0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Bijgerechten » Prei in bladerdeeg

De prei in bladerdeeg uit dit recept is niet alleen mooi, maar ook nog eens bijzonder lekker. Een leuk bijgerecht voor als je een keer wat uitgebreider gaat koken.

Naar het recept

Met het idee voor dit recept liep ik al rond sinds een zomervakantie in Oostenrijk. In ons hotel aten we op een dag ‘prei in bladerdeeg met bieslooksaus’. Ik nam me voor om het bij terugkomst ook thuis te maken. Als ik nu zelf dit gerecht maak is dat meteen ook weer een leuke herinnering aan die vakantie.

Neem even de tijd om dit ovengerecht te maken. Niet dat het moeilijk is, het kent gewoon een paar stappen die je moet doorlopen. De prei bakken, alles voor de vulling mengen, bladerdeegpakketjes maken en dan een half uur bakken in de oven. Dat is goed te doen toch?

Ik vind deze prei in bladerdeeg het lekkerste met wat bieslooksaus. Niet echt een standaard saus die je in de supermarkt kan kopen. Meer wel een die je makkelijk zelf kan maken. Gebruik bijvoorbeeld dit sausrecept op Eetman.nl.

Prei in bladerdeeg

0.0 van 0 stem
Course: Bijgerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

50

minuten

De prei in bladerdeeg uit dit recept is niet alleen mooi, maar ook erg lekker. Met dit recept kan je dit gerecht makkelijk maken.

Ingrediënten

  • 250 gram prei (ongeveer 1 stengel)

  • 2 tenen knoflook

  • 60 gram crème fraîche

  • 8 gram verse peterselie

  • 1 snufje nootmuskaat

  • 20 gram roomboter

  • 10 gram paneermeel

  • 30 gram Parmezaanse kaas

  • 8 vellen bladerdeeg

  • zwarte peper naar smaak

  • zout naar smaak

Recept

  • Prei snijden
    Snij de prei in de lengte door. Was het zand eruit. Snij de helften dan nog een keer in de lengte door. Maak dan dunne kwart ringen.
  • Prei en knoflook bakken
    Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de prei erbij. Pers de knoflook uit en doe die er ook bij. Bak het geheel ongeveer 5 minuten, tot de prei zacht is. Haal de groenten dan van het vuur.
  • Bladerdeeg klaarleggen
    Leg bakpapier op de bakplaat. Haal 8 vellen bladerdeeg uit de vriezer. Verwijder de plastic velletjes. Leg 4 vellen bladerdeeg op het bakpapier. De rest op het aanrecht.
  • Oven voorverwarmen
    Verwarm alvast de oven voor naar 200 graden.
  • Peterselie, crème fraîche en nootmuskaat erdoor
    Snij de peterselie fijn en doe die in de pan. Voeg de crème fraîche toe. Voeg een snufje nootmuskaat toe. Meng alles door elkaar.
  • Kaas, paneermeel, zout en peper door de prei mengen
    Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de kaas en het paneermeel door het preimengsel. Voeg er dan naar smaak ook versgemalen zwarte peper en zout doorheen.
  • Bladerdeeg pakketjes maken
    Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg dat op de bakplaat ligt. Leg het netjes vierkant neer, maar hou aan de randen ongeveer 2 centimeter vrij. Snij de andere vellen bladerdeeg over de diagonalen doormidden, zodat je 16 driehoeken overhoudt. Leg op elk vellen dat op de bakplaat ligt 4 driehoekjes. Duw de randen aan met de steel van een theelepel. Het ziet er dan uit zoals hieronder.Prei in bladerdeeg ongebakken 950x500
  • Prei in bladerdeeg bakken
    Bak tenslotte de prei in bladerdeeg ongeveer 25 minuten in de oven, tot het deeg goudgeel is.

Recept video

Opmerkingen

  • Als je twijfelt hoe je de pakketjes bladerdeeg moet maken. Kijk dan even naar de video.

Variatietips

Ik kreeg in de reacties op dit recept nog wat leuke variatietips die je kan proberen.

  • Klop een (half) ei los en smeer dat over de bovenkant van het bladerdeeg. Strooi daar eventueel nog wat sesamzaadjes, maanzaadjes, of strooikaas overheen.
  • In de vulling stukjes gebakken champignon toevoegen.

Meer bijgerechten

Vind je dit recept met prei lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk daarvoor ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Prei in bladerdeeg 800x800
Prei in bladerdeeg

About the Author

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles