Shakwatte? Zeiden ze thuis toen ik voor het eerst vertelde dat ik Shakshuka met feta en paprika ging koken. Inmiddels weten ze dat ze dan een heerlijke maaltijd met brood, lekker kruidige tomatensaus en gepocheerde eieren kunnen verwachten. Een lekker Oosters gerecht met een Westerse twist dus.

De oorsprong van Shakshuka als vegetarisch gerecht met ei ligt in Tunesië. Het zijn lekkere kruidige gerechten met tomatensaus waarin eieren gepocheerd worden. Daarna worden ze met brood opgegeten. Het is al een heel oud gerecht. Maar voor Nederlanders nog best nieuw.

Het idee voor de Shakshuka met feta en paprika is vooral gebaseerd op een recept dat ik op ah.nl vond. Maar omdat ook dol op feta kaas ben, en feta ook goed bij dit gerecht past , heb ik dat er ook aan toegevoegd. Verder heb ik er wat extra kruiden aan toegevoegd voor een wat meer Oosterse smaak.

Ingrediënten

Shakshuka voor 4 personen:

  • 2 meergranen stokbroden (afbak)
  • 3 paprika’s (rood, oranje of geel)
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 70 gram tomatenpuree
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 200 gram feta kaas
  • 1 theelepel komijn
  • 0,5 theelepel kristalsuiker
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 1 theelepel oregano
  • 400 milliliter water
  • 6 middelgrote eieren
  • zout
  • zwarte peper

Shakshuka met feta en paprika recept

In dit filmpje zie je in 4 minuten hoe je dit recept moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.

Shakshuka maken

Snij de paprika’s over de lengte in vier stukken. Verwijder de zaadlijsten en snij ze in repen. Pel de uien en snij ze in halve ringen. Snij tenslotte de knoflook fijn.

Verhit dan de olijfolie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak in ongeveer 15 minuten de paprika, de uien en de knoflook, tot ze zacht geworden zijn.

Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die 3 nog minuten mee.

Daarna doe je de tomatenblokjes, het water, de suiker, de komijn, de oregano en de cayennepeper er bij. Breng het geheel dan aan de kook. Laat het daarna 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Als de oven warm is, bak je de stokbroden volgens de aanwijzingen op de verpakking af.

Ondertussen snij je ook alvast de feta kaas in blokjes.

Breng het groentemengsel op smaak peper en eventueel zout. Roer dan ook de feta blokjes door de saus heen.

Eieren toevoegen

Breek heel voorzichtig een voor een de eieren en doe de inhoud van elk ei op een eigen plekje in het tomatenmengsel. Dek de pan daarna af met een deksel af en laat de eieren in 10 minuten op laag vuur stollen. Het eigeel hoef niet helemaal hard te worden.

Terwijl de eieren in de pan liggen, snij je alvast het brood.

Serveer het gerecht tenslotte in de pan en geef het brood erbij.

Shakshuka met feta en paprika

Meer recepten

Vind je de Shakshuka met feta en paprika lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten. Geen probleem, je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen