5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Bijgerechten » Bieslooksaus recept

Bieslooksaus is een wat minder bekende saus. Jammer want deze romige saus is lekker bij heel veel gerechten. Met dit recept kan je makkelijk zelf bieslooksaus maken. Je gaat het vast lekker vinden.

Naar het recept

Deze saus met verse bieslook is perfect voor vegetarische gerechten zoals gegrilde of gestoomde groenten. Het past goed bij de smaak van bijvoorbeeld broccoli, wortel, courgette, paprika, prei en champignons. Maar deze saus geeft ook lekkere extra smaak aan gebakken aardappelen of aardappelpartjes.

Wat ook lekker is: koude bieslookroomsaus als dressing gebruiken bij een salade. De smaak ervan past goed bij de verse smaken van tomaten, sla en andere groenten.

Eén van de ingrediënten in deze saus is witte port. Die is minder bekend dan rode port, maar gewoon makkelijk te koop in de supermarkt of bij de slijterij. Je hebt er niet veel van nodig, maar dat is geen probleem. De witte port is ook gewoon heerlijk om te drinken.

Verse bieslook uit eigen tuin

Wist je dat de bieslookplantjes die je in de supermarkt koopt het heel goed doen in je moestuin? Bieslook is een van de weinige kruiden die de winter elke keer weer overleeft. Ik knip de stengels als ze te groot worden, of als er bloemen in komen tot een paar centimeter boven de grond af. Al snel groeien er weer mooie nieuwe sprieten bieslook uit. Die nieuwe stengels zijn de lekkerste.

Bieslooksaus

5.0 van 1 stem
Course: Bijgerechten, Recepten
Totale tijd

20

minuten

Bieslooksaus is een romige saus die lekker is bij veel gerechten. Met dit recept kan je makkelijk zelf bieslooksaus maken.

Ingrediënten

  • Voor 150 milliliter saus
  • 1 sjalot

  • 250 milliliter slagroom

  • 10 gram roomboter

  • 2 eetlepels witte port

  • zout naar smaak

  • 0,5 theelepel gedroogde dille

  • versgemalen peper naar smaak

  • 6 gram verse bieslook

Recept

  • Sjalot fijnsnijden
    Verwijder de schil van de sjalot en snij hem dan in kleine stukjes.
  • Bak de sjalot in roomboter
    Smelt dan 10 gram boter. Bak daarin op middelhoog vuur de sjalot tot deze zacht wordt en verkleurt.
  • Port, slagroom en dille erbij
    Doe dan de witte port, de slagroom en de gedroogde dille erbij. Laat alles ongeveer 5 minuten inkoken op hoog vuur. Blijf de saus roeren.
  • Giet de saus door een zeef
    Doe de saus via een zeef in een ander kommetje, zodat de stukjes sjalotje uit de saus blijven.
  • Zout, peper en bieslook toevoegen
    Snij de bieslook en doe die in de saus. Maak tot slot de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Roer de saus nog een keer goed door elkaar.

Recept video

Meer recepten

Vind je dit sausrecept lekker? Kijk dan ook eens naar de andere bijgerechten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld naar deze prei in bladerdeeg. Daar past deze bieslooksaus perfect bij.

Bieslooksaus recept 800x800
Zelfgemaakte bieslooksaus