Home » Drinken » Speciaalbier » Hertog Jan Grand Prestige 2019

Met de Hertog Jan Grand Prestige 2019 Jenever editie maken de brouwers van Hertog Jan weer een bijzonder lekker vatgerijpt bier. Ik probeerde ze uit. Ik vergeleek eerst de normale Grand Prestige met de 2019 versie die op Hooghoudt korenwijn vaten is gerijpt. Daarna probeerde ik de Rutte versie die op gerstemoutwijn-vaten is gerijpt. Tot slot proefde ik het bier dat op Zuidam vaten gerijpt is. Hieronder lees je wat ik er van vind.

Onlangs was ik een van de geluksvogels die drie flessen Grand Prestige bier mocht ontvangen, om die eens goed te proeven. Vorig jaar heb ik al de Grand Prestige 2018 mogen vergelijken met het bier uit 2012. De Grand prestige is een bijzonder bier. Bijvoorbeeld omdat je het kan bewaren en dat het dan met de jaren langzaamaan een beetje van smaak verandert en dan een iets meer port-achtige smaak begint te krijgen.

Ik begin de Hertog Jan Grand Prestige bieren steeds meer te waarderen om een andere reden: het is toch gewoon leuk dat zo’n grote brouwerij, elk jaar weer zijn best doet om een bijzondere en nieuwe variant op zijn eigen speciaalbier te maken. De 2019 versie verschilt bijvoorbeeld best veel van de 2018 editie. Meer daarover hieronder.

Grand Prestige 2019 Jenever editie

Ik had hier in huis dus de drie nieuwe Hertog Jan bieren van 2019. Gemaakt met de vaten van drie verschillende soorten jenever. Voor de beschrijving vertrouw ik even op de beschrijving die ik van Hertog Jan ontving:

  • Het Noord Brabantse Zuidam. De roggejenever vaten geven deze Grand Prestige een smaak met veel hout en vanilletonen.
  • Het Zuid Hollandse Rutte. Waarvan de gerstemoutwijn-vaten zorgen voor een bloemige, fruitige smaak.
  • Het Groningse Hooghoudt. De korenwijn/sherry-vaten geven een kruidige smaak.

Er is dus niet één Grand Prestige 2019 Jenever editie, maar dus eigenlijk 3 verschillende bieren. Ik vergeleek eerst de Hooghoudt versie met de 2018 versie en hield het daarbij. Met 12,7% alcohol leek me dat wel zo verstandig. Een week later pakte ik de Rutte versie. Als laatste proefde ik die van Zuidam. Met 11% het bier met het minste alcohol, maar nog steeds genoeg om er niet teveel van te drinken.

Van tevoren waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Het bier van vorig jaar was ook al erg lekker. De nieuwe bieren zitten in een prachtige, bijna Champagne achtige fles.

Grand Prestige van Hooghoudt vaten

Ik schreef al dat ik het een heel leuk idee vind. Je maakt bier en daarna ga je er lekker mee experimenteren, door het op allerlei verschillende soorten vaten te laten rijpen. Dit is mijn vergelijk van de 2018 Grand Prestige met de op Hooghoudt vaten gerijpte versie.

Ken je dat lekkere geurtje dat aan de kurk van een goede wijn zit. Die geur is al de helft van de smaak. Zoiets dergelijks geldt ook voor de Grand Prestige die op Hooghoudt vaten is gerijpt. Hooghoudt zelf koopt sherry-vaten uit Andalusie en laat daar hun korenwijn op rijpen. Je snapt al wat het gevolg is, als je daarna bier laat rijpen op zulke vaten. Je ruikt heel duidelijk de geur van de jenever en kruiden aan dit Grand Prestige bier.

Vergeleken met de 2018 versie heeft deze versie van Jenever vaten een wat scherpere smaak. De 2018 versie meer een vanille en koffie achtige geur en lijkt wat zoeter. Ik vind ze beiden erg lekker en smaak is natuurlijk erg subjectief. De Hertog Jan 2019 Jenever editie van Hooghoudt is een krachtig bier dat heel veel smaak heeft. Niet voor de pils liefhebbers, maar voor de fans van een stevig bier met een kruidige, beetje alcoholische smaak. Dat laatste is niet zo raar met 12,7% alcohol.

De Grand prestige van Rutte

De tweede vatgerijpte Grand prestige 2019 die ik proefde, was de Rutte versie. Ook dit is weer een mooi donkerbruin, donkerrood bier. De smaak van dit bier is weer flink anders dan die van de Hooghoudt versie. De geur en smaak zijn wat minder scherp, maar natuurlijk blijft het een bier met een heel uitgesproken smaak. Ik herken wel de omschrijving van Hertog Jan zelf: de geur is een beetje zoetig, bloemig. Je proeft een beetje de smaak van noten. Je herkent de geur van de houten vaten.

Ik vind dit ook een heel prettig bier om te drinken, met een wat minder scherpe smaak dan de Hooghoudt variant. Dat laatste is opmerkelijk, want het bier heeft maar liefst 14,1% alcohol.

Zuidam vatgerijpte Grand prestige

Deze variant die op Zuiddam vaten gerijpt is proefde ik als laatste. In tegenstelling tot de Rutte en de Hooghoudt variant zijn aan dit bier geen kruiden toegevoegd. Wel zijn er vaten van Amerikaans eikenhout voor gebruikt, die bij Zuidam zijn gebruikt om roggejenever op te leggen. Smaken die je proeft zijn persoonlijk, maar ik proef en ruik er de smaak van vanille, hout en karamel aan. Het lijkt daardoor een klein beetje zoetig.

Ik denk dat dit de Grand Prestige 2019 is die qua smaak het meest in de buurt van de Grand Prestige van 2018 zit en dat is prima. Stiekem vind ik het ook wel fijn dat het bier van de Zuidam vaten met 11% het minste alcohol heeft..

Op de foto staat overigens ook lekkere Old Amsterdam kaas. Ik kocht die omdat deze kaas met zijn stevige smaak goed samen gaat met de krachtige smaak van de Grand Prestige bieren.

Hertog Jan Grand Prestige 2019 Jenever editie vierkant

Meer bier tests

Wie houdt er nou niet van een lekker bier? Ik in ieder geval wel. Daarom staan er nog meer test van lekkere bieren op eetman.nl. Kijk dus ook eens op deze pagina’s:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen