Vegetarische sushi maki, de makkelijkste sushi

Vegetarische sushi maki recept

Ben jij ook gek op sushi? Ik wel, dus wilde ik ook een recept voor vegetarische sushi maki op eetman.nl zetten. Sushi maki zijn de rolletjes met aan de buitenkant het bekende zwarte “nori” velletje. Daarin opgerold zit de sushi rijst en de vulling. Dit zijn de makkelijkste sushi om te maken.

Je kunt allerlei soorten vulling maken. De basis blijft hetzelfde. Ik vulde de vegetarische sushi maki met komkommer, rode biet en omelet reepjes. Soms deed ik voor de afwisseling wat geroosterd sesamzaad bij de vulling. Ik las dat veel mensen ook avocado als vulling nemen, of wortel, of ingelegde gember. Keuze genoeg.

Vergeet niet dat je het beste zo’n speciaal bamboe matje koopt. Daarmee rol de je vegetarische sushi maki makkelijk mee op. Hoewel het strikt genomen ook zonder zou moeten kunnen. Oké, genoeg gepraat, ben je er klaar voor? Let’s roll!

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten voor circa 40 sushi maki

Voor de sushi rijst

  • 350 gram sushi rijst
  • 500 milliliter koud water
  • 7 eetlepels rijstazijn
  • 1,5 theelepel kristalsuiker
  • 1,5 theelepel zout

Voor de vulling

  • 0,5 komkommer
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
  • 1 gekookte rode biet
  • 1 ei
  • 0,5 theelepel 5 kruiden poeder
  • 0,5 theelepel masala
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie

Om er bij te serveren

  • sojasaus
  • eventueel wasabi pasta (heel pittig), of
  • wasabi mayonaise (minder pittig)

Vegetarische sushi maki recept

De sushi rijst maken:

De rijst moet je ruim van te voren maken, zodat hij buiten de koelkast kan afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur.

Breng de rijst samen met het water aan de kook. Laat het 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. Roer er af en toe doorheen.

Haal de pan van het vuur en laat de rijst met de deksel er op nog 15 minuten staan. Let op dat je tussendoor de deksel er op laat.

Maak, als de rijst genoeg is afgekoeld, de marinade door de rijstazijn, de kristalsuiker en het zout warm te maken en te mengen tot de suiker opgelost is.

Schep dan de marinade voorzichtig met een lepel door de afgekoelde sushi rijst.

Voorbereiding voor de vulling:

Klop het ei los met het 5 kruiden poeder, de masala en voeg eventueel wat zout en peper toe. Bak er een kleine omelet van in de olijfolie. Snij de omelet in lange repen.

Snij de komkommer over de lengte doormidden, dan de ontstane helften ook weer doormidden, en ook die vier repen weer door de helft doormidden. Je hebt dan acht lange dunne repen. Snij van alle repen ook het zachte stukje met de zaden af. Snij de repen tot slot nog een keer in de lengte doormidden.

Snij de rode biet in staafjes (zoals franse frietjes er uitzien).

De vegetarische sushi maki maken:

Maak verschillende soorten sushi maki, door afwisselend een andere vulling te gebruiken: Komkommer, of komkommer met wat sesamzaad, of eireepjes, of rode biet. Doe dat als volgt.

Leg een nori velletje met de gladde kant naar beneden op een bamboematje. Bedek ongeveer tweederde van het vel met de sushi rijst. Op het meest van je af liggende deel van het vel komt dus geen rijst.

Leg een reepje vulling aan de dichtst bij je liggende kant van het het vel, waar de rijst zit. Maak het andere uiteinde van het vel, waar geen rijst zit, een beetje vochtig.

Til het matje een beetje op om een begin te maken, maar rol vervolgens met je handen het vel met de rijst er op een beetje strak op.

Leg de opgerolde sushi weer aan het begin van het matje neer. Rol nu de sushi nog een keer met het matje strak op.

Rol het matje weer af. Je hebt nu één grote lange sushi.

Maak een scherp mes vochtig met wat lauw water. Snij hem doormidden. Snij nu telkens een stukje van de rol af, totdat je acht acht gelijke stukken hebt. Het laatste stukje serveer je niet, als je alleen mooie sushi’s wilt hebben.

Serveer je vegetarische sushi maki met een bakje sojasaus, wat wasabi pasta of wasabi mayonaise. Al naar gelang wat je lekker vindt.

Vegetarische sushi maki recept

Vergelijkbare recepten op eetman

Vond je dit een leuk recept? Dan denk ik dat je de onderstaande recepten ook leuk zal vinden:

Leave a comment