Miso soep is waarschijnlijk de meest gegeten soep in Japan. Deze miso soep met paddenstoelen en taugé is een makkelijk te maken vegetarische variant. Met weinig snijwerk en maar 25 minuten om het te bereiden is het een ideaal simpel recept.
Naar het receptWat is miso soep?
In Nederland is miso soep niet erg bekend, maar in Japan des te meer. Miso soep wordt er zowel bij ontbijt, lunch als avondeten geserveerd. Sommige Japanners eten het zelfs dagelijks. Miso soep is gezond en bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Tijd dus om het ook in Nederland wat bekender te maken!
Miso soep is een traditionele Japanse soep gemaakt met miso pasta. Vaak wordt in deze soep ook dashi-bouillon gebruikt. Eén van de dashi ingrediënten is gedroogde vis. Voor deze vegetarische miso soep koos ik dus als alternatief voor paddenstoelen bouillon. Het resultaat is hartstikke lekker. Verder variëren ook in Japan de ingrediënten. Veelgebruik zijn bijvoorbeeld tofu, noedels, lente-ui en shiitake-paddestoelen.
Miso pasta
Het belangrijkste ingrediënt in miso soep is ongetwijfeld de miso pasta. Het is een dikke pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is een van de belangrijkste smaakmakers in de soep. Miso pasta geeft een extra hartige umami smaak aan het gerecht. De meeste grote supermarkten hebben wel ergens een hoekje voor de Japanse keuken, waar je miso pasta kan vinden.
Waarschijnlijk hou je vrij veel miso pasta over. Dat is geen probleem want je kan het in de koelkast best lang bewaren. Gebruik het gewoon in andere gerechten om er wat extra hartige smaak aan te geven.
Meer soeprecepten
Vind je de Miso soep met paddenstoelen en taugé lekker? Ben je daarom op zoek naar meer soeprecepten? Kijk dan ook eens op de pagina met alle soeprecepten. Of maak deze noedelsoep met Chinese wokgroenten. Die is zelfs al klaar in 10 minuten!
Is dit recept glutenvrij?
Zowel de miso pasta als de soja saus kan je gluten vrij kopen, maar controleer vooral goed de verpakking want vooral soja saus kan gluten bevatten.