Ken je Amerikaanse pannenkoeken? Amerikaanse pannenkoeken met banaan zijn vergelijkbaar maar dan extra lekker omdat er banaan in zit. Kortom een heel goed alternatief als afwisseling op de ook heerlijk Hollandse pannenkoeken.
Onlangs was het Nationale pannenkoekdag. Een leuk initiatief waar basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Hartstikke goed natuurlijk en ik had ook meteen zin om weer eens pannenkoeken te bakken.
Ik bedacht me dat ik nog nooit zelf van die dikke Amerikaanse pannenkoeken had gemaakt. Je kent ze wel, van die kleine, maar dikke en luchtige pannenkoeken. En dat terwijl die ook hartstikke lekker zijn.
Het recept dat hieronder staat komt oorspronkelijk uit een Amerikaans kinderkookboek. Dat het niet heel ingewikkeld is mag dus wel duidelijk zijn. Ik kwam het tegen op de website onceuponachef.com.
Het recept is een beetje “vernederlandst”. De Amerikanen hebben namelijk een vreemde voorkeur voor hoe ze hoeveelheden aangeven. Vooral alles in cups en niet vaak in gewichten. Het is vast heel handig als je er aan gewend bent. Niet voor ons dus. Ik vind mijn versie dus veel makkelijker.
Ingrediënten
Voor 12 Amerikaanse pannenkoeken van 10 centimeter (goed voor 4 personen):
- 325 gram bloem
- 2 eetlepels suiker
- 2,5 theelepels bakpoeder (8 gram)
- 0,5 theelepel zout
- 1 (over)rijpe banaan
- 250 ml halfvolle melk
- 2 grote eieren
- 0,5 theelepel vanille aroma
- 50 gram ongezouten roomboter
- (vloeibare) boter om mee te bakken
Om te serveren bijvoorbeeld:
- schenkstroop karamel
- plakjes Banaan
- poedersuiker
Amerikaanse pannenkoeken met banaan recept
Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 3 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Amerikaanse pannenkoeken
Benodigde tijd: 30 minuten
Zo maak je Amerikaanse pannenkoeken met banaan:
- HET BESLAG
Je begint met het maken van het beslag.
-
Meng in een flinke kom de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout.
-
Smelt de roomboter op laag vuur.
-
Prak intussen in een andere kom de banaan met een vork. Meng dan de eieren er doorheen. Voeg dan de melk en het vanille aroma toe en klop het geheel goed door elkaar.
-
Giet het bananenmengsel en de gesmolten boter in het bloem mengsel.
-
Schep het beslag voorzichtig om tot het gemengd is. Het hoeft niet super goed gemengd te zijn; het beslag blijft dik en klonterig.
- BAKKEN
Als het beslag klaar is kan je gaan bakken.
-
Verhit een anti-aanbak pan op middelhoog vuur.
-
Doe wat (vloeibare) boter in de pan. Laat de boter heet worden en verdeel de boter over de bodem.
-
Doe ongeveer 60 milliliter (1 juslepel met een beetje een bult er op) van het beslag in de pan. Als je er meerdere in één pan doet, zorg dan dat er minstens 5 centimeter tussen de pannenkoeken zit.
-
Bak ze tot er wat gaatjes in de bovenkant van de pannenkoek ontstaan en de onderkant goudbruin begint te worden. Dat duurt ongeveer 2 minuten.
-
Keer de pannenkoeken dan om en bak ze verder tot ook de andere kant goudbruin is en de bovenkant een beetje omhoog is gekomen. Haal de pannenkoek(en) dan uit de pan en leg ze apart op een bord.
-
Bak dan de volgende pannenkoeken tot het beslag op is.
Serveer de pannenkoeken als ze nog warm zijn, met bijvoorbeeld de stroop, plakjes banaan en de poedersuiker.

Meer lekkere snacks
Vind je de Amerikaanse pannenkoeken met banaan lekker? Ben je op zoek naar nog meer lekkere snacks, zoals bijvoorbeeld wafels, Hollandse pannenkoeken of flensjes? Je vindt ze op de pagina met vegetarische snacks en gebak.
Bedankt voor het recept. Net als jij deed, moet ik ook eerlijke toegeven dat ik deze stijl pannenkoeken nog nooit had gemaakt. Ik ga het eens proberen! Ik heb alleen nooit gesnapt dat Amerikanen dit als ontbijt eten, dus ik neemt het lekker als diner!
Ik eet ze ook eerder ’s avonds dan ’s ochtends.