5.0 van 2 stem
Home » Recepten » Nagerechten » Crema Catalana

Zoek je een lekker Spaans nagerecht, dan hoef je niet verder te kijken. Crema Catalana is een zoet dessert waar je mij in ieder geval heel blij mee kan maken. De onderlaag is een heerlijke custard met kaneel, citroen en sinaasappelsmaak. Daar bovenop ligt een dunne laag gekarameliseerde suiker. Wil je het zelf maken? Met dit crema Catalana recept kan je dat makkelijk.

Naar het recept

Wat is crema Catalana?

Als je de beschrijving hierboven leest dan deed die je waarschijnlijk ook aan de Franse crème brûlee denken. Dat is niet zo gek want die twee recepten lijken ook veel op elkaar. Toch zijn er ook verschillen.

De custard van crema Catalana wordt bijvoorbeeld in een pan bereid en niet in de oven. Zelf vind ik dat een groot voordeel, want er kan veel minder mis gaan bij dit recept. Verder wordt melk gebruikt, in plaats van room en komt de smaak van citroenschil, sinaasappelschil en kaneel.

Lekker relaxed koken

Ga je een heel diner koken, dan is dit zo’n fijn gerecht dat je ruim van tevoren kan klaarmaken. De bakjes met afgekoelde custard kan je makkelijk een dag lang in de koelkast bewaren. Het suikerlaagje maak je het beste vlak voor het opdienen, maar ook dat kan je prima een paar uur voor het opdienen doen. Lekker relaxed!

Crema Catalana

5.0 van 2 stem
Course: Nagerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

3

uren 

Crema Catalana is een heerlijk zoet dessert. Het lijkt op crème brûlée, maar dan met meer kaneel en citrussmaak. Je maakt het makkelijk met dit duidelijke recept.

Ingrediënten

  • 500 milliliter volle melk

  • 4 eierdooiers

  • 125 gram fijne kristalsuiker (plus wat extra voor de suikerlaag)

  • 3 eetlepels maizena

  • 1 kaneelstokje

  • 1 (biologische) citroen

  • Optioneel
  • 0,3 (biologische) sinaasappel

  • Ook nodig
  • 4 kleine vuurvaste schaaltjes

  • (aluminium) folie

  • koksbrander

Recept

  • Eieren splitsen
    Pak 4 eieren. Splits het eigeel van het eiwit. Doe het eigeel in een kom. Het eiwit heb je niet nodig.
  • Citroen en sinaasappel schillen
    Schil 1 citroen en (optioneel) 0,3 sinaasappel heel dun, zodat zo min mogelijk wit van de schil erbij komt. Doe de schillen in een steelpan.
  • Melk en kaneel
    Doe ook 500 milliliter volle melk in de steelpan. Voeg 1 kaneelstokje toe.
  • Verhit de melk
    Verhit de melk op middelhoog vuur tot ongeveer 80 graden. Dat is als er kleine belletjes ontstaan. Stop voor de melk kookt. Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten staan.
  • Eieren, suiker en maizena kloppen
    Doe 125 gram fijne kristalsuiker en 3 eetlepels maizena (25 gram) bij het eigeel. Klop het met een garde tot een glad mengsel.
  • Melk bij het eimengsel gieten
    Giet de warme melk door een zeef, zodat de schillen en het kaneelstokje eruit zijn. Schenk de  melk dan beetje bij beetje bij het eimengsel. Blijf het intussen met een garde roeren.
  • Verwarmen en in laten dikken
    Doe het mengsel weer in de steelpan. Zet het op laag/middelhoog vuur. Blijf het met een garde 6-10 minuten roeren. Stop zodra het zo dik als ‘vla’ wordt. Let op dat het niet gaat koken, ook hier is ongeveer 80 graden het beste.
  • Af laten koelen 
    Verdeel het ingedikte mengsel over vier kleine vuurvaste schaaltjes. Laat ze 15 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.
  • 2 uur in de koelkast
    Bedek de schaaltjes met wat aluminiumfolie. Zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Suiker karameliseren
    Vlak voor je de crema Catalana serveert strooi je een dun laagje fijne kristalsuiker over de bakjes. Zet ze op een vuurvaste (bak)plaat. Ga er met de vlam van een koksbrander langzaam overheen tot de suiker smelt en verkleurt tot een mooie krokante laag.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de bakjes bij voorkeur een paar minuten na het branden met kleine lepeltjes.
  • De overgebleven eiwitten gooi je natuurlijk niet weg. Gebruik ze bijvoorbeeld voor zelfgemaakte chocolademousse.

Meer nagerechten

Vind je dit Spaanse dessert recept lekker? Of zoek je nog even verder bij de andere desserts op Eetman? Bijvoorbeeld vind je daar het recept voor deze Duitse / Oostenrijkse Heisse Liebe.

Crema Catalana recept 800x800
Zelfgemaakte crema Catalana

About the Author

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

View All Articles