Home » Recepten » Salades » Witlofsalade met walnoten en oude kaas

Heerlijk fris en een beetje zoet. Deze witlofsalade met walnoten en oude kaas moet je zeker maken. Zeker omdat je met dit recept al na 15 minuten klaar bent.

Eén van de lekkerste salades die uit mijn jeugd ken is witlofsalade. Mijn moeder maakte het vaak en ik vond het heerlijk. Reden te meer om dit recept voor witlofsalade met walnoten en oude kaas op te schrijven. Ik heb ongeveer de ingrediënten gekozen die zij ook gebruikte: appel, mandarijn en ananas dus. Maar ook voegde ik lekkere oude kaas en walnoten toe. Ik denk dat zij daar ook wel tevreden mee zou zijn!

De hoeveelheden bij de ingrediënten zijn vrij groot. Als je het met zijn vieren eet dan is het bijna een volledig hoofdgerecht. Dat is ook wat ik doe: salade met nog iets erbij. Stokbrood, friet, of iets dergelijks.

Honing mosterd dressing

Door de witlofsalade deed ik een eenvoudige honing mosterd dressing. Deze dressing past mooi bij de wat meer bittere smaak van rauwe witlof. Hoewel de zoete mandarijntjes en ananasstukjes ook wel wat zoetheid geven. Ben je in een luie bui of heb je haast? Doe er dan gewoon simpele kant en klaar slasaus doorheen. Geloof me, ik ga ook heel vaak voor gemak 😀.

Ingrediënten

Salade voor 4-6 personen:

  • 3 stuks witlof (500 gram)
  • 1 appel (Elstar)
  • 120 gram oude kaas (bijvoorbeeld old Amsterdam)
  • 60 gram ongebrande walnoten
  • 225 gram blik ananas
  • 300 gram blik mandarijn partjes
  • 50 gram rozijnen

Honing mosterd dressing:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak

Witlofsalade met walnoten en oude kaas recept

In deze video zie je hoe makkelijk je deze salade met witlof, walnoten en oude kaas maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Witlofsalade met walnoten en oude kaas maken

Benodigde tijd: 15 minuten

Zo maak je deze witlofsalade:

  1. Witlof snijden

    Snij het begin van de 3 stuks witlof af. Snij ze over de lengte in vieren en haal de harde kern eruit. Snij ze verder in stukjes en doe die in een grote slakom.

  2. Appel snijden

    Verwijder het klokhuis uit 1 ongeschilde appel (Elstar). Snij hem in stukjes en doe die in de kom.

  3. Oude kaas snijden

    Snij 120 gram oude kaas in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Doe de blokjes in de kom.

  4. Walnoten snijden

    Leg 60 gram ongebrande walnoten op een snijplank. Snij ze in grove stukken en doe die in de slakom.

  5. Ananas en mandarijn toevoegen

    Laat een 225 gram blik ananas uitlekken. Snij ze in stukjes. Laat ook een 300 gram blik met partjes mandarijn uitlekken. Ook de ananas en de mandarijn gaan in de kom.

  6. Rozijnen erbij

    Voeg dan ook 50 gram rozijnen toe.

  7. Honing mosterd dressing maken

    Pak een klein kommetje. Doe daarin 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel honing, 1 theelepel mosterd, zout naar smaak en peper naar smaak. Klop het met een vork door elkaar tot het goed gemengd is.

  8. Alles mengen

    Giet de dressing over de salade. Schep het geheel voorzichtig om tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.

Witlofsalade met walnoten en oude kaas 800x800
Witlofsalade met walnoten en oude kaas

Variatietips

Heb je zin om een beetje te variëren op deze witlofsalade? Dat moet je zeker doen. Verzin zelf wat je toevoegt of weglaat.Gebruik bijvoorbeeld een van de onderstaande ingrediënten:

  • Lente-ui
  • Amsterdamse ui
  • Augurk
  • Bieslook
  • Feta kaas
  • Paprika
  • Tomaat

Meer saladerecepten

Vind je deze frisse witlofsalade lekker? Probeer dan ook eens de andere saladerecepten op Eetman. Bijvoorbeeld deze heerlijke Griekse salade met paprika.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen