Home » Recepten » Hoofdgerechten » Sperziebonen met champignons en tandoori saus

Ken je het bekende kip tandoori? Ik heb er een lekkere vegetarische variant van van gemaakt: sperziebonen met champignons en tandoori saus. India’s eten met een Nederlandse twist!

Tandoori saus komt uit India en staat garant voor een lekkere kruidige maaltijd. Ik heb een niet vegetarisch recept als basis genomen en daarop gevarieerd.

In het recept gebruik ik vrij veel olijfolie om de champignons te bakken. Dat is omdat de champignons veel vocht opnemen en ik wil niet dat ze te droog worden tijdens het bakken.

Gemalen koriander

Eén van de ingrediënten was nogal een zoektocht: gemalen koriander, ook wel ketoembar genoemd. Als je dat niet in huis hebt: koop dat voordat je alle andere ingrediënten voor niets gehaald hebt. De eerste drie supermarkten die ik er voor bezocht hadden het niet. Lichte paniek natuurlijk. Uiteindelijk liep ik toevallig langs een markt met een kraampje vol kruiden. Die hadden het gelukkig wel. Probleem opgelost!

Ingrediënten

Sperziebonen met champignons voor 4 personen:

  • 400 gram champignons
  • 200 gram rijst
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 milliliter creme fraiche
  • 200 milliliter water
  • 0,5 groentebouillon-blokje
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • een paar eetlepels honing
  • 0,5 citroen
  • zout en peper
  • 8 eetlepels olijfolie
Loading...

Sperziebonen met champignons en tandoori saus

In deze video zie je hoe je de vegetarische variant op kip tandoori maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Sperziebonen met champignons en tandoori saus maken

Benodigde tijd: 40 minuten.

Zo maak je de sperziebonen met champignons:

  1. Sperziebonen snijden

    Was de sperziebonen. Dop ze en snij ze in tweeën.

  2. Kruidenmengsel maken

    Maak in een grote kom een kruidenmengsel van de kerrie, de gemalen koriander, de komijn, de gember, het paprikapoeder en 4 eetlepels olijfolie.

  3. Champignons kruiden

    Borstel de champignons schoon en snij ze daarna in vieren. Schep ze dan door het kruidenmengsel heen, zodat ze er goed mee bedekt zijn.

  4. Ui snijden

    Snij de ui fijn en zet hem even apart.

  5. Sperziebonen koken

    Doe de sperziebonen in een pan met ruim kokend water en kook ze in 14 minuten. Giet ze daarna af en zet ze met de deksel op de pan weg.

  6. Rijst koken

    Kook tegelijk de rijst volgens de instructies op de verpakking. Giet de rijst daarna af en zet het dan met een deksel erop weg. Roer vlak voor het serveren de rijst even los.

  7. Ui en knoflook bakken

    Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Fruit daarin de ui. Pers vlak voor het einde de knoflook uit en bak die ook een minuut mee.

  8. Champignons meebakken

    Voeg dan het mengsel van de champignons en de kruiden toe. Bak de champignons tot ze zacht worden.

  9. Groentebouillon erbij

    Voeg het water en een half groentebouillon-blokje toe en breng het geheel weer aan de kook. Laat het geheel 5 minuten zachtjes doorkoken.

  10. Crème fraîche toevoegen

    Roer de crème fraîche er doorheen, en breng het geheel weer aan de kook.

  11. Op smaak maken

    Pers een halve citroen uit. Breng de champignons met de tandoori saus op smaak met zout, peper, wat honing en citroensap.

  12. Sperziebonen toevoegen

    Schep tot slot de sperziebonen er doorheen.

Serveer de sperziebonen met champignons samen met de rijst.

Sperziebonen met champignons en tandoori saus apr 2021 vierkant
Sperziebonen met champignons en tandoori saus

Meer kruidige recepten

Vind je de sperziebonen met champignons en tandoori saus lekker? Kijk dan ook eens naar deze lekker kruidige recepten:

Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen