Home » Nieuws » Lekkere vega barbecue tips

Wil je eens wat anders dan de traditionele barbecue met veel vlees? Met weinig moeite kan je ook heerlijke vega gerechten op de barbecue maken. Is dat nieuw voor je en zoek je wat inspiratie? Geen probleem. In samenwerking met Xapron, de makers van het perfecte leren bbq schort, vind je hieronder mijn lekkere vega barbecue tips.

Als je de barbecue een beetje voorbereidt, dan is de kans op succes natuurlijk het grootste. Dat geldt ook voor een vegetarische barbecue. Neem er even de tijd voor en haal lekkere ingrediënten in huis. Maar zorg ook dat je barbecue spullen in orde zijn.

Goed materiaal is het halve werk

Zoals alle mannen, hou ik ervan om fijne tools te kopen. Dat geldt voor het koken binnen, maar ook voor het koken op de barbecue. Had ik maar oneindig budget en opbergruimte 😁. Dat zou toch mooi zijn. Nog niet alles dat ik wil heb ik, maar dit is mijn verlanglijstje:

De barbeque

Ik begin bij het belangrijkste. Met een wegwerp BBQ kan je geen grootse resultaten verwachten. Zorg voor een BBQ waarvan je goed de temperatuur kan regelen. Bijvoorbeeld omdat je het vlees hoog en laag kan zetten, of één waarin je een aparte zone met een lage temperatuur hebt. Helemaal fijn wordt het als je een deksel erop kan doen, zodat je met wat houtsnippers de gerechten ook kan roken.

Een schort van Xapron

De barbecue wordt flink heet en er wil nog weleens wat vet vanaf spatten. Een leren schort beschermt jou en je kleding tegen de vonken, hitte en spetters. Geloof me: dat is handig. Ik ken iemand die zijn bovenbenen aan de BBQ verbrand heeft 😮 en nee ik was het niet zelf 😂. Wat ik mooi aan leer vindt is dat het met het gebruik alleen maar mooier wordt.

De leren schorten van Xapron worden in Nederland ontworpen en met de hand gemaakt. Het Italiaanse leer wordt zo bewerkt dat de schorten opvallend licht en flexibel zijn. Daardoor zijn ze fijn om te dragen. Van zo’n kwaliteitsproduct ga je heel lang plezier hebben. Voor een klein bedrag kan je trouwens een naam of logo op het schort laten laseren. Leuk voor mij, het Eetman logo erop!

Een BBQ starter

Een veel gemaakte fout is om de kolen of de briketten te kort op te warmen. Met een BBQ starter worden de kolen sneller heet en je hebt minder aanmaakblokjes nodig. Dat laatste is sowieso fijn, want sommige aanmaakblokjes ruiken nogal chemisch.

Kolen of briketten

Vroeger mengde ik altijd kolen met briketten. Ik dacht dat de kolen voor de lekkere geur zorgden en briketten meer voor de warmte. Dat is dus helemaal niet waar. Het houtskool wordt juist het heetst, de briketten branden vooral langer. Dat maakt briketten wat meer geschikt voor barbecues die je kan afsluiten en voor gerechten die wat langer moeten garen. En voor de lekkere rooksmaak? Daarvoor maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je houtskool of briketten gebruikt.

Lekkere vega barbecue tips Sfeerfoto_Schorten 1
Xapron leren schorten

Lekkere vega recepten voor de barbecue

Heb je nog wat inspiratie nodig voor lekkere vegetarische gerechten voor op de barbecue? Er is heel wat smakelijks te vinden op internet. Ik heb alvast wat ideeën voor je op een rij gezet. Zeker weten dat je er wat voor jou tussen vindt.

  • Groentespiesen. Simpel en altijd lekker. Doe groenten aan een spies en dan een lekker sausje eroverheen. Sommige groenten zijn er extra geschikt voor. Denk dan aan courgette, champignons, cherrytomaat, paprika, ananas en bloemkoolroosjes. Keuze genoeg. Meng een beetje olijfolie met wat kruiden en knoflook. Smeer dat met een kwastje over de spiesen en ze kunnen op de grill.
  • Vleesvervangers. Niet iedereen is enthousiast over vleesvervangers. Ik wel. Ze zijn een makkelijke aanvulling op een BBQ zonder vlees. Ga wel voor een beetje kwaliteit. Bijvoorbeeld de Beyond burger van Beyond meat, de Indische balletjes van Garden Gourmet, of de Vivera Biefstuk. Doe er wel een lekker sausje bij, want het blijft natuurlijk imitatie.
  • Gepofte groenten. Je kent natuurlijk wel de traditionele gepofte aardappel. Lekker met wat zure room. Maar wist je dat je nog veel meer groenten kan poffen. Bijvoorbeeld knolselderij, courgette, zoete aardappelen, of rode bieten. Voor die laatste vind je bijvoorbeeld hier een recept.
  • Gegrilde groenten salade. Sommige soorten groenten worden extra lekker op de grill. In deze gegrilde groenten salade met fèta zitten precies dat soort groenten: tomaat, puntpaprika, rode ui en courgette. Maak je hem op de BBQ, snij de groenten dan wel wat minder klein. Je wilt niet dat de stukken door het rooster heen tussen de kolen belanden.
  • Portobello hamburger. Ken je portobello’s? Dat is zeg maar het grote broertje van de kastanjechampignon. De kap ervan kan makkelijk 10 centimeter groot worden. Smeer ze in met gekruide olijfolie. Grill beide kanten vier minuten op de barbecue. Beleg er dan een hamburger broodje mee. Vergeet het traditionele blaadje sla, de gebakken uienringen, de kaas, saus en wat je ook maar lekker vindt op je hamburger niet.
Gegrilde groenten salade met feta recept 800x800
Gegrilde groenten salade met feta

Nog eentje dan

Nu heb je een goede dosis lekkere vega barbecue tips te pakken. Als afsluiter nog mijn favoriete salade voor bij de barbecue: de salade met Old Amsterdam en noten. Een stevige salade met veel smaak, die iedereen graag eet.

Succes met je barbecue!

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen