0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Bitterballen van paddenstoelen ragout

Bitterballen zijn een van de meest traditionele Nederlandse snacks. Tenminste als je even vergeet dat ze eigenlijk in Spanje zijn bedacht. Des te gekker dat maar weinig Nederlanders zelf bitterballen maken. Reden te meer om deze bitterballen van paddenstoelen ragout te gaan maken!

Naar het recept

Het is alweer een tijd terug dat ik in Amsterdam in De Ballenbar voor het eerst een vegetarische bitterbal proefde. Ik denk dat er een met een vulling van oude kaas, spinazie, cashjewnoot en komijn was.

Later kwam in nog veel meer lekkere bitterbal variaties tegen: gevuld met oude kaas, of bijvoorbeeld champignons. Allemaal waren ze verassend lekker. Leuk, want de traditionele bitterbal is gevuld met vleesragout en natuurlijk niet vegetarisch.

Zelf vega bitterballen maken

Je snapt dat ik zelf ook een lekkere variatie op de bitterballen wilde maken. Ik koos voor een vulling met heel veel champignons. Goed voor een hartige smaak, wat ook bij de bitterbal hoort. Verder zitten er niet veel ingrediënten in. Sjalotten, peterselie en rode peper voor de smaak. Wortel, bloem en slagroom voor de juiste stevigheid.

Zelf bitterballen maken is niet moeilijk, maar je moet er wel geduld voor hebben. Alle ingrediënten moeten best wel fijn gesneden worden. Alles even bakken en mengen. De ragout een uurtje af laten koelen. Balletjes maken en van een bloem/ei/paneer laagje voorzien. Je snapt dat je dit op een rustige dag moet doen.

Gelukkig wordt je geduld dan beloond met een van de meest Hollandse snacks die er bestaat. Heerlijke krokante bitterballen met paddenstoelen-smaak. Perfect voor bij de borrel met een beetje mosterd om ze in te dippen!

Bitterballen van paddenstoelen ragout

0.0 van 0 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

30

stuks
Totale tijd

3

uren 

Zoek je een lekkere hartige snack? Dan moet je deze vegetarische bitterballen van paddenstoelen ragout eens maken! Heerlijk bij de borrel.

Ingrediënten

  • 250 gram kastanjechampignons

  • 250 gram witte champignons

  • 4 kleine sjalotten

  • handje verse peterselie

  • 60 gram ongezouten roomboter

  • 200 (ongeveer) gram bloem

  • 125 milliliter slagroom

  • 2 rode pepers

  • 1 paddenstoelen-bouillonblokje

  • 4 eieren

  • 150 gram paneermeel van beschuit

  • 50 gram wortel

  • Ook nodig
  • frituurpan – koop er een bij Bol

  • frituurvet

Recept

  • Paddenstoelen snijden
    Borstel 250 gram witte champignons en 250 gram kastanjechampignons schoon. Snij ze eerst in plakken en daarna in kleine stukjes van ongeveer 0,5 centimeter. Zet alle paddenstoelen samen apart.
  • Wortel raspen
    Rasp 50 gram wortel met de fijne rasp. Voeg de wortel toe aan de kom met champignons.
  • Sjalotten en rode peper snijden
    Snij dan 4 kleine sjalotten fijn. Verwijder de zaden uit 2 rode pepers en snij die ook fijn.
  • Sjalotten en rode peper bakken
    Doe 50 gram roomboter in een hapjespan. Bak dan op middelhoog vuur de sjalotten en de rode peper tot de sjalotten gaan verkleuren.
  • Paddenstoelen meebakken
    Voeg dan de champignons en de wortel toe. Bak ze tot de champignons goed zacht zijn en beginnen te verkleuren.
  • Bloem erdoor
    Doe dan 80 gram bloem in de hapjespan en bak die een minuut mee, terwijl je het geheel goed door elkaar schept.
  • Slagroom en bouillonblokje toevoegen
    Verkruimel 1 paddenstoelen bouillonblokje door door de ragout. Voeg dan 125 milliliter slagroom toe en roer ook die er doorheen.
  • Peterselie erbij
    Snij dan ook een handje peterselie fijn. Schep die door de dikke ragout.
  • Afkoelen
    Schep de ragout in een ovenschaal. Laat het dan in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Bloem, ei en paneermeel klaarzetten
    Zet een diep bord met een laag bloem erin klaar. Doe 4 eieren in een kom en klop die los met een vork. Doe in een ander diep bord een laag paneermeel van beschuit.
  • Bolletjes ragout maken
    Was je handen voor je begint. Weeg telkens 25 gram ragout af en maak rol er tussen je handen een klein bolletje van. Leg de bolletjes los van elkaar neer op een snijplank.
  • Door bloem, ei en paneermeel rollen
    Nu ga je elk bolletje van een laagje paneer voorzien. Doe dat als volgt:
    – Rol het bolletje door de bloem.
    – Dip de bol dan in het ei. Laat overtollig ei er even af druppelen.
    – Rol het vervolgens door het paneermeel.
    – Rol hem tussen je handen, zodat het paneer goed vast zit.
    – Dip de bol dan een 2e keer in het ei.
    – Rol hem een 2e keer door het paneermeel.
    – Rol de bitterbal weer tussen je handen om het paneer goed vast te maken.
    – Leg dat balletje weg.
  • Bitterballen bakken
    Verhit je frituurpan naar 180 graden. Bak niet teveel bitterballen tegelijk. Heb je ze niet ingevroren dan zijn ze na 3 minuten klaar. Laat even uitlekken in de zeef van je frituur.

Recept video

Opmerkingen

  • Serveer de bitterballen bijvoorbeeld met mosterd om ze in te dippen.

Tips voor het maken van bitterballen

Nog een paar tips voor het maken van dit recept:

  • Handen wassen – Voor het koken ja handen wassen is altijd een goed idee. Maar ook tijdens het maken van het paneer-laagje om de bitterballen was ik om de zes balletjes even de overtollige ei/paneer van mijn handen.
  • Bitterballen invriezen – Wil je de bitterballen niet meteen eten? Leg ze los van elkaar op een snijplank en vries ze in. Zo kan je ze zeker een week bewaren. Bevroren bitterballen bak je ongeveer 4-5 minuten.

Meer snackrecepten

Vind je deze bitterballen met champignonvulling lekker? Op Eetman staan nog veel meer lekkere vegetarische snacks. Bijvoorbeeld deze zelfgemaakte Vietnamese loempia’s.

Bitterballen van paddenstoelen ragout recept 800x800
Bitterballen van paddenstoelen ragout

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen