Bitterballen zijn een van de meest traditionele Nederlandse snacks. Tenminste als je even vergeet dat ze eigenlijk in Spanje zijn bedacht. Des te gekker dat maar weinig Nederlanders zelf bitterballen maken. Reden te meer om deze bitterballen van paddenstoelen ragout te gaan maken!
Het is alweer een tijd terug dat ik in Amsterdam in De Ballenbar voor het eerst een vegetarische bitterbal proefde. Ik denk dat er een met een vulling van oude kaas, spinazie, cashjewnoot en komijn was.
Later kwam in nog veel meer lekkere bitterbal variaties tegen: gevuld met oude kaas, of bijvoorbeeld champignons. Allemaal waren ze verassend lekker. Leuk, want de traditionele bitterbal is gevuld met vleesragout en natuurlijk niet vegetarisch.
Je snapt dat ik zelf ook een lekkere variatie op de bitterballen wilde maken. Ik koos voor een vulling met heel veel champignons. Goed voor een hartige smaak, wat ook bij de bitterbal hoort. Verder zitten er niet veel ingrediënten in. Sjalotten, peterselie en rode peper voor de smaak. Wortel, bloem en slagroom voor de juiste stevigheid.
Zelf bitterballen maken is niet moeilijk, maar je moet er wel geduld voor hebben. Alle ingrediënten moeten best wel fijn gesneden worden. Alles even bakken en mengen. De ragout een uurtje af laten koelen. Balletjes maken en van een bloem/ei/paneer laagje voorzien. Je snapt dat je dit op een rustige dag moet doen.
Gelukkig wordt je geduld dan beloond met een van de meest Hollandse snacks die er bestaat. Heerlijke krokante bitterballen met paddenstoelen-smaak. Perfect voor bij de borrel met een beetje mosterd om ze in te dippen!
Ingrediënten
Voor ongeveer 30 bitterballen:
- 250 gram kastanjechampignons
- 250 gram witte champignons
- 4 kleine sjalotten
- handje verse peterselie
- 60 gram ongezouten roomboter
- 200 (ongeveer) gram bloem
- 125 milliliter slagroom
- 2 rode pepers
- 1 paddenstoelen-bouillonblokje
- 4 eieren
- 150 gram paneermeel van beschuit
- 50 gram wortel
Ook nodig:
- Frituurpan – koop er een bij Bol
- Frituurvet
Bitterballen van paddenstoelen ragout recept
Wil je precies weten hoe je zelf deze vegetarische bitterballen met champignon maakt? Je ziet het in deze film. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Bitterballen van paddenstoelen ragout maken
Benodigde tijd: 3 uren
Zo maak je deze bitterballen:
- Paddenstoelen snijden
Borstel 250 gram witte champignons en 250 gram kastanjechampignons schoon. Snij ze eerst in plakken en daarna in kleine stukjes van ongeveer 0,5 centimeter. Zet alle paddenstoelen samen apart.
- Wortel raspen
Rasp 50 gram wortel met de fijne rasp. Voeg de wortel toe aan de kom met champignons.
- Sjalotten en rode peper snijden
Snij dan 4 kleine sjalotten fijn. Verwijder de zaden uit 2 rode pepers en snij die ook fijn.
- Sjalotten en rode peper bakken
Doe 50 gram roomboter in een hapjespan. Bak dan op middelhoog vuur de sjalotten en de rode peper tot de sjalotten gaan verkleuren.
- Paddenstoelen meebakken
Voeg dan de champignons en de wortel toe. Bak ze tot de champignons goed zacht zijn en beginnen te verkleuren.
- Bloem erdoor
Doe dan 80 gram bloem in de hapjespan en bak die een minuut mee, terwijl je het geheel goed door elkaar schept.
- Slagroom en bouillonblokje toevoegen
Verkruimel 1 paddenstoelen bouillonblokje door door de ragout. Voeg dan 125 milliliter slagroom toe en roer ook die er doorheen.
- Peterselie erbij
Snij dan ook een handje peterselie fijn. Schep die door de dikke ragout.
- Afkoelen
Schep de ragout in een ovenschaal. Laat het dan in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bloem, ei en paneermeel klaarzetten
Zet een diep bord met een laag bloem erin klaar. Doe 4 eieren in een kom en klop die los met een vork. Doe in een ander diep bord een laag paneermeel van beschuit.
- Bolletjes ragout maken
Was je handen voor je begint. Weeg telkens 25 gram ragout af en maak rol er tussen je handen een klein bolletje van. Leg de bolletjes los van elkaar neer op een snijplank.
- Door bloem, ei en paneermeel rollen
Nu ga je elk bolletje van een laagje paneer voorzien. Doe dat als volgt:
– Rol het bolletje door de bloem.
– Dip de bol dan in het ei. Laat overtollig ei er even af druppelen.
– Rol het vervolgens door het paneermeel.
– Rol hem tussen je handen, zodat het paneer goed vast zit.
– Dip de bol dan een 2e keer in het ei.
– Rol hem een 2e keer door het paneermeel.
– Rol de bitterbal weer tussen je handen om het paneer goed vast te maken.
– Leg dat balletje weg. - Bitterballen bakken
Verhit je frituurpan naar 180 graden. Bak niet teveel bitterballen tegelijk. Heb je ze niet ingevroren dan zijn ze na 3 minuten klaar. Laat even uitlekken in de zeef van je frituur.
Serveer de bitterballen bijvoorbeeld met mosterd om ze in te dippen.

Tips voor het maken van bitterballen
Nog een paar tips voor het maken van dit recept:
- Handen wassen – Voor het koken ja handen wassen is altijd een goed idee. Maar ook tijdens het maken van het paneer-laagje om de bitterballen was ik om de zes balletjes even de overtollige ei/paneer van mijn handen.
- Bitterballen invriezen – Wil je de bitterballen niet meteen eten? Leg ze los van elkaar op een snijplank en vries ze in. Zo kan je ze zeker een week bewaren. Bevroren bitterballen bak je ongeveer 4-5 minuten.
Meer snackrecepten
Vind je deze bitterballen met champignonvulling lekker? Op Eetman staan nog veel meer lekkere vegetarische snacks. Bijvoorbeeld deze zelfgemaakte Vietnamese loempia’s.