5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Suikerbrood recept

Als we bij mijn familie in Friesland langs gaan, staat het steevast op de ontbijttafel: suikerbrood. Dit soort brood is een traditionele Friese lekkernij. Ik vind het altijd heerlijk. Hoog tijd dus om een lekker suikerbrood recept op Eetman te zetten. Zo kan ik het voortaan altijd zelf maken.

Naar het recept

Eén van de leuke dingen aan het zelf bakken van je suikerbrood, is de heerlijke kaneelgeur die tijdens het bakken je huis ingeblazen wordt. Eigenlijk is dat altijd wel een van de leuke kanten aan zelf brood bakken. Je huis ruikt nog de hele dag lekker.

Brood bakken is weinig werk, maar je moet wel wat geduld hebben. Kneed het deeg lang genoeg. Laat het lang genoeg rijzen. Een half uurtje bakken. Het duurt even maar dan heb je ook wat: een heerlijk luchtig suikerbrood met een klein beetje beetje knapperig korstje.

Het lekkerste vind ik suiker met een laagje roomboter er op. Liefst met ook daar nog wat suiker overheen. Heerlijk! Zo koop je ze in de supermarkt niet 😋.

Suikerbrood recept

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Totale tijd

2

uren 

Met dit suikerbrood recept bak je een heerlijk luchtig suikerbrood met een beetje knapperig korstje. Roomboter en suiker erop en smullen maar!

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter + boter om de vorm mee in te vetten

  • 330 gram patentbloem

  • 0,25 theelepel zout

  • 14 gram gist (2 zakjes)

  • 100 milliliter halfvolle melk

  • 2 eetlepels gembersiroop

  • 2 eieren

  • 2 theelepels gemalen kaneel

  • 70 gram kandijsuiker

  • 2,5 eetlepel kristalsuiker

  • Ook nodig
  • 1 cakeblik

Recept

  • Smelt de boter en warm de melk op
    Smelt 50 gram roomboter en laat de boter dan afkoelen. Warm 1 deciliter melk op tot het lauw is. Haal ook de melk dan van de kookplaat.
  • Meng bloem en zout
    Doe 330 gram bloem in een kom. Doe er dan 0,25 theelepel zout bij. Maak een kuil in het midden van de bloem.
  • Doe gist en de melk bij de bloem
    Doe 14 gram gist in de melk. Roer het even tot de gist goed vochtig is. Doe de gist en melk dan bij de bloem in het kuiltje.
  • Roomboter, gembersiroop en eieren toevoegen
    Doe ook de gesmolten roomboter, 2 eetlepels gembersiroop en 2 eieren in de kom. Meng alles eerst met je vingers door elkaar. Kneed het daarna 5 minuten een tot het een soepel, niet meer plakkerig deeg is.
  • 1 uur rijzen
    Leg een vochtige theedoek over de kom met deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  • Kaneel en kandijsuiker erbij
    Voeg dan 2 theelepels kaneel en 70 gram kandijsuiker toe. Kneed ook die even door het deeg. Het hoeft niet perfect gemengd te zijn.
  • Doe boter en suiker in het blik. Laat het deeg nog even in het blik rijzen
    Vet dan een cakeblik in met wat boter. Bestrooi de bodem en zijkant van het blik met 2 eetlepels kristalsuiker. Leg het deeg in het blik met de vochtige doek er weer overheen. Laat het nog 20 minuten rijzen.
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm intussen de oven voor naar 180 graden.
  • Strooi suiker erop. Bak dan het suikerbrood
    Bestrooi de bovenkant van het deeg ook met 0,5 eetlepel kristalsuiker. Bak dan het suikerbrood in het midden van de oven ongeveer 30 minuten op 180 graden. Stop eerder als de bovenkant te bruin wordt.
  • Afkoelen op een rooster
    Laat het suikerbrood 5 minuten afkoelen. Haal het dan uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

Recept video

Opmerkingen

  • Bij het kneden van het deeg lijkt het in het begin veel te vochtig en plakkerig. Maak je geen zorgen, blijf zeker 5 minuten doorkneden en de bloem neemt steeds meer vocht op. Door het kneden wordt het een mooie elastische bol.

Meer recepten

Vind je dit recept voor suikerbrood leuk? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere lekkere bak-recepten op Eetman.nl. Je vindt ze op de verzamelpagina met alle snacks en gebak.

Suikerbrood recept 800x800
Zelfgemaakt suikerbrood

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen