Shakwatte? Zeiden ze thuis toen ik vertelde dat we Shakshuka gingen eten. Shakshuka met feta en paprika was het om precies te zijn.

Zo zie je maar weer dat je als foodblogger ook een beetje in een soort bubbel zit. Ik had al heel wat recepten langs zien komen van mijn collega bloggers en dacht inmiddels dat het best een bekend gerecht was.

De oorsprong van Shakshuka als vegetarisch gerecht met ei ligt in Tunesië. Het zijn lekkere kruidige gerechten met tomatensaus waarin eieren gepocheerd worden. Daarna worden ze met brood opgegeten. Het is al een heel oud gerecht. Maar voor Nederlanders dus nog nieuw.

Het recept voor de Shakshuka met feta en paprika is vooral gebaseerd op een recept dat ik op ah.nl vond. Maar omdat ook dol op feta kaas ben, en feta ook goed bij dit gerecht past , heb ik dat er ook aan toegevoegd. En wat extra kruiden die het wat meer Oosters laten smaken.

Op chickslovefood.nl kwam ik nog een super goede tip tegen. Als je het echt heel mooi wilt maken. En dat wil je natuurlijk. Dan kan je de eieren ook eerst in een apart bakje voorzichtig breken, zodat de dooier heel blijft. En dan pas doe je ze in de pan. Wel zo mooi om te zien!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 meergranen stokbroden (afbak)
  • 3 paprika’s (rood, oranje of geel)
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 200 gram feta kaas
  • 1 theelepel komijn
  • 0,5 eetlepel kristalsuiker
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel oregano
  • 450 milliliter water
  • 6 middelgrote eieren

Shakshuka met feta en paprika bereiden

Snij de paprika’s over de lengte in vier stukken. Verwijder de zaadlijsten en snij ze in repen. Pel de uien en snij ze in halve ringen. Snij tenslotte de knoflook fijn.

Zet daarna een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak in ongeveer 15 minuten de paprika, de uien en de knoflook, tot ze zacht geworden zijn.

Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die 3 nog minuten mee.

Daarna doe je de tomatenblokjes, het water, de suiker, de komijn, de oregano en de cayennepeper er bij. Breng het geheel dan aan de kook. Laat het daarna 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Als hij warm is, bak je de stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking af.

Breng het groentemengsel op smaak peper en eventueel zout.

Dan snij je de feta in brokken en roer je die door de saus heen.

Maak in de pan 6 kuiltjes in de saus. Breek dan boven elk kuiltje een ei. Dek de pan daarna af met een deksel af en laat de eieren in 10 minuten op laag vuur stollen. Het eigeel hoef niet helemaal hard te worden.

Serveer het gerecht tenslotte in de pan, en geef er het brood bij.

Shakshuka met feta en paprika recept vierkant

Meer recepten

Vond je de Shakshuka met feta en paprika lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Geen probleem, je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Kijk dan eens naar de de tips voor lekkere vegetarische recepten.

(Visited 209 times, 1 visits today)