Home » Recepten » Citroencake van amandelmeel uit de Airfryer

Van een lekkere cake houden we allemaal wel. Wil je eens een wat minder standaard cake? Dan is deze citroencake van amandelmeel uit de Airfryer is een heerlijke keuze. De cake is glutenvrij, doordat hij met amandelmeel is gemaakt. Heeft een lekkere frisse citroensmaak door de lemon curd en het citroenrasp. Tenslotte is hij ook nog eens snel klaar doordat hij in de Airfryer gebakken wordt. Een win-win-win situatie noem ik dat.

Een cake bakken is best wel makkelijk. Dat geldt ook voor deze cake van amandelmeel. Het is een kwestie van alles even goed mengen en dan doet de oven zijn werk. Zelfs het voorverwarmen van de oven is niet nodig.

Om de amandelcake extra citroensmaak te geven gebruikte ik lemon curd. Als je het niet kent: lemon curd kan je gewoon in een wat grotere supermarkt kopen. In de buurt van de jam vond ik het. Zelf lemon curd maken kan ook: Google het en je vindt genoeg recepten.

Bakken in de Airfryer

Een van de voordelen van deze amandelcake is dat hij gebakken is in de Airfryer. Dat bespaart tijd en geld. Het bakken gaat er namelijk sneller in en er is een lagere temperatuur nodig.

Naast een Airfryer heb je ook een vorm nodig die in de Airfryer past. Ik gebruikte een wat hogere quichevorm van 20 centimeter diameter, maar ook een kleine springvorm is handig. Pas voor je begint of je vorm in het mandje van de Airfryer past.

Gebruik je een gewone oven zet hem dan wat warmer en bak de cake wat langer.

Ingrediënten

Citroencake voor 8 personen:

 • 150 gram amandelmeel
 • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 100 gram suiker
 • 3 eieren
 • 1,5 theelepel bakpoeder (5 gram)
 • 100 gram lemon curd
 • snufje zout
 • 1 citroen (voor citroenrasp)

Ook nodig:

Citroencake van amandelmeel uit de Airfryer recept

In dit filmpje zie je stap voor stap hoe je citroencake van amandelmeel maakt. Onder het filmpje staat het recept in tekst.

Citroencake van amandelmeel uit de Airfryer maken

Benodigde tijd: 55 minuten

Zo maak je citroencake van amandelmeel:

 1. Vorm invetten

  Vet een cakevorm van ongeveer 20 centimeter in met een klontje roomboter. Meet vooraf goed of de vorm in je Airfryer past.

 2. Boter, suiker, zout en lemon curd mengen

  Doe 100 gram zachte roomboter, 100 gram suiker, een snufje zout en 100 gram lemon curd in een kom. Meng het met een mixer op de hoogste stand goed door elkaar.

 3. Citroenrasp toevoegen

  Was de schil van 1 citroen goed schoon. Rasp dan het buitenste gele laagje van de schil. Voeg het rasp toe aan de kom.

 4. Eieren erdoor mixen

  Voeg één voor één 3 eieren toe. Mix na elk ei een halve minuut met de mixer, zodat het goed met de boter en suiker mengt.

 5. Amandelmeel en bakpoeder toevoegen

  Voeg 150 gram amandelmeel en 1,5 theelepel bakpoeder toe. Mix het geheel op de hoogste stand 2 minuten.

 6. Bakken

  Doe het cakebeslag in de vorm, maak de bovenkant mooi vlak. Bak de cake dan 40 minuten op 140 graden. Je hoeft de Airfyer niet voor te verwarmen.

 7. Afkoelen

  Laat de cake in de vorm afkoelen.

Citroencake van amandelmeel uit de airfryer 800x800
Citroencake van amandelmeel

Meer Airfryer recepten

Vind je deze citroencake van amandelmeel lekker? Kijk dan ook eens op de pagina met alle bakrecepten van Eetman. Of wil je de Airfryer vaker gebruiken? Kijk dan eens op deze pagina.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen