Home » Recepten » Risotto met paddenstoelenragout

Hou je van die hartige smaak van gebakken paddenstoelen en het romige van risotto? Dan moet je zeker deze risotto met paddenstoelenragout een keer koken. Heerlijk romig en warm, je zal je zeker voldaan voelen van dit gerecht.

Een ragout met paddenstoelen en een risotto op basis van paddenstoelenbouillon. Dat lijkt natuurlijk wel op elkaar. Daarom gaan ze ook zo goed samen. De ragout is gebaseerd op een recept van Allerhande. Omdat ik pas ook al eens erg tevreden was over gedroogde paddenstoelenmix, heb ik die er in verwerkt.

Timing

Vooraf was ik even bang dat de timing van dit recept erg lastig zou zijn. Dat valt gelukkig enorm mee. Minimaal een uur van tevoren zet je de gedroogde paddenstoelenmix in een bakje heet water. Daarna maak je op je gemak de eerst de ragout en als die bijna klaar is, begin je aan de risotto. Met een beetje aandacht komt het zeker goed. Hooguit moet je de ragout weer een beetje opwarmen.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 250 gram witte champignons
  • 30 gram gedroogde paddenstoelenmix
  • 4 sjalotten
  • handje verse peterselie
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram bloem
  • 125 milliliter slagroom
  • 200 gram risotto rijst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 paddenstoelen bouillonblokje
  • zout naar smaak
  • versgemalen peper naar smaak

Risotto met paddenstoelenragout recept

In deze video zie je hoe je risotto met ragout maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Risotto met paddenstoelenragout maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je de risotto met paddenstoelenragout:

  1. Minimaal 1 uur van tevoren – gedroogde paddenstoelen weken

    Zet 30 gram gedroogde paddenstoelenmix één uur van tevoren in een bak met 0,6 liter heet water, zodat ze kunnen weken. Giet ze daarna boven een bak door een zeef. Bewaar 0,4 liter van het vocht, gooi de rest van het vocht weg. Of af het te weinig is, vul het dan aan tot 0,4 liter.

  2. Paddenstoelen snijden

    Borstel 250 gram witte en 250 gram kastanjechampignons schoon, verwijder de uiteinden van de steeltjes en snij ze daarna in plakken. Snij de geweekte paddenstoelen klein. Zet alle paddenstoelen samen apart.

    code
  3. Sjalotten en peterselie snijden

    Snij dan 4 sjalotten fijn. Zet de ene helft apart voor de ragout en de andere helft voor de risotto. Snij dan ook een handje peterselie fijn en zet ook die apart.

  4. Sjalotten voor de ragout bakken

    Doe 50 gram roomboter in een hapjespan en bak dan op middelhoog vuur de sjalotten tot ze gaan verkleuren.

  5. Paddenstoelen meebakken

    Voeg dan alle champignons en de geweekte paddenstoelen toe. Bak ze tot de champignons goed zacht zijn en beginnen te verkleuren.

  6. Bloem toevoegen

    Doe dan 60 gram bloem in de hapjespan en bak die een minuut mee, terwijl je het geheel goed door elkaar schept.

  7. Slagroom erdoorheen mengen

    Voeg dan 125 milliliter slagroom toe en roer ook die er goed doorheen, zodat er geen klontjes bloem meer zijn.

  8. Vocht van de paddestoelen en peterselie toevoegen

    Doe nu de 0,4 liter bewaard vocht van de gedroogde paddenstoelen toe. Doe ook de peterselie erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het dan nog vijf minuten zachtjes koken, terwijl je af en toe roert.

  9. Ragout op smaak brengen

    Breng de ragout op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Zet hem dan met een deksel op de pan even weg.

  10. Bouillon maken

    Kook intussen 0,6 liter water. Los 1 paddenstoelen bouillonblokje erin op.

  11. Sjalotten voor de risotto bakken

    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit dan de bewaarde helft van de sjalotten tot ze lichtbruin worden.

  12. Rijst meebakken

    Voeg dan 200 gram risotto rijst toe en bak die een minuut mee, tot de olie goed verdeeld is over de rijstkorrels.

    code
  13. Bouillon toevoegen

    Daarna doe je er een schep bouillon bij. Breng die onder af en toe roeren aan de kook. Elke keer als de voorgaande bouillon door de rijst opgenomen is, voeg je weer wat bouillon toe. Herhaal dat tot alle bouillon opgenomen is.

  14. Roomboter door de risotto mengen

    Meng tenslotte een klontje roomboter door de risotto. Maak de risotto dan op smaak met wat peper en zout.

  15. Paddenstoelenragout opwarmen

    Vijf minuten voor de risotto klaar is warm je de ragout weer op. Roer hem even goed door.

Serveer dan de paddenstoelenragout dan samen met de risotto.

Risotto met paddenstoelenragout recept jan 2021 800x800
Risotto met paddenstoelenragout

Meer recepten

Vind je de risotto met ragout lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere recepten op Eetman.nl. Kijk dus ook eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen