5.0 van 2 stem
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Shakshuka met feta en paprika

Shakwatte? Zeiden ze thuis toen ik voor het eerst vertelde dat ik Shakshuka met feta en paprika ging koken. Inmiddels weten ze dat ze dan een heerlijke maaltijd met brood, lekker kruidige tomatensaus en gepocheerde eieren kunnen verwachten. Een lekker Oosters gerecht met een Westerse twist dus.

Naar het recept

Wat is shakshuka?

De oorsprong van Shakshuka als vegetarisch gerecht met ei ligt in Tunesië. Het is een lekkere kruidig gerecht met paprika, ui en tomatensaus waarin eieren gepocheerd worden. In de saus zitten lekker veel kruiden die het licht pittig maken. Niet heel traditioneel, maar erg lekker is de feta die ik er ook aan heb toegevoegd. Shakshuka is al een heel oud gerecht, maar voor Nederlanders nog best nieuw.

Ik serveer de Shakshuka altijd in de pan, met lekker veel gesneden stokbrood erbij. Zo kan iedereen pakken wat hij wil en het brood erin dopen, of het op het brood scheppen. Van eventuele resten shakshuka maak ik de dag erna een lekkere pastasaus.

Shakshuka met feta en paprika

5.0 van 2 stem
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

5

porties
Totale tijd

50

minuten

Deze Shakshuka met feta en paprika moet je zeker maken. Een lekkere variatie op het Oosterse gerecht met kruidige tomatensaus en gepocheerde eieren.

Ingrediënten

  • 3 paprika’s (rood, oranje of geel)

  • 3 uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels zonnebloemolie

  • 140 gram tomatenpuree

  • 800 gram tomatenblokjes

  • 150 gram feta kaas

  • 1 theelepel komijn

  • 1 theelepel cayennepeper

  • 1 theelepel oregano

  • 5 middelgrote eieren

  • zout

  • zwarte peper

  • Voor erbij
  • 2 meergranen (afbak) stokbroden

Recept

  • Paprika en ui snijden
    Snij 3 paprika’s over de lengte in vier stukken. Verwijder de zaadlijsten en snij ze in repen. Pel 3 uien en snij ze in kwart ringen.
  • Paprika, ui en knoflook bakken
    Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Doe de paprika en ui in de pan. Pers ook 2 teentjes knoflook uit en voeg die toe. Bak de groenten ongeveer 10 minuten, tot ze zacht geworden zijn.
  • Tomatenpuree toevoegen
    Voeg 140 gram tomatenpuree toe en bak die nog 2 minuten mee.
  • Tomatenblokjes, water en kruiden erbij
    Daarna doe je 800 gram tomatenblokjes, 200 milliliter water, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano en 1 theelepel cayennepeper erbij. Breng het geheel dan aan de kook. Laat het daarna 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.
  • Feta snijden
    Ondertussen snij je ook alvast 200 gram feta kaas in blokjes.
  • Zout, peper en feta toevoegen
    Breng het groentemengsel op smaak met peper en eventueel zout. Roer dan ook de feta blokjes door de saus heen.
  • Eieren in de saus koken
    Breek voorzichtig één voor één 5 eieren. Doe de inhoud van elk ei op een eigen plekje in het tomatenmengsel. Dek de pan daarna af met een deksel. Laat het eiwit in ongeveer 15 minuten op laag vuur stollen. Het eigeel hoeft niet helemaal hard te worden.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de shakshuka tenslotte in de pan en geef er gesneden stokbrood bij.

Meer recepten

Vind je de Shakshuka met feta en paprika lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Kijk dan eens op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Shakshuka met feta en paprika sep 2024 800x800
Shakshuka met feta en paprika

About the Author

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles