Home » Recepten » Hoofdgerechten » Bonenschotel met champignons, tomaten en spinazie

Makkelijk te maken, hartstikke lekker en super gezond. Deze bonenschotel met champignons, tomaten en spinazie is het allemaal. Een perfect recept voor een gezonde door de weekse maaltijd.

In dit recept heb ik maar liefst drie verschillende soorten bonen gebruikt. Maar ook lekker veel kastanje champignons, tomaten, verse bladspinazie, ui en ook nog een rode paprika. Allemaal heerlijke ingrediënten voor een lekkere maaltijd.

Extra voordeel vind ik dat je maar weinig groenten hoeft te snijden. Dat scheelt weer wat kooktijd. Kortom: je moet deze bonenschotel zeker gaan proeven.

Veel eiwitten

Wist je dat je als volwassene ongeveer 60 gram eiwit per dag moet eten. Ik wilde daarom een gerecht maken, waarmee je een flink deel van die hoeveelheid in je avondmaaltijd zou hebben. 

Bonen zijn een van de beste eiwitbronnen voor vegetariërs. Vandaar dat er witte bonen, kidneybonen en zwarte bonen in dit recept zitten. Maar ook spinazie, uien, champignons en tomaten bevatten eiwitten. In totaal bevat dit gerecht ongeveer 22 gram eiwit per persoon. Zo ben je al een heel eind op weg.

Eet je vegetarisch, dan zal je in de loop van de dag ook nog andere gerechten met eiwit moeten eten. Denk dan aan brood, kaas, eieren, pinda’s of noten. Met een beetje aandacht kan je de 60 gram dus zeker halen.

Ingrediënten

Bonenschotel voor 4 personen:

 • 400 gram blik zwarte bonen
 • 250 gram kastanje champignons
 • 1 rode paprika
 • 3 uien
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 teentjes knoflook
 • 400 gram blik witte bonen in tomatensaus
 • 400 blik kidneybonen in chilisaus 
 • 400 gram tomaten (4 grote)
 • 200 gram verse spinazie
 • 1 theelepel sambal
 • 0,25 theelepel chilipoeder
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • zout naar smaak

Bonenschotel met champignons, tomaten en spinazie Recept

In dit filmpje zie je hoe makkelijk je deze lekkere bonenschotel kan maken. Daaronder staat de hele beschrijving in tekst.

Deze bonenschotel met champignons maken

Benodigde tijd: 35 minuten

Zo maak je dit eiwitrijke gerecht:

 1. Zwarte bonen schoon spoelen

  Doe de inhoud van een 400 gram blik zwarte bonen in een vergiet. Spoel de bonen af met koud water.

 2. Champignons, paprika en ui snijden

  Borstel 250 gram kastanje champignons schoon. Snij de in kwarten. Verwijder de zaden uit 1 rode paprika en zijn die in stukjes. Snij 3 uien in kwart ringen.

 3. 5 minuten bakken

  Doe 3 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan. Bak daarin de champignons, uien en paprika ongeveer 5 minuten bakken, tot de champignons zacht worden.

 4. Knoflook erbij

  Pers 3 teentjes knoflook uit en bak ze 1 minuut mee.

 5. Bonen toevoegen

  Voeg een 400 gram blik witte bonen in tomatensaus toe, inclusief het tomatensap. met sap erbij. Doe ook een 400 gram blik kidneybonen in chilisaus, inclusief het vocht erbij. Tenslotte doe je ook de zwarte bonen in de pan.

 6. Tomaten toevoegen

  Snij 400 gram tomaten in blokjes. Voeg ze toe aan de pan.

 7. Spinazie toevoegen

  Snij 200 gram verse spinazie wat kleiner. Schep het beetje bij beetje door het bonenmengsel.

 8. 10 minuten koken

  Doe de deksel op de pan. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Roer het gerecht tussendoor af en toe om.

 9. Op smaak maken

  Maak tenslotte de bonenschotel op smaak met ongeveer 1 theelepel sambal, 0,25 theelepel chilipoeder, 2 theelepels paprika en wat zout.

Bonenschotel met champignons tomaten en spinazie 800x800
Bonenschotel met champignons, tomaten en spinazie

Meer eiwitrijke recepten

Vind je de gezonde bonenschotel met champignons, tomaten en spinazie lekker? Zoek je meer recepten met veel eiwitten? Je vindt ze op de pagina met eiwitrijke recepten, bijvoorbeeld deze chili sin carne met quinoa.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen