook en ui maken hem extra smakelijk en ook door de room ziet hij er lekker kleurig en een beetje bijzonder uit.

Als je deze tomatensoep gaat maken, dan moet je lekkere rijpe tomaten gebruiken. Die geven veel meer smaak dan van die nog bijna groene tomaten die je vaak ik de winkels ziet liggen. Of koop net even ietsje bijzonderdere tomaten. Ik koop graag Roma-tomaten, die zijn net wat dikker en liggen vaak ook al wat rijper in de winkel.

Er gaan best veel tomaten in de soep, dus je bent wel even bezig met het snijden. Toch is het zeker moeilijk recept. Er zijn geen lastige stappen die mis kunnen gaan. Hooguit het zoeken naar de laurierblaadjes als je ze er uit moet halen. Maar dat gaat jullie vast lukken 😉.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 8 personen:

  • 2 kilo (roma)tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree van 140 gram
  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 laurierbladen
  • 1 theelepel tijm
  • 2 theelepels suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 200 milliliter kookroom
  • 2 theelepels basilicum
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • zout en peper naar smaak
  • 1 groentebouillonblokje

tomaten crème soep recept

Was de tomaten en halveer ze, zodat je de harde kern van steelaanzet weg kan snijden. Snij ze dan in stukjes en zet ze even apart. Hak de knoflook fijn en zet ook die apart.

Snij de ui fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit daarin de ui zachtjes. Laat aan het einde de knoflook nog 1 minuut mee bakken. Doe er daarna de tomatenpuree en de blokjes tomaat bij. Schep alles goed door elkaar.

Voeg daarna de tijm, de basilicum, het komijnzaad, het paprikapoeder, het zout en de suiker toe.

Voeg 500 milliliter (warm) water en het groentebouillonblokje toe. Roer alle ingrediënten door elkaar en breng de tomatensoep aan de kook. Draai het vuur dan lager. Voeg de laurierbladeren toe en leg dan de deksel op de pan. Laat de soep 20 minuten langzaam koken.

Nu ben je bijna klaar met de tomaten crème soep. Verwijder de laurierbladen en pureer de soep met een staafmixer. Voeg dan ook de room toe en breng de tomatensoep op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Eventueel voeg je ook nog een klein beetje suiker toe.

Tomaten crème soep recept 2

Meer soeprecepten

Hou je van soep? Ik wel! Daarom staan er naast deze tomaten crème soep nog meer tomatensoep recepten op eetman.nl:

Of bekijk eens alle andere vegetarische soep-recepten op de pagina met alle voorgerechten.

Leave a comment