5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Amerikaanse pannenkoeken met banaan

Ken je Amerikaanse pannenkoeken? Amerikaanse pannenkoeken met banaan zijn vergelijkbaar maar dan extra lekker omdat er banaan in zit. Kortom een heel goed alternatief als afwisseling op de ook heerlijk Hollandse pannenkoeken.

Naar het recept

Onlangs was het Nationale pannenkoekdag. Een leuk initiatief waar basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Hartstikke goed natuurlijk en ik had ook meteen zin om weer eens pannenkoeken te bakken.

Ik bedacht me dat ik nog nooit zelf van die dikke Amerikaanse pannenkoeken had gemaakt. Je kent ze wel, van die kleine, maar dikke en luchtige pannenkoeken. En dat terwijl die ook hartstikke lekker zijn.

Het recept dat hieronder staat komt oorspronkelijk uit een Amerikaans kinderkookboek. Dat het niet heel ingewikkeld is mag dus wel duidelijk zijn. Ik kwam het tegen op de website onceuponachef.com.

Het recept is een beetje “vernederlandst”. De Amerikanen hebben namelijk een vreemde voorkeur voor hoe ze hoeveelheden aangeven. Vooral alles in cups en niet vaak in gewichten. Het is vast heel handig als je er aan gewend bent. Niet voor ons dus. Ik vind mijn versie dus veel makkelijker.

Amerikaanse pannenkoeken met banaan

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

4

personen
Totale tijd

30

minuten

Met dit makkelijke recept maak je dikke en luchtige Amerikaanse pannenkoeken met banaan. Een lekker alternatief voor Hollandse pannenkoek.

Ingrediënten

  • Voor de pannenkoeken
  • 325 gram bloem

  • 2 eetlepels suiker

  • 2,5 theelepel bakpoeder (8 gram)

  • 0,5 theelepel zout

  • 1 (over)rijpe banaan

  • 250 milliliter halfvolle melk

  • 2 grote eieren

  • 1 theelepel vanille aroma

  • 50 gram ongezouten roomboter

  • (vloeibare) boter om mee te bakken

  • Om erop te serveren bijvoorbeeld
  • schenkstroop karamel

  • plakjes Banaan

  • poedersuiker

Recept

  • Beslag maken
  • Bloem, suiker, bakpoeder en zout mengen
    Meng in een flinke kom de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout.
  • Roomboter smelten
    Smelt de roomboter op laag vuur. Haal dan pan dan van het fornuis.
  • Banaan, ei, melk en vanille mengen
    Prak intussen in een andere kom de banaan met een vork. Meng dan de eieren er doorheen. Voeg dan de melk en het vanille aroma toe en klop het geheel goed door elkaar.
  • Doe alles bij elkaar
    Giet het bananenmengsel en de gesmolten boter in het bloem mengsel.
  • Door elkaar scheppen
    Schep het beslag voorzichtig om met een lepel, tot het gemengd is. Het hoeft niet super goed gemengd te zijn. De droge delen moeten weg zijn maar het beslag blijft dik en klonterig.
  • Pannenkoeken bakken
  • Pan verhitten
    Verhit een anti-aanbak pan op middelhoog vuur.
  • Boter in de pan
    Doe wat (vloeibare) boter in de pan. Laat de boter heet worden en verdeel de boter over de bodem.
  • Doe beslag in de pan
    Doe ongeveer 60 milliliter (1 juslepel met een beetje een bult er op) van het beslag in de pan. Als je er meerdere in één pan doet, zorg dan dat er minstens 5 centimeter tussen de pannenkoeken zit.
  • Onderkant bakken
    Bak ze tot er wat gaatjes in de bovenkant van de pannenkoek ontstaan en de onderkant goudbruin begint te worden. Dat duurt ongeveer 2 minuten.
  • Andere kant bakken
    Keer de pannenkoeken dan om en bak ze verder tot ook de andere kant goudbruin is en de bovenkant een beetje omhoog is gekomen. Haal de pannenkoek(en) dan uit de pan en leg ze apart op een bord.
  • Herhalen
    Bak dan de volgende pannenkoeken tot het beslag op is.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de pannenkoeken als ze nog warm zijn, met bijvoorbeeld de stroop, plakjes banaan en de poedersuiker.
  • Je eindigt met ongeveer 12 Amerikaanse pannenkoeken. Goed als ontbijt of lunch voor ongeveer 4 personen.

Meer lekkere snacks

Vind je de Amerikaanse pannenkoeken met banaan lekker? Ben je op zoek naar nog meer lekkere snacks, zoals bijvoorbeeld wafels, Hollandse pannenkoeken of flensjes? Je vindt ze op de pagina met vegetarische snacks en gebak.

Amerikaanse pannenkoeken met banaan recept apr 2024 800x800
Amerikaanse pannenkoeken met banaan

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen