Een lekker en gezond recept, dat is deze Quinoa met Indonesische roerbak en ei. De smaak lijkt wat op nasi, maar dan met het gezonde quinoa als rijstvervanger.
Als je een beetje de foodblogs leest, dan kom je al snel exotische ‘superfoods’ tegen. Nieuwsgierig geworden ben ik recepten met quinoa gaan zoeken. Dit recept voor Quinoa met Indonesische roerbak en ei is het resultaat.
Deze Indonesische roerbak is een goed voorbeeld van een koolhydraatarm alternatief voor de traditionele nasi goreng met rijst. Ik heb twee varianten van dit recept uitgeprobeerd. Allebei waren ze lekker volgens de familie. Met de smaak van de quinoa zit het dus wel goed.
Wat is quinoa?
De zaadjes van de quinoa plant bevatten allerlei gezonde voedingstoffen en dat is natuurlijk super. Je kan het bereiden als een soort rijst of couscous, maar dan met een beetje noot-achtige smaak.
Als je rijst vervangt door quinoa, heb je een heerlijk koolhydraatarm recept. Quinoa bevat namelijk gezonde koolhydraten en daarnaast veel eiwitten. Deze geven je lange tijd een verzadigd gevoel en dragen bij aan een stabiele suikerspiegel.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 175 gram quinoa
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 125 gram taugé
- 150 gram sugar snaps
- 200 gram wortels
- 3 eieren
- 2 theelepels sambal
- 1 theelepel kerrie
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 2 centimeter verse gember
- 4 eetlepels ketjap manis
- zout naar smaak
- 3 eetlepels olijfolie
- 50 gram pinda’s
Optioneel:
- 250 gram pindasaus
- 75 gram cassave crackers
Quinoa met Indonesische roerbak recept
In deze film zie je hoe makkelijk je dit quinoa-recept maakt . In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Quinoa met Indonesische roerbak maken
Benodigde tijd: 30 minuten.
Zo maak je de quinoa met Indonesische roerbak
- Ei-reepjes maken
Doe 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Doe de 3 eieren erin en maak de dooiers kapot. Bak ze tot het eigeel en eiwit bijna hard zijn. Draai het ei dan om en bak het nog 1 minuut. Laat dan het ei afkoelen waarna je er reepjes van snijdt. Ze de reepjes apart.
- Ui en knoflook snijden
Snij tijdens het bakken alvast 2 uien klein en 2 tenen knoflook fijn. Zet ze dan samen apart.
- Groenten en gember snijden
Snij de eventuele dode puntjes van 150 gram sugarsnaps. Snij 200 gram wortels in dunne ringen. Schap de korst van 2 centimeter verse gember. Snij de gember dan in fijne stukjes. Zet deze ingrediënten samen apart.
- Quinoa koken
Breng ruim water aan de kook. Doe 175 gram quinoa erin en laat het 10 minuten koken (volg de aanwijzingen op de verpakking). Giet de quinoa dan af in een fijne zeef.
- Ui en knoflook bakken
Doe 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en laat die heet worden. Bak de ui en de knoflook ongeveer 5 minuten, tot de ui gaat verkleuren.
- Sugarsnaps, wortels en gember erbij
Als de ui zacht wordt, kunnen de sugarsnaps, de wortels en de gember erbij. Roerbak het geheel ongeveer 4 minuten.
- Taugé toevoegen
Voeg 125 gram taugé toe aan de pan en bak die 3 minuten mee.
- Kruiden en sambal toevoegen
Voeg dan 1 theelepel kerrie, 1 theelepel komijnzaad en 2 theelepels sambal toe. Laat deze ook 1 minuut meebakken.
- Ei, pinda’s en quinoa toevoegen
Voeg dan de ei-reepjes, 50 gram pinda’s en de quinoa toe. Schep het geheel door elkaar.
- Op smaak maken met
Maak het gerecht tot slot op smaak met 4 eetlepels ketjap en eventueel wat zout. Proef tussendoor even hoeveel ketjap je lekker vindt.
Serveer met bijvoorbeeld pindasaus of cassave crackers, of allebei, dat is nog beter.

Meer recepten
Vind je de quinoa met Indonesische roerbak en ei lekker? Zoek je meer Oosterse recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met de tips voor lekker vegetarisch koken.