Home » Recepten » Voorgerechten » Vegetarische sushi maki

De makkelijkste vegetarische sushi maki maak je zelf met dit recept en de drie lekkere vegetarische vullingen. Waar wacht je op? Let’s roll!

Ben jij ook gek op sushi? Ik wel, dus wilde ik ook een recept voor vegetarische sushi maki op eetman.nl zetten. Sushi maki zijn de rolletjes met aan de buitenkant het bekende zwarte “nori” velletje. Daarin opgerold zit de sushi rijst en de vulling. Dit zijn de makkelijkste sushi om te maken en ik leg het je ook nog met een video uit.

Vegetarische sushi vulling

Je kunt allerlei soorten vulling maken. De basis blijft hetzelfde. Ik vulde de vegetarische sushi maki met komkommer, rode biet en omelet reepjes. Soms deed ik voor de afwisseling wat geroosterd sesamzaad bij de vulling. Ik las dat veel mensen ook avocado als vulling nemen, of wortel, of ingelegde gember. Keuze genoeg.

Vergeet niet dat je het beste zo’n speciaal bamboe matje koopt. Daarmee rol de je vegetarische sushi maki makkelijk mee op. Hoewel het strikt genomen ook zonder zou moeten kunnen. Oké, genoeg gepraat, ben je er klaar voor? Let’s roll!

Ingrediënten

Voor circa 40 sushi maki.

Voor de sushi:

 • 5 sushi nori vellen
 • 350 gram sushi rijst
 • 6 eetlepels rijstazijn
 • 1,5 theelepel kristalsuiker
 • 1,5 theelepel zout

Voor de vulling

 • 0,5 komkommer
 • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
 • 1 gekookte rode biet
 • 1 ei
 • 0,5 theelepel 5 kruiden poeder
 • 0,5 theelepel masala
 • zout en peper naar smaak
 • 1 eetlepel olijfolie

Om er bij te serveren

 • sojasaus
 • eventueel wasabi pasta (heel pittig), of
 • wasabi mayonaise (minder pittig)

Vegetarische sushi maki recept

Sushi rijst koken, vulling maken, sushi maki rolletjes maken. Dat doe je vast niet elke dag. In deze video zie je hoe het moet. Onder de video leest je alles nog stap voor stap uitgelegd.

Vegetarische sushi maken

Benodigde tijd: 1 uur

Zo maak je deze sushi maki:

 1. Rijst koken

  Breng 350 gram sushi rijst samen met 500 milliliter koud water aan de kook. Laat het 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. Roer er af en toe doorheen.

 2. Met de deksel erop laten staan

  Haal de pan dan van het vuur en laat de rijst met de deksel erop nog 15 minuten staan.

 3. Marinade erdoor

  Doe 6 eetlepels rijstazijn, 1,5 theelepel kristalsuiker en 1,5 theelepel zout in een pannetje. Roer het tot de suiker opgelost is. Schep dan de marinade voorzichtig met een lepel door de afgekoelde sushi rijst.

 4. Ei vulling maken

  Klop 1 ei los met 0,5 theelepel 5 kruiden poeder, 0,5 theelepel masala en voeg eventueel wat zout en peper toe. Bak er een kleine omelet van in 1 eetlepel olijfolie. Snij de omelet in lange repen.

 5. Komkommer vulling maken

  Snij 0,5 komkommer over de lengte doormidden, dan de ontstane helften weer doormidden. Snij ook die vier repen weer door doormidden. Je hebt dan acht lange dunne repen. Snij het zachte stukje met de zaden af. Daarna snij je de repen ook nog een keer in de lengte doormidden.

 6. Rode biet vulling maken

  Snij 1 gekookte rode biet in staafjes, zoals franse frietjes er uitzien.

 7. Sushi maken

  Maak verschillende soorten sushi maki, door afwisselend een andere vulling te gebruiken: Komkommer, of komkommer met wat sesamzaad, of eireepjes, of rode biet. Doe dat volgens onderstaande stappen. Kijk naar de film als je twijfelt.

 8. Rijst op het nori vel

  Leg één nori velletje met de gladde kant naar beneden op een bamboematje. Bedek ongeveer tweederde van het vel met de sushi rijst. Op het meest van je af liggende deel van het vel komt dus geen rijst.

 9. Vulling erop en vel vochtig maken

  Leg een reepje vulling aan de dichtst bij je liggende kant van het het vel, waar de rijst zit. Maak het andere uiteinde van het vel, waar geen rijst zit, een beetje vochtig.

 10. Het matje 1e keer oprollen

  Til het matje een beetje op om een begin te maken, maar rol vervolgens met je handen het vel met de rijst er op een beetje strak op.

 11. Het matje 2e keer oprollen

  Leg de opgerolde sushi weer aan het begin van het matje neer. Rol nu de sushi nog een keer met het matje strak op. Rol het matje weer af. Je hebt nu één grote lange sushi.

 12. In stukken snijden

  Maak een scherp mes vochtig met lauw water. Snij eerst een klein stukje van beide uiteindes af, zodat die mooi recht zijn. Die stukjes serveer je niet. Halveer dan de rol. Halveer daarna de twee helften. Tenslotte halveer je de vier stukken, zodat je acht gelijke stukken hebt.

Serveer je vegetarische sushi maki met een bakje sojasaus, wat wasabi pasta of wasabi mayonaise. Al naar gelang wat je lekker vindt.

Vegetarische sushi maki recept jan 2020 800x800
Vegetarische sushi maki

Meer voorgerechten

Vind je dit een leuk recept? Dan denk ik dat je de onderstaande recepten ook leuk zal vinden:

Of kijk op de verzamelpagina met alle vegetarische voorgerechten van Eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen