Hou je van die hartige smaak van gebakken paddenstoelen en het romige van risotto? Dan moet je zeker deze risotto met paddenstoelenragout een keer koken. Heerlijk romig en warm, je zal je zeker voldaan voelen van dit gerecht.
Een ragout met paddenstoelen en een risotto op basis van paddenstoelenbouillon. Dat lijkt natuurlijk wel op elkaar. Daarom gaan ze ook zo goed samen. De ragout is gebaseerd op een recept van Allerhande. Omdat ik pas ook al eens erg tevreden was over gedroogde paddenstoelenmix, heb ik die er in verwerkt.
Timing
Vooraf was ik even bang dat de timing van dit recept erg lastig zou zijn. Dat valt gelukkig enorm mee. Minimaal een uur van tevoren zet je de gedroogde paddenstoelenmix in een bakje heet water. Daarna maak je op je gemak de eerst de ragout en als die bijna klaar is, begin je aan de risotto. Met een beetje aandacht komt het zeker goed. Hooguit moet je de ragout weer een beetje opwarmen.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 250 gram kastanjechampignons
- 250 gram witte champignons
- 30 gram gedroogde paddenstoelenmix
- 4 sjalotten
- handje verse peterselie
- 60 gram ongezouten roomboter
- 60 gram bloem
- 125 milliliter slagroom
- 200 gram risotto rijst
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 paddenstoelen bouillonblokje
- zout naar smaak
- versgemalen peper naar smaak
Risotto met paddenstoelenragout recept
In deze video zie je hoe je risotto met ragout maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Risotto met paddenstoelenragout maken
Benodigde tijd: 1 uur.
Zo maak je de risotto met paddenstoelenragout:
- Minimaal 1 uur van tevoren – gedroogde paddenstoelen weken
Zet 30 gram gedroogde paddenstoelenmix één uur van tevoren in een bak met 0,6 liter heet water, zodat ze kunnen weken. Giet ze daarna boven een bak door een zeef. Bewaar 0,4 liter van het vocht, gooi de rest van het vocht weg. Of af het te weinig is, vul het dan aan tot 0,4 liter.
- Paddenstoelen snijden
Borstel 250 gram witte en 250 gram kastanjechampignons schoon, verwijder de uiteinden van de steeltjes en snij ze daarna in plakken. Snij de geweekte paddenstoelen klein. Zet alle paddenstoelen samen apart.
- Sjalotten en peterselie snijden
Snij dan 4 sjalotten fijn. Zet de ene helft apart voor de ragout en de andere helft voor de risotto. Snij dan ook een handje peterselie fijn en zet ook die apart.
- Sjalotten voor de ragout bakken
Doe 50 gram roomboter in een hapjespan en bak dan op middelhoog vuur de sjalotten tot ze gaan verkleuren.
- Paddenstoelen meebakken
Voeg dan alle champignons en de geweekte paddenstoelen toe. Bak ze tot de champignons goed zacht zijn en beginnen te verkleuren.
- Bloem toevoegen
Doe dan 60 gram bloem in de hapjespan en bak die een minuut mee, terwijl je het geheel goed door elkaar schept.
- Slagroom erdoorheen mengen
Voeg dan 125 milliliter slagroom toe en roer ook die er goed doorheen, zodat er geen klontjes bloem meer zijn.
- Vocht van de paddestoelen en peterselie toevoegen
Doe nu de 0,4 liter bewaard vocht van de gedroogde paddenstoelen toe. Doe ook de peterselie erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het dan nog vijf minuten zachtjes koken, terwijl je af en toe roert.
- Ragout op smaak brengen
Breng de ragout op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Zet hem dan met een deksel op de pan even weg.
- Bouillon maken
Kook intussen 0,6 liter water. Los 1 paddenstoelen bouillonblokje erin op.
- Sjalotten voor de risotto bakken
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit dan de bewaarde helft van de sjalotten tot ze lichtbruin worden.
- Rijst meebakken
Voeg dan 200 gram risotto rijst toe en bak die een minuut mee, tot de olie goed verdeeld is over de rijstkorrels.
- Bouillon toevoegen
Daarna doe je er een schep bouillon bij. Breng die onder af en toe roeren aan de kook. Elke keer als de voorgaande bouillon door de rijst opgenomen is, voeg je weer wat bouillon toe. Herhaal dat tot alle bouillon opgenomen is.
- Roomboter door de risotto mengen
Meng tenslotte een klontje roomboter door de risotto. Maak de risotto dan op smaak met wat peper en zout.
- Paddenstoelenragout opwarmen
Vijf minuten voor de risotto klaar is warm je de ragout weer op. Roer hem even goed door.
Serveer dan de paddenstoelenragout dan samen met de risotto.

Meer recepten
Vind je de risotto met ragout lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere recepten op Eetman.nl. Kijk dus ook eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.
Waarom zou je in vredesnaam de eventuele rest van het weekvocht weggooien?
Leuke vraag. Ik denk niet dat het veel voor de smaak uitmaakt, maar je zou het wellicht kunnen gebruiken om de Bouillon mee te maken.