Zonder ijsmachine zelf ijs maken. Dit heerlijke parfait ijs met koffie en chocolade heeft maar 5 ingrediënten. Dat klinkt goed toch?
Naar het receptHeb je wel eens van parfait gehoord? Het is roomijs dat je gewoon in je vriezer kan maken. Je hebt er geen ijsmachine voor nodig. De basis is slagroom, eigeel en zoete siroop. Door er vruchten of andere smaakmakers aan toe te voegen kan je er een eigen smaak aan geven.
Omdat ik daar nogal fan van ben koos voor koffie- en cacaopoeder. Twee heerlijke smaakmakers. Verder gebruik ik in dit recept ahornsiroop, in plaats van suikersiroop. De ahornsiroop geeft er een extra lekkere vanille-achtige smaak aan. Ahornsiroop (dit is hetzelfde als Esdoornsiroop) koop je overigens gewoon in de supermarkt.
Maak de parfait op tijd
Het bereiden van de parfait kost maar weinig tijd. Daarna moet je wel even geduld hebben. Na een uur of zes is het ijs bevroren. Bereid de parfait ‘s ochtends voor, dan kan je na ‘s avonds genieten van je heerlijke zelfgemaakte ijs!
Wat heb je nodig om Parfait te maken?
Om parfait te maken heb je dus geen ijsmachine nodig. Naast wat standaard dingen, die vast wel hebt zijn dit een paar dingen die het vermelden waard zijn:
- Een metalen kom – die had ik zelf nog niet maar kocht ik voor een paar Euro bij de Action.
- Garde – om het ei los te kloppen.
- Mixer – om de slagroom te maken. Als je geen mixer hebt kan je ook een garde gebruiken.
- Diepvriezer – gewoon wat ruimte maken in je vrieskast, de glaasjes moeten er in kunnen staan.
- 4 stevige glaasjes – of eventueel van die glazen of stenen bakjes voor crème brûlée.
Tips voor het maken van parfait
Parfait maken is niet moeilijk als je netjes de stappen uit het recept volgt. Let vooral op het volgende:
- Klop de slagroom niet te hard. Als de slagroom ongeveer de dikte van vla heeft is hij het meest luchtig.
- Het is geen probleem als er een beetje eiwit bij het eigeel komt. Wel is het handig om een extra ei op voorraad te hebben voor als het mis gaat.
- Ben je niet zo handig in het scheiden van de eidooiers? Je bent niet de enige, ik gebruik altijd een eierscheider omdat het bij mij ook vaak mis gaat.
- Gebruik een metalen kom voor het ei en ahornsiroop-mengsel, omdat die de warmte goed geleid.
- Zet de kom om het eimengsel af te koelen van tevoren klaar. Zo kan je meteen het mengsel afkoelen als het de juiste temperatuur heeft.
- Blijf goed kloppen met de garde tijdens het verhitten en afkoelen. Daarmee voorkom je dat het ei gaat stollen.
- Was vooraf je handen. Controleer regelmatig met een vinger of het eimengsel al warm (en nog niet heet) aanvoelt. Stop meteen met verhitten als het warm is.
Meer dessert recepten
Vind je dit ijs met koffie en chocoladesmaak lekker? Dan ben je vast ook fan van deze ijskoffie met ahornsiroop. Of kijk eens op de pagina met alle nagerechten van Eetman.nl.