Home » Recepten » Nagerechten » Parfait ijs met koffie en chocolade

Zonder ijsmachine zelf ijs maken. Dit heerlijke parfait ijs met koffie en chocolade heeft maar 5 ingrediënten. Dat klinkt goed toch?

Ken je parfait al? Het is roomijs dat je gewoon in je vriezer kan maken. Je hebt er geen ijsmachine voor nodig. De basis is slagroom, eigeel en zoete siroop. Door er vruchten of andere smaakmakers aan toe te voegen kan je er een eigen smaak aan geven.

Omdat ik daar nogal fan van ben koos voor koffie- en cacaopoeder. Twee heerlijke smaakmakers. Verder gebruik ik in dit recept ahornsiroop, in plaats van suikersiroop. De ahornsiroop geeft er een extra lekkere vanille-achtige smaak aan. Ahornsiroop (dit is hetzelfde als Esdoornsiroop) koop je overigens gewoon in de supermarkt.

Het bereiden van de parfait kost maar weinig tijd. Daarna moet je wel even geduld hebben. Na een uur of zes is het ijs bevroren. Bereid de parfait ‘s ochtends voor, dan kan je na ‘s avonds genieten van je heerlijke zelfgemaakte ijs!

Ingrediënten

Parfait voor 4 personen:

  • 200 milliliter slagroom
  • 3 verse eieren, voor 3 dooiers
  • 3 theelepels oploskoffie (poeder)
  • 2 theelepels cacao
  • 70 milliliter ahornsiroop (70 gram)

Parfait ijs met koffie en chocolade recept

In deze video zie je hoe je deze parfait met koffie- en chocoladesmaak maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Parfait met koffie en chocolade maken

Bereidingstijd (exclusief invriezen) 20 minuten

Zo maak je dit parfait ijs:

  1. Slagroom met koffiepoeder en cacao kloppen

    Doe 200 milliliter slagroom, 3 theelepels oploskoffie en 2 theelepels cacao in een kom. Klop het met een mixer (of garde) op hoge snelheid tot een niet al te dikke slagroom.

  2. Eidooiers met ahornsiroop mengen

    Splits 3 verse eieren. Doe de eidooiers in een metalen kom. Het eiwit heb je niet nodig. Voeg 70 milliliter ahornsiroop toe (70 gram). Klop het eimengsel kort door elkaar met een garde.

  3. Water koken en koud water klaar zetten

    Breng een klein laagje water in een steelpan aan de kook. Zet intussen een schaal met wat koud water klaar.

  4. Eimengsel warm kloppen

    Zet de metalen kom op de pan met kokend water. Blijf ongeveer 2 minuten met een garde kloppen tot het een fijn schuim is en warm aanvoelt aan als je er een vinger in steekt (ongeveer 50-60 graden).

  5. Eimengsel koud kloppen

    Zet de metalen kom nu snel in de schaal met koud water. Blijf kloppen tot het mengsel weer op kamertemperatuur is.

  6. Slagroom erdoor

    Schep eerst een kwart van de slagroom door het eimengsel. Schep dan de rest er doorheen tot het goed gemengd is. Doe dit rustig aan, zodat de lucht erin blijft.

  7. 6 uur invriezen

    Schep of schenk het mengsel in 4 stevige glaasjes. Zet ze minimaal 6 uur in de vriezer.

  8. Serveren

    Haal de glaasjes ongeveer 30 minuten voor het eten uit de vriezer, zodat het ijs wat zachter wordt.

Parfait ijs met koffie en chocolade 800x800
Parfait ijs met koffie- en chocoladesmaak

Wat heb je nodig om Parfait te maken?

Om parfait te maken heb je dus geen ijsmachine nodig. Naast wat standaard dingen, die vast wel hebt zijn dit een paar dingen die het vermelden waard zijn:

  • Een metalen kom – die had ik zelf nog niet maar kocht ik voor een paar Euro bij de Action.
  • Garde – om het ei los te kloppen.
  • Mixer – om de slagroom te maken. Als je geen mixer hebt kan je ook een garde gebruiken.
  • Diepvriezer – gewoon wat ruimte maken in je vrieskast, de glaasjes moeten er in kunnen staan.
  • 4 stevige glaasjes – of eventueel van die glazen of stenen bakjes voor crème brûlée.

Tips voor het maken van parfait

Parfait maken is niet moeilijk als je netjes de stappen uit het recept volgt. Let vooral op het volgende:

  • Klop de slagroom niet te hard. Als de slagroom ongeveer de dikte van vla heeft is hij het meest luchtig.
  • Het is geen probleem als er een beetje eiwit bij het eigeel komt. Wel is het handig om een extra ei op voorraad te hebben voor als het mis gaat.
  • Ben je niet zo handig in het scheiden van de eidooiers? Je bent niet de enige, ik gebruik altijd een eierscheider omdat het bij mij ook vaak mis gaat.
  • Gebruik een metalen kom voor het ei en ahornsiroop-mengsel, omdat die de warmte goed geleid.
  • Zet de kom om het eimengsel af te koelen van tevoren klaar. Zo kan je meteen het mengsel afkoelen als het de juiste temperatuur heeft.
  • Blijf goed kloppen met de garde tijdens het verhitten en afkoelen. Daarmee voorkom je dat het ei gaat stollen.
  • Was vooraf je handen. Controleer regelmatig met een vinger of het eimengsel al warm (en nog niet heet) aanvoelt. Stop meteen met verhitten als het warm is.

Meer dessert recepten

Vind je dit ijs met koffie en chocoladesmaak lekker? Dan ben je vast ook fan van deze ijskoffie met ahornsiroop. Of kijk eens op de pagina met alle nagerechten van Eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen