Vietnamese loempia’s, wie kent ze niet? Ik denk dan vooral aan die kraampjes die in bijna elk winkelcentrum staan. Lekker makkelijk en heel verleidelijk als je daar hongerig langs loopt. Met dit recept maak je zelf heerlijke vegetarische Vietnamese loempia’s.

Oorspronkelijk was ik op zoek naar een recept om van die grote loempia’s zelf te maken. Groter is immers beter. In ieder geval wat eten betreft. Ik keek alleen een beetje op tegen het zelf maken van het deeg. Dat lijkt mij namelijk erg lastig. Blijkbaar ben ik niet de enige, want ik zag ook vooral recepten voor kleine loempia’s met kant en klaar filodeeg. En kant-en-klaar deeg voor grote loempia’s, dat kon ik zelfs onze grote Albert Heijn niet vinden.

Het recept voor de vegetarische Vietnamese loempia’s vond ik op greatbritishchefs.com. In Engeland heten het dus blijkbaar Spring rolls, naar het Chinese lente festival. China? Vietnam? Waar komen die dingen vandaan? Ik heb me er verder niet druk om gemaakt en ben lekker gaan snijden, rollen en bakken. Het resultaat was top, en daar gaat het uiteindelijk om!

Ingrediënten

Voor circa 25 Vietnamese loempia’s:

  • 1 pakje filodeeg (vellen van 20×20 centimeter)
  • 0,5 Chinese kool
  • 125 gram taugé
  • 0,5 grote wortel
  • 50 gram rijstnoedels
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 centimeter gember
  • 1 eetlepel gedroogde koriander
  • 2 eetlepels arachideolie (of zonnebloemolie)
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepels bloem
  • olie om te frituren

Optioneel

  • zoetzure saus

Vietnamese loempia’s recept

In deze film zie je hoe makkelijk je de loempia’s maakt. In de paragraaf onder de film vind je het recept stap voor stap.

Vietnamese loempia’s maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je Vietnamese loempia’s:

  1. Filodeeg ontdooien

    Kijk op de instructies voor het filodeeg, het moet lang ontdooien. Haal het daarom op tijd uit de vriezer.

  2. Water koken

    Zet alvast een pan heet water op het vuur, om straks de rijstnoedels in te maken.

  3. Knoflook en gember snijden

    Snij twee teentjes knoflook fijn. Schrap de schil met een theelepeltje van de gember af. Snij de gember dan fijn en zet hem samen met de knoflook apart.

  4. Chinese kool en wortel snijden

    Dan snij je de Chinese kool in dunne repen. Rasp de wortel met een grove rasp. Zet ook deze groenten even samen apart.

  5. Bloem met water

    Meng in een bakje de bloem met drie eetlepels water.

  6. Rijstnoedels koken

    Haal het kokende water van het vuur. Breek dan de rijstnoedels in stukjes en doe die 3 minuten in het hete water. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze daarna af in een zeef en laat ze daarin staan.

  7. Chinese kool, wortel en taugé bakken

    Dan maak je een wok of hapjespan heet. Doe daar de arachideolie in. Voeg dan de Chinese kool, de wortel en de taugé toe. Bak het 2 minuten.

  8. Knoflook en gember meebakken

    Dan doe je ook de knoflook en de gember in de wok. Bak het geheel nog een paar minuten, tot de groenten zachter beginnen te worden.

  9. Rijstazijn, sojasaus en koriander erbij

    Voeg dan de rijstazijn, de sojasaus en de koriander toe. Roer die er nog even goed doorheen. Haal dan de wok van het vuur. Mocht er vocht in de wok zitten, giet dat dan af.

  10. Alles mengen

    Voeg de noedels toe aan de wok en schep alles goed door elkaar. Zo kan het even afkoelen.

  11. Filodeeg klaarleggen

    Open de verpakking van het filodeeg. Leg over het filodeeg een vochtige theedoek, want het droogt heel snel uit. Leg die theedoek ook na elk vel dat je eraf haalt weer terug.

  12. Loempia’s vouwen – stap 1

    Om de Vietnamese loempia’s te maken leg je één velletje ontdooid filodeeg op een schoon oppervlak met een hoekpunt naar je toe.

    Tip: het filodeeg losmaken is soms lastig, gebruik een mes om een hoekje los te maken. Trek dan langzaam het vel los.

  13. Loempia’s vouwen – stap 2

    Leg één eetlepel van het groentemengsel in de hoek van het filodeeg die het dichtst bij je is. Dan rol je het deeg strak om de groentevulling heen.

  14. Loempia’s vouwen – stap 3

    Als je bij het midden van het deeg komt, dan vouw je de punten links en rechts er overheen.

  15. Loempia’s vouwen – stap 4

    Doe daarna een beetje van het water/bloem mengsel op de punt die het verste van je af is. Rol nu verder en duw het deeg een beetje aan, zodat de laatste punt goed vastplakt.

    Herhaal dit voor de rest van de Vietnamese loempia’s.

  16. Bakken

    Vul een diepe pan of een frituurpan met olie en verhit die tot 180 graden. Bak daarin telkens een aantal Vietnamese loempia’s ongeveer 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveer de loempia’s met bijvoorbeeld zoetzure saus.

Bewaartip

Heb je wat teveel loempia’s gemaakt? Je kan ze ongebakken best een dag in de koelkast bewaren. Doe ze daarvoor in folie, of een trommel met deksel. Zo heb je de dag erna weer wat lekkers te eten.

Vietnamese loempia recept okt 2020 vierkant

Meer snacks

Vind je het Vietnamese loempia recept lekker? Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere recepten voor lekkere snacks. Kijk dan ook eens op de pagina met vegetarische snacks.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen