Amerikaanse pannenkoeken met banaan

Amerikaanse pannenkoeken met banaan recept

Ken je Amerikaanse pannenkoeken? Amerikaanse pannenkoeken met banaan zijn vergelijkbaar maar dan extra gezond omdat er fruit in zit. Kortom een heel goed alternatief als afwisseling voor de ook uitstekende Hollandse variant.

Onlangs was het Nationale pannenkoekdag. Een leuk initiatief waar basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Hartstikke goed natuurlijk en ik had ook meteen zin om weer eens pannenkoeken te bakken.

Ik bedacht me dat ik nog nooit zelf van die dikke Amerikaanse pannenkoeken had gemaakt. Je kent ze wel, van die kleine, maar dikke en luchtige pannenkoeken. En dat terwijl die ook hartstikke lekker zijn.

Het recept dat hieronder staat komt oorspronkelijk uit een Amerikaans kinderkookboek. Dat het niet heel ingewikkeld is mag dus wel duidelijk zijn. Ik kwam het tegen op de website onceuponachef.com.

Het recept is een beetje “vernederlandst”. De Amerikanen hebben namelijk een vreemde voorkeur voor hoe ze hoeveelheden aangeven. Vooral alles in cups en niet vaak in gewichten. Het is vast heel handig als je er aan gewend bent. Niet voor ons dus. Ik vind mijn versie dus veel makkelijker.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

voor circa 12 pannenkoeken van 10 centimeter:

 • 325 gram bloem
 • 2 eetlepels suiker
 • 2,5 theelepels bakpoeder
 • 0,5 theelepel zout
 • 1 (over)rijpe banaan
 • 250 ml (+ 2 eetlepels) halfvolle melk
 • 2 grote eieren
 • 0,5 theelepel vanille aroma
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • (vloeibare) boter om mee te bakken

Om te serveren bijvoorbeeld:

 • schenkstroop karamel
 • plakjes Banaan
 • poedersuiker

Amerikaanse pannenkoeken met banaan bereiden

Meng in een flinke kom de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout.

Prak in een andere kom de banaan met een vork. Meng dan de eieren er doorheen. Voeg dan de melk en het vanille aroma toe en mix het geheel goed door elkaar.

Smelt de intussen de roomboter.

Giet het bananenmengsel en de gesmolten boter in het bloem mengsel.

Schep het beslag voorzichtig om tot het gemengd is. Het hoeft niet super goed gemengd te zijn; het beslag blijft dik en klonterig.

Verhit een anti-aanbak pan op middelhoog vuur.

Doe wat (vloeibare) boter in de pan. Laat de boter heet worden en verdeel de boter over de bodem.

Doe ongeveer 60 ml (1 juslepel met een flinke bult er op) van het beslag in de pan. Als je er meerdere in één pan doet, zorg dan dat er minstens 5 centimeter tussen de pannenkoeken zit.

Bak ze tot er wat gaatjes in de bovenkant van de pannenkoek ontstaan en de onderkant goudbruin begint te worden. Dat duurt ongeveer 2 minuten.

Keer de pannenkoeken dan om en bak ze verder tot ook de andere kant goudbruin is en de bovenkant een beetje omhoog is gekomen. Haal de pannenkoek(en) dan uit de pan en leg ze apart op een bord.

Bak dan de volgende pannenkoeken tot het beslag op is.

Serveer de pannenkoeken als ze nog warm zijn, met bijvoorbeeld de stroop, plakjes banaan en de poedersuiker.

Amerikaanse pannenkoeken met banaan recept

Meer lekkere snacks

Vond je de Amerikaanse pannenkoeken met banaan lekker? Ben je op zoek naar nog meer lekkere snacks, zoals bijvoorbeeld wafels, Hollandse pannenkoeken of flensjes? Je vindt ze op de pagina met vegetarische snacks en gebak.

Leave a comment