Als we bij mijn familie in Friesland langs gaan, dan staat het steevast op de ontbijttafel: suikerbrood, een traditionele Friese lekkernij. Ik vind het altijd heerlijk en daarom zocht ik een lekker suikerbrood recept voor op Eetman. Zo kan ik het voortaan altijd zelf maken.
Een van de leuke dingen aan het zelf bakken van je suikerbrood, is de heerlijke kaneellucht die tijdens het bakken je huis ingeblazen wordt. Eigenlijk is dat altijd wel een van de leuke kanten aan zelf bakken. Je huis ruikt nog de hele dag lekker.
Eenmaal klaar heb je een heerlijk luchtig suikerbrood met een beetje knapperig korstje. Smeer er wat roomboter op en nog beter, doe daar dan ook nog wat suiker overheen. Heerlijk! Zo koop je ze in de supermarkt niet 😋.
Suikerbrood ingrediënten
Voor 1 cakeblik
- 50 gram roomboter
- boter om de vorm mee in te vetten
- 330 gram bloem
- zout
- 14 gram gist (2 zakjes)
- 1 deciliter melk
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eieren
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 70 gram kandijsuiker
- 3 eetlepels kristalsuiker
Suikerbrood recept
Hoe je een suikerbrood maakt zie je hier in dit filmpje van 4 minuten. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Suikerbrood bakken
Benodigde tijd: 2 uren
Zo maak je zelf suikerbrood:
- Smelt de boter en warm de melk op
Smelt 50 gram roomboter en laat de boter dan afkoelen. Warm 1 deciliter melk op tot een graad of vijftig. Haal de melk dan ook van de kookplaat.
- Meng bloem en zout
Zeef 330 gram bloem boven een kom. Doe er dan een mespuntje zout bij. Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
- Doe gist en de melk bij de bloem
Los 14 gram gist op in de melk en schenk de gist en de melk dan bij de bloem in de kuil.
- Roomboter, gembersiroop en eieren toevoegen
Doe dan ook de roomboter, 2 eetlepels gembersiroop en 2 eieren erbij. Kneed er dan een soepel deeg van.
- 1 uur rijzen
Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plaats. Bijvoorbeeld de verwarming.
- Kaneel en kandijsuiker erbij
Voeg dan 2 theelepels kaneel en 70 gram kandijsuiker toe. Kneed ook die even door het deeg.
- Doe boter en suiker in het blik. Laat het deeg nog even in het blik rijzen
Vet dan een cakeblik in met wat boter. Bestrooi de bodem en zijkant met 2 eetlepels kristalsuiker. Leg het deeg in het blik en de vochtige doek er weer overheen. Laat het nog 15 minuten op een warme plek rijzen.
- Over voorverwarmen
Verwarm intussen de oven voor naar 200 graden.
- Strooi suiker erop. Bak dan het suikerbrood
Bestrooi de bovenkant van het deeg ook met 1 eetlepel kristalsuiker. Bak dan het suikerbrood in het midden van de oven ongeveer 30 minuten, tot de bovenkant bruin begint te worden.
- Afkoelen op een rooster
Haal het suikerbrood uit het bakblik en laat het dan op een rooster afkoelen.

Meer recepten
Vind je dit recept voor suikerbrood leuk? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere lekkere bak-recepten op Eetman.nl. Je vindt ze op de verzamelpagina met alle snacks en gebak.
Geweldig recept
Ik heb er nog 12 gram broodverbeteraar bij gedaan
Doet niet onder voor de warme bakker!!
Dank je wel Fras. Dat vind ik leuk om te horen