Home » Drinken » Speciaalbier » Dare to Drink Different speciaalbieren

Ben jij één van die vele Nederlanders die, net als ik, liever een lekker speciaalbier drinkt, dan elke keer weer het vaste pilsmerk? Dan is Dare to Drink Different perfect voor jou. In dit artikel lees je alles over deze webwinkel die je uitdaagt om lekkere nieuwe biersoorten te ontdekken.

De tijd dat ik uitsluitend pils dronk ligt alweer ver achter me. Nog steeds is pils natuurlijk een lekkere verfrissende biersoort, maar er is zoveel meer. Tegenwoordig pak ik liever een fles speciaalbier. Daar ga ik dan lekker op mijn gemak van genieten.

Gelukkig zijn er heel veel fans van bijzondere biersoorten. Een jaar of tien geleden groeide in Nederland de belangstelling daarvoor, om daarna nooit meer weg te gaan. Het aanbod groeide ook mee waardoor er uit heel veel biersoorten valt te kiezen!

Dare to Drink Different

Ik was ooit aanwezig bij een proeverij waar meer dan 1.000 verschillende Nederlandse bieren aanwezig waren! Dan snap je wel dat die niet allemaal in het rek bij je lokale supermarkt kunnen staan. Wil je echt een bijzonder speciaalbier bestellen? Dan kan je beter bij Dare to Drink Different kijken. Hun webwinkel heeft honderden biersoorten en daagt je uit om nieuwe smaken te ontdekken. Alles netjes met een goede uitleg.

Bierpakketten van Dare to Drink Different

Een hele leuke manier om veel nieuwe biersoorten te leren kennen is door een bierpakket te kopen. Dare to Drink Different is daarom ook een goede plek om bierpakketten te bestellen. Er zijn bierpakketten gericht op speciale biersoorten of biermerken, maar ook veel pakketten die juist gericht zijn op een grote variatie. Dat laatste vind ik het leukste. Zo leer je echt goed proeven en ga je de verschillende smaken waarderen.

Prestigieuze en prijswinnende bieren

Ik liet me verassen en ontving een pakket met 12 totaal verschillende “Prestigieuze en prijswinnende bieren”. Echt een leuke verzameling van verschillende biersoorten: Saison, Pale Ale, Stout, Tripel, Quadruppel, Blond, Sour Ale, enzovoort. De belangrijkste overeenkomst: elk bier in dit pakket heeft ooit een prijs gewonnen voor de smaak en de kwaliteit. Hartstikke leuk want elk flesje heeft weer een nieuwe verassende smaak! Genoeg om nog wekenlang lekker van te gaan proeven. De eerste paar flesjes smaakten me in ieder geval alvast perfect!

Dare to Drink Different speciaalbieren - sfeerbeeld

Tips voor het bierproeven

Over bierproeven gesproken. Bierproeven is veel leuker dan wijnproeven. Al was het maar omdat je  bier juist niet uit moet spugen. Bier kent naar mijn mening ook veel meer variatie in smaken dan wijn. Ik ben geen bierproef expert, maar dit is waar ik op let:

  • Het uiterlijk – Kijk eens goed naar de kleur en hou het bier eens tegen het licht. Is het helder, of juist troebel. Is het geel, rood, of bruin. Hoe ziet het schuim eruit? Wit of geel, veel of weinig, grote of kleine bellen. Voor de smaak doet dit er natuurlijk niet toe, maar je gaat er wel de verschillende biersoorten beter door herkennen.
  • Geur – Neem niet meteen een slok, maar ruik eerst eens goed aan het bier. Dit geeft je al een goede eerste indruk van wat je zo gaat proeven.
  • Smaak – Neem een slok en laat het bier even in je mond. Bedenk aan welke smaken het je doet denken: fruit of kruiden, of hout? Is het bier zuur of zoet of bitter? Prikkelt het op je tong, proef je veel alcohol? 
  • Afdronk – Slik het bier door en bedenk of je dan nog iets nieuws proeft? Blijft de smaak lang hangen?

Schrijf op wat je ziet en proeft. Lees daarna eens wat de brouwer zelf over de smaak schreef, of wat anderen ervan zeiden in reviews. Proef nog een keer en bedenk of je de door hen genoemde smaken er ook in herkent.

Smaak is natuurlijk heel persoonlijk. In één van de bieren uit het bierpakket dat ik uitprobeerde, herkende ik de smaak van cassis of framboos. Anderen schreven in reviews dat ze er kersensmaak in proefden. Gelukkig is er geen goed of fout antwoord. Ik vind het juist een opvallende overeenkomst. Zo ver liggen die smaken niet uit elkaar.

Dare to Drink Different speciaalbieren 800x800

Meer nieuws over speciaalbier

Wil je meer lezen over speciaalbier? Op eetman vind je er nog veel meer informatie over. Kijk daarvoor een op de speciale bierpagina.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen