Home » Recepten » Soeprecepten » Pastinaaksoep met wortel, ui en kerrie

Kook je weleens iets met pastinaak? Ik maakte er deze lekkere pastinaaksoep met wortel, ui en kerrie mee. Een makkelijk soeprecept met maar weinig ingrediënten.

Zoals veel van de soeprecepten op deze website kwam ik tijdens de vakantie op het idee om soep van pastinaak te maken. Tot dan toe kende ik pastinaak vooral uit restaurants. Zo’n bijzondere groente, die af en toe op je bord lag. Wat bleek: je kan er ook hele lekkere soep mee maken. Dat wilde ik vaker eten!

Wat is pastinaak?

In ‘mijn’ supermarkt vind je pastinaak tegenwoordig gewoon op de groenteafdeling. Van die grote witte wortels met een beetje zoete anijs-achtige smaak. Ik denk dat niet veel mensen ze kopen. We weten niet zo goed wat we er mee moeten.

De pastinaak is familie van de winterwortel. Hij groeit onder de grond en kan in de keuken op vergelijkbare wijze gebruikt worden. Je eet ze rauw op gekookt, maar kan ze ook bakken of frituren.

Ingrediënten

Voor 6 personen:

 • 1 grote ui
 • 1 grote wortel
 • 600 gram pastinaak
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 30 gram roomboter
 • 1,5 theelepel kerrie
 • 0,25 theelepel cayennepeper
 • 0,25 theelepel zout
 • 250 milliliter kookroom

Optioneel

 • croutons

Ook nodig:

Pastinaaksoep met wortel, ui en kerrie recept

In deze video zie je hoe je de soep met pastinaak maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Pastinaaksoep met wortel en ui maken

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je de pastinaaksoep met wortel, ui en kerrie:

 1. Wortel en ui snijden

  Snij 1 grote ui klein. Was 1 grote wortel en snij hem dan in ringen. Zet ze samen apart.

 2. Pastinaak snijden

  Was de pastinaken en verwijder de uiteindes. Schil de pastinaken met een dunschiller van de dikke kant naar de dunne kant. Snij ze dan in ringen.

 3. Wortel en ui bakken

  Smelt 30 gram roomboter in een flinke soeppan op middelhoog vuur. Bak daarin de wortel en de ui drie minuten, tot de ui zacht is.

 4. Pastinaak toevoegen

  Doe de pastinaak ook in de pan en bak die drie minuten mee.

 5. Bouillon en kruiden toevoegen

  Voeg 1 liter kokend water en 2 groentebouillonblokjes toe. Voeg dan ook 1,5 theelepel kerrie, 0,25 theelepel cayennepeper en 0,25 theelepel zout toe. Breng het water aan de kook. Zet het vuur dan lager en doe een deksel op de pan. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken.

 6. Kookroom toevoegen en fijnmalen

  Pak dan een staafmixer en maal de groenten fijn. Voeg 250 milliliter kookroom toe en mix het nog even door elkaar. Breng de soep op smaak met zout en cayennepeper.

Pastinaaksoep met wortel ui en kerrie recept 800x800
Pastinaaksoep met wortel ui en kerrie

Meer soeprecepten

Ben je net als ik een grote fan van soep? Vind je de pastinaaksoep met wortel en ui lekker? Kijk dan eens op de pagina met alle vegetarische soeprecepten op eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen