Vietnamese loempia’s

Vietnamese loempia loempia recept 1

Vietnamese loempia’s, wie kent ze niet? Ik denk dan vooral aan die kraampjes die in bijna elk winkelcentrum staan. Lekker makkelijk en heel verleidelijk als je daar hongerig langs loopt. Met dit recept maak je zelf heerlijke vegetarische Vietnamese loempia’s.

Oorspronkelijk was ik op zoek naar een recept om van die grote loempia’s zelf te maken. Groter is immers beter. In ieder geval wat eten betreft. Ik keek alleen een beetje op tegen het zelf maken van het deeg. Dat lijkt mij namelijk erg lastig. Blijkbaar ben ik niet de enige, want ik zag ook vooral recepten voor kleine loempia’s met kant en klaar filodeeg. En kant-en-klaar deeg voor grote loempia’s, dat kon ik zelfs onze grote Albert Heijn niet vinden.

Het recept voor de vegetarische Vietnamese loempia’s vond ik op greatbritishchefs.com. In Engeland heten het dus blijkbaar Spring rolls, naar het Chinese lente festival. China? Vietnam? Waar komen die dingen vandaan? Ik heb me er verder niet druk om gemaakt en ben lekker gaan snijden, rollen en bakken. Het resultaat was top, en daar gaat het uiteindelijk om!

Ingrediënten

Voor circa 30 Vietnamese loempia’s:

 • 1 pakje filodeeg (vellen van 20×20 centimeter)
 • 0,5 Chinese kool
 • 125 gram taugé
 • 0,5 grote wortel
 • 50 gram rijstnoedels
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 centimeter gember
 • 1 eetlepel koriander
 • 2 eetlepels arachideolie (of zonnebloemolie)
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 3 eetlepels bloem
 • olie om te frituren

Vietnamese loempia’s maken

Kijk op de instructies voor het filodeeg, het moet lang ontdooien. Haal het daarom op tijd uit de vriezer.

Snij twee teentjes knoflook fijn. Schrap de schil met een theelepeltje van de gember af. Snij de gember dan fijn en zet hem samen met de knoflook apart.

Dan snij je de Chinese kool in dunne repen. Rasp of snij ook de wortel in reepjes. Zet ook deze groenten even samen apart.

Meng de bloem met drie eetlepels water.

Snij tenslotte de koriander fijn.

Maak een pan met water heet. Breek dan de rijstnoedels in stukjes en doe die 9 minuten in het hete water. Giet ze daarna af in een zeef en laat ze even staan.

Dan maak je een wok of hapjespan heet. Doe daar de arachideolie in. Voeg dan de Chinese kool, de wortel en de taugé toe. Bak het 1 minuut.

Dan doe je ook de knoflook en de gember in de wok. Bak het geheel nog een paar minuten, tot de groenten zachter beginnen te worden.

Voeg dan de rijstazijn, de sojasaus en de koriander toe. Roer die er nog even goed doorheen. Daarna doe je de inhoud van de wok in een vergiet. Zo kan het even afkoelen en loopt eventueel overtollig vocht er uit.

De loempia’s vouwen

Open de verpakking van het filodeeg. Leg over het filodeeg een vochtige theedoek, want het droogt heel snel uit.

Om de Vietnamese loempia’s te maken leg je één velletje ontdooid filodeeg op een schoon oppervlak met een hoekpunt naar je toe.

Leg één eetlepel van het groentemengsel in de hoek van het filodeeg die het dichtst bij je is. Dan rol je het deeg strak om de groentevulling heen.

Als je bij het midden van het deeg komt, dan vouw je de punten links en rechts er overheen.

Doe daarna een beetje van het water/bloem mengsel op de punt die het verste van je af is. Rol nu verder en duw het deeg een beetje aan, zodat de laatste punt goed vastplakt.

Herhaal dit voor de rest van de Vietnamese loempia’s.

Bakken

Vul een diepe pan of een frituurpan met olie en verhit die tot 180 graden. Bak daarin telkens een aantal Vietnamese loempia’s 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn.

Tip: als je vind dat je er wat teveel gemaakt hebt, dan kan je de ongebakken best een dag in folie in de koelkast bewaren. Heb je de dag erna weer wat lekkers te eten.

Vietnamese loempia recept 2

Meer snacks

Vind je het Vietnamese loempia recept lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere recepten voor lekkere snacks. Kijk dan ook eens op de pagina met vegetarische snacks.

Comments (2)

Kun je ze in ongebakken toestand ook invriezen?

Dat kan zeker, als je de verleiding om ze meteen op te eten kan weerstaan :). Ik zou ze wel even in een plastic zak doen en dan later even goed laten ontdooien terwijl ze nog in het plastic zitten.

Leave a comment