Deze snelle limoentaart is een eenvoudige versie van de Amerikaanse Key lime pie. Maar dan net een beetje makkelijker te maken.
Van een collega hoorde ik ooit dat hij eigenlijk maar één soort taart kon bakken. Je raadt het al: dat was een Key lime pie. Ik kreeg ook het recept van hem. Een beetje slordig van mij, maar ik was het recept kwijt voor ik hem ging bakken. Daarom ben ik maar zelf op zoek gegaan naar een eenvoudige variant van deze lekkere limoentaart uit Florida. Het werd het onderstaande recept van Favorite family recipes.
Ik noem het gewoon een limoentaart, want het is een Nederlandse variant. Zonder de hier ook niet verkrijgbare ‘Key limes’. En eigenlijk hoort er oorspronkelijk ook een dikke laag eiwitschuim op. Dat kan je alsnog doen natuurlijk, want met het recept hou je ook eiwit over. Ik sla die stap voor het gemak gewoon over en hou het bij wat slagroom. Wel zo snel en nog steeds heerlijk!
Deze Key lime pie, of op zijn Nederlands Limoentaart, heb ik inmiddels een paar keer gemaakt. Hij is heerlijk!
Ingrediënten
Voor een (spring)vorm van 23 centimeter:
Voor de bodem:
- Een beetje boter en bloem voor vorm
- 80 gram roomboter
- 50 gram suiker
- 130 gram Digestive koekjes
Voor de vulling:
- 4 eierdooiers
- 400 milliliter gezoete gecondenseerde melk (uit blik)
- 3 of 4 limoenen, voor:
- 120 milliliter limoensap
- 2 theelepels geraspte limoenschil
Garnering (optioneel):
- 125 milliliter slagroom om te garneren
- 0,5 zakje klopvast
- 2 theelepels suiker
Limoentaart recept
Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Eerst bak je de bodem
Beboter vorm en strooi er wat bloem in, zodat straks de limoentaart makkelijker uit de vorm komt. Schud overtollige bloem er uit.
Vermaal de koekjes tot kruimels in een blender of met een staafmixer.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Smelt de roomboter, voeg de suiker toe en dan ook de verkruimelde Digestive koeken. Roer alles goed door elkaar.
Verdeel het mengsel over een taartbodem van 23 centimeter. Duw het plat tegen de bodem en ongeveer 2 centimeter omhoog tegen de zijkanten. Zorg dat het overal even dik is.
Zet de bodem dan 5 minuten in de voorverwarmde oven.
En dan de rest
Verwarm de oven voor tot 175 graden.
Rasp 2 van de limoenen en pers daarna het sap er uit. Pers ook de 3e limoen uit. Als het goed is heb je nu ongeveer 2 theelepels rasp en 120 milliliter limoensap. Zo niet, dan kan je alsnog de 4e limoen daarvoor gebruiken.
Scheid de eierdooiers van het eiwit. Mix de eierdooiers ongeveer 4 minuten, tot het ei-geel wat dikker en lichtgeel wordt.
Zet de mixer wat langzamer en voeg dan langzaam de gecondenseerde melk toe.
Voeg dan ook langzaam mixend het limoensap en het rasp van de schil toe, tot alles goed gemengd is.
Giet de vulling in de bodem. Bak de limoentaart 15 minuten. Haal hem dan uit de oven en laat hem afkoelen.
Limoentaart Garneren
Garneer de taart met wat slagroom en eventueel wat schijfjes van de over gebleven limoen.

Meer recepten
Vind je deze variant op de Kay lime pie lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere recepten om te bakken. Kijk in dat geval ook even op de pagina met alle snacks en gebak.