Kleine kinderen houden van tomatensoep. Grote kinderen ook, maar die houden ook van een beetje variatie. Voor een etentje bij de familie met veel grote en kleine mensen heb ik daarom deze lekkere tomaten crème soep gemaakt.
Op eetman staan nog meer recepten voor tomatensoep. Daar ben ik dan ook een grote fan van. Deze tomaten crème soep vind ik bijzonder omdat hij voor een heel groot deel uit verse tomaten bestaat. De tomaten worden met de staafmixer fijngemalen, waardoor het een wat dikkere soep is. De kruiden, knoflook en ui maken hem extra smakelijk en ook door de room ziet hij er lekker kleurig en een beetje bijzonder uit.
Als je deze tomatensoep gaat maken, dan moet je lekkere rijpe tomaten gebruiken. Die geven veel meer smaak dan van die nog bijna groene tomaten die je vaak ik de winkels ziet liggen. Of koop net even ietsje bijzonderdere tomaten. Ik koop meestal Romatomaten voor deze soep. Romatomaten zijn net wat steviger en liggen vaak ook al wat rijper in de winkel.
Er gaan best veel tomaten in de soep, dus je bent wel even bezig met het snijden. Toch is het zeker geen moeilijk recept. Er zijn geen lastige stappen die mis kunnen gaan. Hooguit het zoeken naar de laurierblaadjes als je ze er uit moet halen. Maar dat gaat jullie vast lukken. Ik leg ze in een thee-ei in de soep te. Zo vis ik ze er makkelijk weer uit 😉.
Ingrediënten
Tomatensoep voor 8 personen:
- 2 kilo romatomaten
- 140 gram blikje tomatenpuree
- 2 uien
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 2 laurierbladen
- 1 theelepel tijm
- 2 theelepels suiker
- 0,5 theelepel zout
- 250 milliliter kookroom
- 2 theelepels basilicum
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnzaad
- zwarte peper naar smaak
- 1 groentebouillonblokje
Ook nodig:
- staafmixer – Koop je staafmixer bij Bol.com
Tomaten crème soep recept
In dit filmpje zie je hoe je de soep moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.
Tomaten crème soep maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je tomaten crème soep:
- Tomaten, knoflook en uien snijden
Was 2 kilo tomaten en halveer ze, zodat je de harde kern van steelaanzet weg kan snijden. Snij ze dan in stukjes en zet ze even apart. Hak 4 teentjes knoflook fijn en zet ook die apart. Snij tenslotte 2 uien fijn.
- Ui en knoflook bakken
Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit daarin de uien zachtjes. Laat aan het einde de knoflook nog 1 minuut mee bakken.
- Tomatenpuree en tomaten toevoegen
Doe er daarna 140 gram tomatenpuree en de gesneden tomaat bij. Schep alles goed door elkaar.
- Kruiden, zout en suiker toevoegen
Voeg daarna 1 theelepel tijm, 2 theelepels basilicum, 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel paprikapoeder, 0,5 theelepel zout en 2 theelepels suiker toe.
- Bouillon toevoegen
Voeg 500 milliliter heet water en 1 groentebouillonblokje toe. Roer alle ingrediënten door elkaar en breng de tomatensoep aan de kook. Draai het vuur dan lager. Voeg 2 laurierbladeren toe en leg dan de deksel op de pan. Laat de soep 20 minuten langzaam koken.
- Soep pureren
Nu ben je bijna klaar met de tomaten crème soep. Verwijder de laurierbladen en pureer de soep met een staafmixer.
- Room toevoegen en op smaak maken
Voeg dan ook de room toe en breng de tomatensoep op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Eventueel voeg je ook nog een klein beetje suiker toe.

Meer soeprecepten
Hou je van tomatensoep? Ik wel! Daarom staan er naast deze tomaten crème soep nog meer tomatensoep recepten op eetman.nl:
Of bekijk eens alle andere vegetarische soeprecepten op de pagina met alle soeprecepten.
Goede soep! Gekookt voor 2 personen en was erg lekker.
Wij vonden de knoflook wat overheersend dus volgende keer doe ik een half teentje. Verder een 10/10 soep
Leuk om te horen.Bedankt voor het compliment.
Ik moet het nog proberen …. Maar ik ga mijn best doen.
Dat gaat zeker lukken. Eet smakelijk alvast!
Wij zijn ‘m as we speak. Aan het maken. Een beetje aangepast aan met wat we in huis hadden. We hadden bijna alles, maar net niet genoeg tomaten. We hadden nog wel een blik met tomatenblokjes, dus die er maar bij gedaan. Geen kookroom, maar crème fraîche. En een beetje gewone slagroom. Soep zal vast heel lekker smaken.
Leuk, ook met aanpassingen gaat het zeker goed komen. Eet smakelijk!
Soep gemaakt volgens recept. Wat een tegenvaller. Mega zuur!! Jammer van alle ingrediënten die ik erin heb zitten!
Dat is jammer om te horen Anke. Ik heb nog eens naar de ingrediënten gekeken. Het enige dat volgens mij wat zuur kan zijn, zijn de tomaten zelf. Wellicht is het met wat extra suiker op te lossen.
Wat een heerlijk soepje
Mijn bezoek vond het ook heel smakelijk
Voor herhaling vatbaar.
Heb de preisoep ook gemaakt, ook zo lekker…..
Dank je wel. Ik ben zelf een grote fan van soep. Je moet ook de tomatensoep met pesto eens proberen.