Home » Recepten » Snacks en gebak » Suikerbrood recept

Als we bij mijn familie in Friesland langs gaan, dan staat het steevast op de ontbijttafel: suikerbrood, een traditionele Friese lekkernij. Ik vind het altijd heerlijk en daarom zocht ik een lekker suikerbrood recept voor op Eetman. Zo kan ik het voortaan altijd zelf maken.

Een van de leuke dingen aan het zelf bakken van je suikerbrood, is de heerlijke kaneellucht die tijdens het bakken je huis ingeblazen wordt. Eigenlijk is dat altijd wel een van de leuke kanten aan zelf bakken. Je huis ruikt nog de hele dag lekker.

Eenmaal klaar heb je een heerlijk luchtig suikerbrood met een beetje knapperig korstje. Smeer er wat roomboter op en nog beter, doe daar dan ook nog wat suiker overheen. Heerlijk! Zo koop je ze in de supermarkt niet 😋.

Suikerbrood ingrediënten

Voor 1 cakeblik

  • 50 gram roomboter
  • boter om de vorm mee in te vetten
  • 330 gram bloem
  • zout
  • 14 gram gist (2 zakjes)
  • 1 deciliter melk
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eieren
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 70 gram kandijsuiker
  • 3 eetlepels kristalsuiker

Suikerbrood recept

Hoe je een suikerbrood maakt zie je hier in dit filmpje van 4 minuten. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.

Suikerbrood bakken

Benodigde tijd: 2 uren

Zo maak je zelf suikerbrood:

  1. Smelt de boter en warm de melk op

    Smelt 50 gram roomboter en laat de boter dan afkoelen. Warm 1 deciliter melk op tot een graad of vijftig. Haal de melk dan ook van de kookplaat.

  2. Meng bloem en zout

    Zeef 330 gram bloem boven een kom. Doe er dan een mespuntje zout bij. Maak een kuiltje in het midden van de bloem.

  3. Doe gist en de melk bij de bloem

    Los 14 gram gist op in de melk en schenk de gist en de melk dan bij de bloem in de kuil.

  4. Roomboter, gembersiroop en eieren toevoegen

    Doe dan ook de roomboter, 2 eetlepels gembersiroop en 2 eieren erbij. Kneed er dan een soepel deeg van.

  5. 1 uur rijzen

    Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plaats. Bijvoorbeeld de verwarming.

  6. Kaneel en kandijsuiker erbij

    Voeg dan 2 theelepels kaneel en 70 gram kandijsuiker toe. Kneed ook die even door het deeg.

  7. Doe boter en suiker in het blik. Laat het deeg nog even in het blik rijzen

    Vet dan een cakeblik in met wat boter. Bestrooi de bodem en zijkant met 2 eetlepels kristalsuiker. Leg het deeg in het blik en de vochtige doek er weer overheen. Laat het nog 15 minuten op een warme plek rijzen.

  8. Over voorverwarmen

    Verwarm intussen de oven voor naar 200 graden.

  9. Strooi suiker erop. Bak dan het suikerbrood

    Bestrooi de bovenkant van het deeg ook met 1 eetlepel kristalsuiker. Bak dan het suikerbrood in het midden van de oven ongeveer 30 minuten, tot de bovenkant bruin begint te worden.

  10. Afkoelen op een rooster

    Haal het suikerbrood uit het bakblik en laat het dan op een rooster afkoelen.

Suikerbrood recept 800x800
Zelfgemaakt suikerbrood

Meer recepten

Vind je dit recept voor suikerbrood leuk? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere lekkere bak-recepten op Eetman.nl. Je vindt ze op de verzamelpagina met alle snacks en gebak.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen