Chocolademousse

Chocolademousse recept boven 1

Dit recept voor chocolademousse op basis van pure chocolade is een van mijn grote favorieten. Echt een heerlijk nagerecht voor de chocoladefans.

Deze chocolademousse uit het onvolprezen kosmos basiskookboek maken wij meerdere keren per jaar. Hij is niet alleen heel erg lekker, maar het is ook een heel praktisch gerecht. Waarom? Er zijn best veel recepten waarvoor je alleen eigeel nodig hebt. In dit recept heb je dan juist de eiwitten nodig. Best wel praktisch dus, want de eiwitten weggooien vind ik ook zo zonde.

Zelf chocolademousse maken is leuk om te doen. Je volgt gewoon de stappen en na afloop heb je een heerlijk dessert. Het moeilijkste vind ik altijd om te zorgen dat de eiwitten goed opstijven. Daarvoor zijn wat makkelijke trucs. Ten eerste zorg je voor echt verse eieren. Dan maak je de kom en de mixer goed vetvrij. Tenslotte scheid je de eierdooiers goed van het eiwit. Als dat niet goed is gegaan, dan pak je een ander ei. Op die manier komt het wel goed.

Maak de chocolademousse in de ochtend of middag voor een etentje, dan kan hij op het gemak wat steviger worden in de koelkast. Ik weet zeker dat je gaat genieten van het resultaat.

Ingrediënten

Chocolademousse voor 4 personen:

 • 150 milliliter slagroom
 • 125 gram pure chocolade
 • 10 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel heet water
 • eiwit van 2 verse eieren
 • 35 gram suiker

Chocolademousse recept

Benodigde tijd: 2 uren en 30 minuten.

Zo maak je zelf chocolademousse:

 1. Je begint met de slagroom. Klop hem tot hij lekker stevig is, maar let op dat je niet te lang doorgaat. Anders komen er klontjes in. Zet dan de slagroom even weg in de koelkast.

 2. Zorg dat de roomboter uit de koelkast is en op kamertemperatuur is. Breek de pure chocola in stukken. Breng een pan met water aan de kook en zet het vuur dan uit. Leg een soepbord op de pan, zodat het bord goed warm wordt. Doe de stukken chocolade in het bord, zodat ze gaan smelten.

 3. Tijdens het smelten van de chocolade kan je mooi de eiwitten gaan kloppen. Maar eerst de kom en de mixer waarmee je dat gaat doen goed vetvrij. Bijvoorbeeld door ze even goed af te wassen, of door er stukje keukenpapier met wat citroensap overheen te halen.

 4. Scheid van het eigeel van het eiwit. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Doe dan het eiwit samen met de suiker in de kom. Mix het eiwit tot het een stevig schuim wordt, waar pieken op blijven staan als je de mixer er uit haalt.

 5. Als de chocolade is gesmolten, dan haal je het bord van de pan. Roer de boter en een eetlepel heet water door de chocolade heen.

 6. Doe nu het chocolademengsel in een kom. Roer daar een flinke lepel van het eiwit-schuim doorheen. Daarna schep je de rest van het eiwit-schuim en de slagroom er bovenop. Tenslotte schep je voorzichtig alle ingrediënten door elkaar.

 7. Verdeel nu de chocolademousse over 4 bakjes, of laat het allemaal in de kom. Zet de mousse nu een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Chocolademousse recept voor 2

Meer nagerechten

Vond je deze pure chocolademousse lekker? Hou je een lekker nagerecht na de maaltijd? Kijk dan ook eens op de pagina met alle vegetarische nagerechten op Eetman.nl. Je vindt er vast iets lekkers tussen.

Comments (2)

Hoi Joost, ik vries mijn overgebleven eiwitten in, gewoon in een plastic bakje. Als ik een eiwit over heb gaat het in het bakje erbij. Als ik een of meerder eiwitten nodig heb dan laat ik het even een kwartiertje buiten de vriezer staan en dan schep (of snij) ik een paar brokken eiwit uit het bakje. Na ontdooien kun je ze perfect stijf kloppen. Wist je trouwens dat je dat, als het weer ingestort is, ook kan doen? Ik hoor ook wel dat mensen ze los invriezen, maar meestal luistert het niet zo nauw hoeveel geklopt eiwit je gebruikt, dus ik doe het een beetje op gevoel en dat gaat altijd goed. Goddelijk, die chocolademousse!!!!!!!!!!!! Groet Nicolet

Klinkt verstandig Nicolet, bedankt voor de tip! Maar ik maak er dan ook graag meteen iets lekkers mee

Leave a comment