Home » Recepten » Miso soep met paddenstoelen en taugé

Miso soep is waarschijnlijk de meest gegeten soep in Japan. Deze miso soep met paddenstoelen en taugé is een makkelijk te maken vegetarische variant. Met weinig snijwerk en maar 25 minuten om het te bereiden is het een ideaal simpel recept.

In Nederland is miso soep niet erg bekend, maar in Japan des te meer. Miso soep wordt er zowel bij ontbijt, lunch als avondeten geserveerd. Sommige Japanners eten het zelfs dagelijks. Miso soep is gezond en bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Tijd dus om het ook in Nederland wat bekender te maken!

Miso soep is een traditionele Japanse soep gemaakt met miso pasta. Vaak wordt in deze soep ook dashi-bouillon gebruikt. Eén van de dashi ingrediënten is gedroogde vis. Voor deze vegetarische miso soep koos ik dus als alternatief voor paddenstoelen bouillon. Het resultaat is hartstikke lekker. Verder variëren ook in Japan de ingrediënten. Veelgebruik zijn bijvoorbeeld tofu, noedels, lente-ui en shiitake-paddestoelen.

Miso pasta

Het belangrijkste ingrediënt in miso soep is ongetwijfeld de miso pasta. Het is een dikke pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is een van de belangrijkste smaakmakers in de soep. Miso pasta geeft een extra hartige umami smaak aan het gerecht. De meeste grote supermarkten hebben wel ergens een hoekje voor de Japanse keuken, waar je miso pasta kan vinden.

Waarschijnlijk hou je vrij veel miso pasta over. Dat is geen probleem want je kan het in de koelkast best lang bewaren. Gebruik het gewoon in andere gerechten om er wat extra hartige smaak aan te geven.

Ingrediënten

Japanse miso soep voor 6 personen:

  • 150 gram oesterzwammen
  • 125 gram shii-take paddenstoelen
  • 1 ui
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paddenstoelen-bouillonblokjes
  • 2,5 eetlepel miso pasta
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 250 gram taugé
  • 2 bosuien

Miso soep met paddenstoelen en taugé recept

In deze video zie je hoe makkelijk je deze Japanse miso soep met paddenstoelen maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Miso soep met paddenstoelen en taugé maken

Benodigde tijd: 25 minuten.

Zo maak je Japanse miso soep:

  1. Paddenstoelen snijden

    Snij 150 gram oesterzwammen en 125 gram shiitake paddenstoelen in plakjes. Zet ze samen apart.

  2. Water koken

    Verhit alvast 1 liter water.

  3. Ui snijden en bakken

    Snij 1 ui in kwart ringen. Verhit 1 eetlepel sesamolie in een soeppan op middelhoog vuur. Bak de ui tot deze glazig wordt.

  4. Knoflook erbij

    Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg ze toe. Bak ze 1 minuut mee.

  5. Paddenstoelen meebakken

    Voeg de paddenstoelen toe. Bak ze tot ze zacht zijn.

  6. Water, bouillonblokjes, sojasaus, rijstazijn en taugé erbij

    Voeg 1 liter kokend water, 2 paddenstoelen-bouillonblokjes, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel rijstazijn en 250 gram taugé toe.

  7. 5 minuten koken

    Breng het water weer aan de kook. Laat het dan nog 5 minuten zachtjes koken.

  8. Bosui snijden en miso pasta verdunnen

    Snij intussen 2 bosuien in dunne ringen. Meng in een bakje met een vork 2,5 eetlepel miso pasta en een paar eetlepels van de bouillon.

  9. Miso pasta en bosui toevoegen

    Haal de pan dan van het vuur.  Voeg de miso pasta en de bosui toe aan de miso soep.

Miso soep met paddenstoelen en tauge 800x800
Miso soep met paddenstoelen en taugé

Meer soeprecepten

Vind je de Miso soep met paddenstoelen en taugé lekker? Ben je daarom op zoek naar meer soeprecepten? Kijk dan ook eens op de pagina met alle soeprecepten. Of maak deze noedelsoep met Chinese wokgroenten. Die is zelfs al klaar in 10 minuten!

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen