Home » Recepten » Soeprecepten » Tomatensoep met pesto en mascarpone

Hou je van tomatensoep? Dan vind je deze romige tomatensoep met pesto en mascarpone zeker lekker. En hij is ook nog eens zo gemaakt. Kleine moeite, groot plezier!

Voor veel soeprecepten ben je wel even bezig om alle ingrediënten te snijden, of de soep moet heel lang koken voor hij klaar is. Dat is zeker niet het geval bij dit tomatensoep recept. Het enige dat je moet snijden zijn de tomaten, de rode ui en de knoflook. Met koken erbij ben je in 30 minuten klaar. Dat is wel eens anders.

Het ontstaan van dit recept is wel een leuk verhaal. Ik begon met wat restanten van een eerder gerecht die nog op moesten. Daarbij kwam wat inspiratie van een recept op Smulweb. Tenslotte maakte ik een briljante fout door per ongeluk kaneel toe te voegen 😂. Je zou het niet verwachten maar het resultaat was deze lekker geurige, beetje zoete romige tomatensoep. Inmiddels heb ik hem al veel vaker gemaakt, want hij is heerlijk.

Ingrediënten

Voor 8 borden tomatensoep:

 • 2 middelgrote rode uien
 • 2 tenen knoflook
 • 750 gram rijpe tomaten (trostomaten)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 blik tomatenpuree (140 gram)
 • 3 groentebouillon tabletten
 • 1 liter water
 • 250 gram mascarpone
 • 100 gram rode pesto
 • 3 theelepels gedroogde basilicum
 • 3 theelepels suiker
 • 1,5 theelepel kaneel
 • zout en versgemalen peper naar smaak

Tomatensoep met pesto en mascarpone recept

Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 3 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.

Tomatensoep met pesto maken

Benodigde tijd: 40 minuten.

Zo maak je deze tomatensoep

 1. Groenten snijden

  Versnipper als eerste 2 rode uien, snij 2 tenen knoflook in kleine stukjes en snij tenslotte 750 gram tomaten in blokjes. Dat hoeft allemaal niet heel precies want je gaat het straks met een staafmixer klein maken.

 2. Ui en knoflook bakken

  Verhit dan 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan. Fruit daarin de rode ui en de knoflook een minuut of vier, zodat de ui zacht wordt.

 3. Tomaat en tomatenpuree erbij

  Voeg dan de blokjes tomaat en 140 gram tomatenpuree toe. Laat het geheel vijf minuten zachtjes koken.

 4. Bouillon erbij

  Voeg dan 0,5 liter water en 3 bouillon blokjes toe. Breng de soep weer aan de kook en laat hem dan tien minuten koken.

 5. Pureren

  Pureer de soep dan met een staafmixer.

 6. Mascarpone toevoegen

  Voeg ook 250 gram mascarpone toe en meng de tomatensoep nog eens goed door elkaar met de staafmixer.

 7. Pesto, basilicum, kaneel en suiker erbij

  Voeg dan 100 gram rode pesto, 3 theelepels gedroogde basilicum, 1,5 theelepel kaneel, 3 theelepels suiker en 0,5 liter water toe. Roer de tomatensoep nog een keer goed door elkaar en breng het geheel weer aan de kook.

 8. Op smaak maken

  Maak als laatste de tomatensoep met mascarpone op smaak met wat peper en zout.

Tomatensoep met pesto en mascarpone recept 800x800
Tomatensoep met pesto en mascarpone

Lekker voor bij de soep

Maak van je tomatensoep een heerlijke maaltijdsoep door er lekker veel stokbrood bij te serveren. De meeste potjes rode pesto zijn meer dan 100 gram, dus dat kan je lekker op het stokbrood doen. Of maak gewoon stokbroodjes met kruidenboter, die zijn zeker net zo lekker.

Meer soeprecepten

Vind je de tomatensoep met pesto en mascarpone lekker en ben je daarom op zoek naar meer soeprecepten? Kijk dan ook eens naar de andere soeprecepten op de pagina met alle vegetarische soeprecepten. Bijvoorbeeld tomaten crème soep of tomatensoep met prei.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen