5.0 van 4 stem
Home » Drinken » Arancello likeur maken

Zelf een lekkere sinaasappellikeur maken met maar 3 ingrediënten (of 4 als je het water ook meetelt). Dat klinkt toch ongelofelijk. Iedereen kan zelf arancello maken, het is super simpel, zeker met dit recept.

Naar het recept

Met een lekker drankje zoals deze arancello kan je mij het hele jaar door blij maken. Oorspronkelijk is dit een likeur voor na het eten, maar ik vind deze drank ook perfect voor op een terras in de zon. Zeker als hij ijskoud geserveerd wordt, zoals het hoort!

Arancello heeft nog steeds de wat zoet – zure – alcoholische smaak van limoncello. Maar je proeft er ook duidelijk een heerlijke sinaasappelsmaak in. Echt een aanrader die je moet proberen.

Wat is arancello?

Iedereen kent limoncello, de bekende Italiaanse citroenlikeur. Maar wist je ook dat je dit soort likeur van veel meer soorten citrusvrucht kan maken? Met min of meer hetzelfde recept als limoncello maak je ook likeur van sinaasappels.

Arance is het Italiaanse woord voor sinaasappels, dus je snapt de naam: arancello. Overigens zie je ook vaak de naam orancello of orangecello. Dat is dus allemaal min of meer hetzelfde likeurtje.

Hoe maak je arancello?

Arancello maken is heel simpel, maar je moet er wel wat geduld voor hebben. Zet sinaasappelschillen een paar weken in een pot met pure alcohol. Los daarna suiker in water op. Mix de alcohol, zonder de schillen natuurlijk, met het suikerwater en klaar. In het recept hieronder staat het allemaal nog eens extra duidelijk beschreven. Dat gaat zeker lukken.

Arancello / orancello / orangecello kopen?

Weet je wat nog makkelijker is dan zelf maken? In de winkel kopen natuurlijk! Je hebt een paar merken, maar ik raad je de Orangecello van Koreman’s aan. Die is echt super lekker. Niet te zoet, niet te zuur, een klein beetje bitter en met een smaak die lang in je mond blijft hangen. Daar ga je blij van worden.

Het makkelijkste koop je Koreman’s Orangecello via deze link in hun webwinkel. Voer bij de kassa de code EETMAN in en je krijgt nog 10% korting ook. Proost!

Pure alcohol kopen

Eén van de ingrediënten is 96% pure alcohol. Deze sterke alcohol is essentieel omdat daar de smaak van de sinaasappel het beste in opgenomen wordt. Je vindt het in weinig winkels, maar online kan je het zeker vinden.

Let op dat je wel de drinkbare alcohol koopt. Bijvoorbeeld “Navimer pure alcohol 96%”, of “Alcohol dupatissier 0.96”. De flessen zijn niet goedkoop, maar je kan er dan ook heel wat liters arancello mee maken.

Gebruik biologische sinaasappels

In dit recept gebruik je het oranje buitenste laagje van de schillen van de sinaasappels. Helaas zit daar meestal een dun waslaagje op. Iets wat je niet in je arancello wil hebben natuurlijk. Om die reden gebruik je in dit recept biologische sinaasappels; die zijn onbespoten en zonder waslaagje. Gelukkig kan je die in veel supermarkten kopen tegenwoordig.

Arancello likeur maken

5.0 van 4 stem
Course: Drinken
Porties

1.5

liter
Totale tijd

40

minuten

Zelf lekkere sinaasappellikeur maken met maar 3 ingrediënten. Dat klinkt ongelofelijk. Iedereen kan arancello likeur maken met dit recept.

Ingrediënten

 • 0,5 liter 0,96% alcohol

 • 5 biologische sinaasappels

 • 300 gram witte suiker.

 • Handig om te hebben
 • fijne zeef (of vergiet)

 • trechter

 • 2 liter afsluitbare weckpot

 • 1,5 liter flessen voor de arancello

 • dunschiller

Recept

 • Sinaasappels wassen en schillen
  Was de sinaasappels goed schoon en droog ze af. Schil dan het oranje laagje van de sinaasappels af. Bij voorbeeld met een dunschiller. Probeer zo min mogelijk van het wit mee te schillen, want dat maakt de drank bitterder.
 • Alcohol over de schillen gieten
  Doe het oranje deel van de schillen in een afsluitbare pot. Voeg de alcohol toe. Sluit de pot goed af, zodat de alcohol niet verdampt.
 • 2 tot 3 weken wegzetten
  Zet de pot 2 tot 3 weken weg op een donkere plek. Schud om de 3 dagen de pot even door elkaar. Zo trekt de smaak van de schil goed in de alcohol.
 • Suiker in water oplossen
  Na de 3 weken ga je verder. Breng 0,8 liter water aan de kook. Voeg de witte suiker toe. Roer af en toe tot de suiker helemaal opgelost is. Laat het mengsel dan met de deksel op de pan afkoelen.
 • Schillen uit de alcohol zeven
  Giet de alcohol door een fijne zeef in het afgekoelde suikerwater. Roer het even door elkaar. Kijk wat een mooie troebele kleur ontstaat. Je arancello is nu klaar!
 • In flessen gieten
  Schep met een soeplepel de arancello, via een trechter, in afsluitbare flessen. Je kan de arancello meteen drinken, maar beste laat je de likeur nog 2 weken staan. Zo krijg je de perfecte smaak.

Recept video

Opmerkingen

 • Gebruik om zo min mogelijk ‘wit’ van de schil mee te nemen een scherpe dunschiller. Duw er niet te hard op bij het schillen, dan komt het vast goed.
 • IJskoud geserveerd is de arancello het lekkerst. Leg de fles en borrelglaasjes (van dik glas) daarom een paar uur van tevoren in de vriezer.
 • De arancello die je maakt heeft ongeveer 30% alcohol. Reken maar uit: 0,5 liter met 96% pure alcohol levert 1,5 liter limoncello. Ik rond het af naar 30% want er blijft ook wat alcohol achter in de schillen.

Meer drankjes

Ben je een fan van arancello? Dan vind je vast de andere drank recepten op Eetman interessant. Of bekijk deze reviews van Pinocello en diverse lekkere speciaalbieren.

Arancello likeur maken recept 800x800
Arancello

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen