Hou je van tomatensoep? Dan vind je deze romige tomatensoep met pesto en mascarpone zeker lekker. En hij is ook nog eens zo gemaakt. Kleine moeite, groot plezier!
Voor veel soeprecepten ben je wel even bezig om alle ingrediënten te snijden, of de soep moet heel lang koken voor hij klaar is. Dat is zeker niet het geval bij dit tomatensoep recept. Het enige dat je moet snijden zijn de tomaten, de rode ui en de knoflook. Dat klinkt goed toch?
Het ontstaan van dit recept is wel een leuk verhaal. Ik begon met wat restanten van een eerder gerecht die ik op wilde maken. Ergens tijdens het koken maakte ik een ‘briljante fout’, door per ongeluk kaneel toe te voegen 😂. Ik had het niet verwacht, maar het resultaat was juist extra lekker. Het is een geurige, beetje zoete tomatensoep. De mascarpone maakt hem heerlijk romig. Inmiddels heb ik deze soep al heel vaak gekookt, want hij is heerlijk.
Ingrediënten
Voor 8 borden tomatensoep:
- 2 middelgrote rode uien
- 2 tenen knoflook
- 750 gram rijpe tomaten (trostomaten)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 blik tomatenpuree (140 gram)
- 3 groentebouillon-blokjes
- 250 gram mascarpone
- 100 gram rode pesto
- 3 theelepels gedroogde basilicum
- 3 theelepels suiker
- 1,5 theelepel kaneel
- zout en versgemalen peper naar smaak
Ook nodig:
- Staafmixer – hier vind je er een
Tomatensoep met pesto en mascarpone recept
Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Tomatensoep met pesto maken
Benodigde tijd: 35 minuten
Zo maak je deze tomatensoep
- Groenten snijden
Snij 2 rode uien in kwart ringen. Snij 2 tenen knoflook in kleine stukjes. Zet de ui en de knoflook samen apart. Snij tenslotte 750 gram tomaten in blokjes.
- Ui en knoflook bakken
Verhit dan 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan. Bak daarin de rode ui en de knoflook een minuut of vier, zodat de ui zacht wordt.
- Tomaat en tomatenpuree erbij
Voeg de blokjes tomaat en 140 gram tomatenpuree toe. Laat het geheel dan vijf minuten zachtjes koken.
- Bouillon erbij
Voeg 0,5 liter heet water en 3 groentebouillon-blokjes toe. Breng de soep weer aan de kook en laat hem dan tien minuten koken.
- Pureren
Pureer de soep dan met een staafmixer.
- Mascarpone toevoegen
Voeg ook 250 gram mascarpone toe. Meng de tomatensoep nog eens goed door elkaar met de staafmixer.
- Pesto, basilicum, kaneel en suiker erbij
Voeg dan 100 gram rode pesto, 3 theelepels gedroogde basilicum, 1,5 theelepel kaneel, 3 theelepels suiker en 0,5 liter heet water toe. Roer de tomatensoep nog een keer goed door elkaar en breng het geheel weer aan de kook.
- Op smaak maken
Maak als laatste de tomatensoep met mascarpone op smaak met wat peper en zout.

Lekker voor bij de soep
Maak van je tomatensoep een heerlijke maaltijdsoep door er lekker veel stokbrood bij te serveren. De meeste potjes rode pesto zijn meer dan 100 gram, dus de rest kan je lekker op het stokbrood doen. Of maak gewoon stokbroodjes met kruidenboter, die zijn zeker net zo lekker.
Meer soeprecepten
Vind je de tomatensoep met pesto en mascarpone lekker en ben je daarom op zoek naar meer soeprecepten? Kijk dan ook eens naar de andere soeprecepten op de pagina met alle vegetarische soeprecepten. Bijvoorbeeld tomaten crème soep of tomatensoep met prei.
[…] Verse tomatensoep met pesto en mascarpone […]