Home » Recepten » Snacks en gebak » Apfelstrudel met vanillesaus

Ben je een wintersport fan of kom je zomers graag in de Alpen? Dan heb je vast wel eens lekkere warme zelfgemaakte apfelstrudel met vanillesaus gegeten. Ook de afgelopen winter heb ik weer heel wat lekkere stukken apfelstrudel gegeten. Extra leuk dus, dat je ze zelf thuis ook kan bakken.

Hieronder staan eigenlijk twee recepten. Eén voor de apfelstrudel en één voor zelfgemaakte vanillesaus. Ik heb deze twee recepten gekozen, omdat ze erg makkelijk te maken zijn, maar ook omdat ze makkelijk verkrijgbare ingrediënten hebben.

Alternatieven voor vanillesaus

In de alpen wordt bij de apfelstrudel vaak vanillesaus geserveerd. Je kan natuurlijk ook slagroom bestellen, maar dan kijken de Oostenrijkers je een beetje teleurgesteld aan. Slagroom is veel minder traditioneel. Niet dat ik me daar iets van aan zou trekken, ik eet gewoon wat ik lekker vind. En als de apfelstrudel nog warm is, dan kan je er ook een bolletje vanille-ijs bij doen. Keuze genoeg dus.

Ingrediënten

Voor 6 tot 8 stukken apfelstrudel:

 • 9 velletjes bladerdeeg
 • 4 zure appels (Granny Smith bijvoorbeeld)
 • sap van een halve citroen
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 eetlepel bloem
 • 90 gram rozijnen
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 ei
 • 3 eetlepels melk

Optioneel voor de vanillesaus:

 • 0,3 liter slagroom
 • 2 vanillestokjes
 • 3 eierdooiers
 • 30 gram suiker
 • 0,5 mespuntje zout

Apfelstrudel met vanillesaus recept

In dit filmpje zie je stap voor stap hoe je de apfelstrudel en de vanillesaus maakt. Onder het filmpje staan de beide recepten in tekst.

Apfelstrudel met vanillesaus maken

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten

Zo maak je apfelstrudel met vanillesaus:

 1. Rozijnen wellen

  Kook wat water en laat 90 gram rozijnen erin wellen.

 2. Appel, citroensap en rozijnen mengen

  Schil 4 zure appels en snij ze in dunne plakjes. Pers 0,5 citroen uit en doe het sap bij de appels. Giet de rozijnen af en doe ook die bij de appels. Schep alles dan door elkaar.

 3. Bladerdeeg ontdooien

  Laat 9 velletjes bladerdeeg ontdooien.

 4. Suiker, vanillesuiker, kaneel en bloem erbij

  Meng 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 theelepel kaneel en 1 eetlepel bloem. Daarna meng je dat weer door het appelmengsel.

 5. Ei en melk mengen

  Doe 1 ei en 3 eetlepels melk in een kommetje. Klop het los met een vork.

 6. Oven voorverwarmen

  Verwarm de oven voor naar 200 graden.

 7. Appelmengsel op bladerdeeg leggen

  Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Daarop leg je de blaadjes bladerdeeg 3×3 zodat ze ongeveer 1,5 centimeter overlappen. Druk het bij de randen aan zodat ze goed aan elkaar zitten. Leg het appelmengsel daarna in een lange rij in het midden van links naar rechts.

 8. Bladerdeeg eroverheen leggen

  Klap de achterste flap bladerdeeg naar voren over het appelmengsel heen. Besmeer deze met het ei-mengsel. Klap de voorste flap bladerdeeg naar achteren en druk deze aan. Haal overtollige appelvulling aan de uiteinden weg. Druk de zijkanten dan dicht; gebruik het ei-mengsel als een soort lijm.

 9. Omdraaien

  Keer de apfelstrudel met hulp van het bakpapier om, zodat de mooie kant boven ligt. Smeer dan ook die kant in met het ei-mengsel. prik wat luchtgaatjes in de bovenkant.

 10. 20 minuten bakken

  Nu kan de apfelstrudel de oven in. Bak hem 20 Minuten op 200 graden en daarna nog eens 20 minuten op 175 graden (heteluchtoven). Laat de apfelstrudel afkoelen voordat je aan de volgende optionele stappen voor de vanillesaus begint.

 11. Optionele vanillesaus: eierdooiers, suiker en slagroom mengen

  Splits 3 eieren en bewaar de eierdooiers. Doe de eidooiers, 30 gram suiker en 50 milliliter van de slagroom in een kom. Klop de eierdooiers dan goed los met een garde.

 12. Slagroom

  Doe de resterende 250 milliliter slagroom in een pan.

 13. Vanille en zout erbij

  Snij 2 vanillestokjes in de lengterichting doormidden en schraap de inhoud eruit. Doe het vanilleschraapsel samen met de stokjes in de pan. Voeg dan ook 0,5 mespuntje zout toe.

 14. Langzaam verwarmen

  Verwarm het pannetje met de room langzaam terwijl je het regelmatig roert.

 15. Door eierdooiers, suiker, slagroom mengsel mengen

  Als de room met vanille bijna kookt haal je de vanillestokjes eruit. Daarna voeg je de hete room in kleine scheutjes bij het eerder gemaakte eierdooiers, suiker, slagroom mengsel. Blijf het met de garde roeren.

 16. Vanillesaus weer even doorkoken

  Doe het hele mengsel weer in de pan. Breng het weer aan de kook, terwijl je blijft roeren. Laat het kort doorkoken.

Serveer de apfelstrudel met de vanillesaus. Of met poedersuiker, slagroom, vanille-ijs, of alles tegelijk natuurlijk 😂.

Apfelstrudel met vanillesaus recept 800x800
Apfelstrudel met vanillesaus

Zilver voor de apfelstrudel

Nog wel een aardig verhaal over dit recept. Op een dag hadden collega’s van mij een wekelijkse appeltaart bakwedstrijd bedacht. Gestoord natuurlijk! Maar een wedstrijd is een wedstrijd en dan moet je wel winnen. Dus daarvoor heb ik deze apfelstrudel ook maar weer gebakken en in de tas mee naar kantoor genomen

De score werd uitgerekend door de uiteindelijke winnaar, en dan weet je het wel: dat gaat geen eerlijke uitslag worden. Wat denk je: ik had de tweede plaats met een 8.6. Eigenlijk dus gewoon prima geslaagd!

Meer recepten

Heb je genoten van je zelfgemaakte apfelstrudel met vanillesaus? Dan heb je vast wel zin om volgende keer weer iets anders te bakken. Kijk dus ook eens bij de andere recepten voor snacks en gebak van eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen