Bitterballen zijn een van de meest traditionele Nederlandse snacks. Tenminste als je even vergeet dat ze eigenlijk in Spanje zijn bedacht. Des te gekker dat maar weinig Nederlanders zelf bitterballen maken. Reden te meer om deze bitterballen van paddenstoelen ragout te gaan maken!
Naar het receptHet is alweer een tijd terug dat ik in Amsterdam in De Ballenbar voor het eerst een vegetarische bitterbal proefde. Ik denk dat er een met een vulling van oude kaas, spinazie, cashjewnoot en komijn was.
Later kwam in nog veel meer lekkere bitterbal variaties tegen: gevuld met oude kaas, of bijvoorbeeld champignons. Allemaal waren ze verassend lekker. Leuk, want de traditionele bitterbal is gevuld met vleesragout en natuurlijk niet vegetarisch.
Zelf vega bitterballen maken
Je snapt dat ik zelf ook een lekkere variatie op de bitterballen wilde maken. Ik koos voor een vulling met heel veel champignons. Goed voor een hartige smaak, wat ook bij de bitterbal hoort. Verder zitten er niet veel ingrediënten in. Sjalotten, peterselie en rode peper voor de smaak. Wortel, bloem en slagroom voor de juiste stevigheid.
Zelf bitterballen maken is niet moeilijk, maar je moet er wel geduld voor hebben. Alle ingrediënten moeten best wel fijn gesneden worden. Alles even bakken en mengen. De ragout een uurtje af laten koelen. Balletjes maken en van een bloem/ei/paneer laagje voorzien. Je snapt dat je dit op een rustige dag moet doen.
Gelukkig wordt je geduld dan beloond met een van de meest Hollandse snacks die er bestaat. Heerlijke krokante bitterballen met paddenstoelen-smaak. Perfect voor bij de borrel met een beetje mosterd om ze in te dippen!
Tips voor het maken van bitterballen
Nog een paar tips voor het maken van dit recept:
- Handen wassen – Voor het koken ja handen wassen is altijd een goed idee. Maar ook tijdens het maken van het paneer-laagje om de bitterballen was ik om de zes balletjes even de overtollige ei/paneer van mijn handen.
- Bitterballen invriezen – Wil je de bitterballen niet meteen eten? Leg ze los van elkaar op een snijplank en vries ze in. Zo kan je ze zeker een week bewaren. Bevroren bitterballen bak je ongeveer 4-5 minuten.
Meer snackrecepten
Vind je deze bitterballen met champignonvulling lekker? Op Eetman staan nog veel meer lekkere vegetarische snacks. Bijvoorbeeld deze zelfgemaakte Vietnamese loempia’s.