Ken je het bekende kip tandoori? Ik heb er een lekkere vegetarische variant van van gemaakt: sperziebonen met champignons en tandoori saus. India’s eten met een Nederlandse twist!
Tandoori saus komt uit India en staat garant voor een lekkere kruidige maaltijd. Ik heb een niet vegetarisch recept als basis genomen en daarop gevarieerd.
In het recept gebruik ik vrij veel olijfolie om de champignons te bakken. Dat is omdat de champignons veel vocht opnemen en ik wil niet dat ze te droog worden tijdens het bakken.
Gemalen koriander
Eén van de ingrediënten was nogal een zoektocht: gemalen koriander, ook wel ketoembar genoemd. Als je dat niet in huis hebt: koop dat voordat je alle andere ingrediënten voor niets gehaald hebt. De eerste drie supermarkten die ik er voor bezocht hadden het niet. Lichte paniek natuurlijk. Uiteindelijk liep ik toevallig langs een markt met een kraampje vol kruiden. Die hadden het gelukkig wel. Probleem opgelost!
Ingrediënten
Sperziebonen met champignons voor 4 personen:
- 400 gram champignons
- 200 gram rijst
- 400 gram sperziebonen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 milliliter creme fraiche
- 200 milliliter water
- 0,5 groentebouillon-blokje
- 1 eetlepel kerrie
- 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
- 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- een paar eetlepels honing
- 0,5 citroen
- zout en peper
- 8 eetlepels olijfolie
Sperziebonen met champignons en tandoori saus
In deze video zie je hoe je de vegetarische variant op kip tandoori maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Sperziebonen met champignons en tandoori saus maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je de sperziebonen met champignons:
- Sperziebonen snijden
Was de sperziebonen. Dop ze en snij ze in tweeën.
- Kruidenmengsel maken
Maak in een grote kom een kruidenmengsel van de kerrie, de gemalen koriander, de komijn, de gember, het paprikapoeder en 4 eetlepels olijfolie.
- Champignons kruiden
Borstel de champignons schoon en snij ze daarna in vieren. Schep ze dan door het kruidenmengsel heen, zodat ze er goed mee bedekt zijn.
- Ui snijden
Snij de ui fijn en zet hem even apart.
- Sperziebonen koken
Doe de sperziebonen in een pan met ruim kokend water en kook ze in 14 minuten. Giet ze daarna af en zet ze met de deksel op de pan weg.
- Rijst koken
Kook tegelijk de rijst volgens de instructies op de verpakking. Giet de rijst daarna af en zet het dan met een deksel erop weg. Roer vlak voor het serveren de rijst even los.
- Ui en knoflook bakken
Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Fruit daarin de ui. Pers vlak voor het einde de knoflook uit en bak die ook een minuut mee.
- Champignons meebakken
Voeg dan het mengsel van de champignons en de kruiden toe. Bak de champignons tot ze zacht worden.
- Groentebouillon erbij
Voeg het water en een half groentebouillon-blokje toe en breng het geheel weer aan de kook. Laat het geheel 5 minuten zachtjes doorkoken.
- Crème fraîche toevoegen
Roer de crème fraîche er doorheen, en breng het geheel weer aan de kook.
- Op smaak maken
Pers een halve citroen uit. Breng de champignons met de tandoori saus op smaak met zout, peper, wat honing en citroensap.
- Sperziebonen toevoegen
Schep tot slot de sperziebonen er doorheen.
Serveer de sperziebonen met champignons samen met de rijst.

Meer kruidige recepten
Vind je de sperziebonen met champignons en tandoori saus lekker? Kijk dan ook eens naar deze lekker kruidige recepten:
Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.