5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Pasta met paddenstoelen

Dit lekkere recept heet officieel: Pasta panna con funghi. Ik ben geen Italiaan, maar het betekent zoiets als ‘roompasta’. Laten we het maar op Pasta met paddenstoelen houden. Van die paddenstoelen maak je daarna een lekkere roomsaus met witte wijn en kookroom.

Naar het recept

Paddenstoelenroomsaus

Wat deze pasta zo lekker maakt is natuurlijk de roomsaus met veel paddenstoelen, wijn, balsamicoazijn, zout en peper. Hij is makkelijk te maken en wordt extra lekker door de Parmezaanse kaas en de verse peterselie. Perfect voor een heerlijke maaltijd.

Zelf kies ik het liefst voor wat grovere pastasoorten, zoals pipe rigate, penne, tagliatelle of farfalle. Voor de smaak maakt het weinig verschil, ook spaghetti, tagliatelle of macaroni zijn prima. Het is maar waar je van houdt.

Pasta met paddenstoelen

5.0 van 1 stem
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

40

minuten

Met dit recept maak je eenvoudig een heerlijke pasta met paddenstoelen. De saus met witte wijn en room maakt dit echt een topgerecht.

Ingrediënten

  • 30 gram roomboter

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 1 teentje knoflook

  • 5 takjes tijm

  • 250 gram champignons

  • 250 gram kastanje champignons

  • 1 blokje voor paddenstoelenbouillon

  • 150 milliliter witte wijn

  • 150 milliliter kookroom

  • 2 theelepels balsamicoazijn

  • 320 gram pasta (pipe rigate, penne, tagliatelle of farfalle)

  • peper en zout naar smaak

  • 35 gram Parmezaanse kaas

  • 5 gram platte peterselie

Recept

  • Paddenstoelen snijden
    Borstel 250 gram champignons en 250 gram kastanje champignons schoon. Snij ze in kwart stukken.
  • Tijm en knoflook snijden
    Ris de blaadjes van 5 takjes tijm en snij ze fijn. Snij ook 1 teen knoflook fijn. Zet ze even samen apart.
  • Alles bakken
    Verwarm 30 gram roomboter en 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Voeg de knoflook en de tijm toe en vervolgens alle paddenstoelen. Bak de paddenstoelen ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn.
  • Water koken
    Breng intussen water voor de pasta en 1 blokje voor paddenstoelenbouillon aan de kook.
  • Wijn en balsamicoazijn toevoegen
    Voeg 150 milliliter witte wijn en 2 theelepels balsamicoazijn toe aan pan met paddenstoelen. Verhit het vervolgens nog 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Peterselie snijden
    Snij intussen 5 gram (platte) peterselie fijn.
  • Room toevoegen en inkoken
    Voeg 150 milliliter kookroom toe aan de paddenstoelen. Verwarm het geheel dan nog ongeveer 10 minuten, tot de roomsaus wat dikker wordt. Breng de saus intussen op smaak met (best veel) zout en (best veel) versgemalen zwarte peper. Gewoon proeven tot je het lekker vindt.
  • Pasta koken
    Kook intussen 320 gram pasta. Volg daarvoor de aanwijzingen op de verpakking (circa 10 minuten). Roer de pasta tussendoor af en toe.
  • Kaas raspen
    Rasp 35 gram Parmezaanse kaas.
  • Pasta, saus, kaas en peterselie mengen
    Meng de pasta door de paddenstoelenroomsaus. Voeg de peterselie en de Parmezaanse kaas toe. Schep het geheel voorzichtig door elkaar.

Recept video

Meer pastarecepten

Vind je deze Pasta met paddenstoelen lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere pastagerechten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept, bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Pasta met paddestoelen recept 800x800
Pasta met paddenstoelen

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen