Home » Drinken » Speciaalbier » Bierista Bieropleiding

Wist je dat de Bierista Bieropleiding de grootste en meest populaire biercursus van Nederland is? Hoog tijd dus voor een review van de Bierista Bieropleiding op Eetman. Hier lees je wat je er van kan verwachten.

Al meer dan 2000 bierliefhebbers volgden inmiddels de biercursus van Bierista. Ik was dan ook erg blij met de uitnodiging van Bierista om de cursus zelf eens te proberen. Leuk, want hoewel ik al regelmatig speciaalbieren proef en daarover schrijf, had it er tot nu toe nog niet heel veel over gelezen.

Ben jij een bierliefhebber?

Misschien vraag je jezelf af of dit een leuke bieropleiding voor jou is? Deze Bierista opleiding is volgens mij een hele leuke opleiding voor iedereen die een fan is van bier, graag speciaalbieren drinkt en er daarom meer over wil weten. Of voor mensen die in de horeca werken en hun klanten meer willen kunnen vertellen over de verschillende biersoorten.

Omdat de opleiding niet alleen theorie is, maar je er ook 12 totaal verschillende soorten bier bij krijgt meegeleverd, gaan de dingen die in de lessen naar voren komen ook veel meer leven.

Review Bierista bieropleiding

De eerste kennismaking met deze biercursus is meteen heel prettig. Aan de deur staat een bezorger met een grote doos met 12 totaal verschillende soorten bier. Veel ervan ken ik nog niet, dus dat is extra leuk.

De bieropleiding bestaat uit twaalf online lessen, die over een groot aantal bier-gerelateerde onderwerpen gaan. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan:

  • Hoe wordt bier gemaakt
  • De geschiedenis van bier
  • De verschillende soorten
  • Bier- food pairing
  • Serveren, proeven en bewaren
De bieropleiding in de praktijk

Als voorbeeld neem ik even les één. Onder het genot van een lekker glas bier lees ik alles over de basisingrediënten van bier. Het is een leuke mix van bekende en nieuwe feitjes. De teksten zijn afgewisseld met korte filmpjes met uiteg. Geen lange teksten en alles is dus goed te begrijpen.

Na ongeveer een half uur les volgen 10 oefenvragen. Multiple choice, dat zijn mijn favoriete vragen 😄. Ik had alles goed, dus dat gaf goede hoop. Klaar voor de volgende lessen, maar nu eerst een … biertje 🍻.

Aan het einde van elke les word je uitgenodigd om één van de meegeleverde bieren te proeven en te reviewen. Zo leer je langzaamaan hoe je met meer aandacht de smaak en geur van een bier kan beschrijven en waarderen.

Na een paar lessen valt me op dat dit aan de ene kant een leuke cursus is over een interessant onderwerp en aan de andere kant het een serieuze cursus is waar je allerlei feitjes leert die je ook in de proefexamens moet kennen. Ik zit dus toch wel geconcentreerd achter de laptop op een rustig plekje de lessen te volgen. Gelukkig is alles in overzichtelijke korte stukken opgedeeld.

Ergens na les 5 valt me op dat ik een heleboel bierfeitjes aan mijn wijn-minnende zwager zit te vertellen. Er is heel veel van de informatie uit de cursus blijven hangen. Eindelijk wat tegengas voor zijn verhalen over druiven, wijnhuizen en wijnstreken. Dat ook al maakt de biercursus de moeite waard 😄.

Gefeliciteerd met je Bierista Bierdiploma!

Na de twaalf lessen volgt een heus examen. Zestig multiple choice vragen die ik in korte tijd moet beantwoorden. Geen tijd om tussendoor de antwoorden op te zoeken. Ik herken de meeste vragen en denk ik het wel te weten. Toch is het nog een beetje spannend na het invullen van de laatste vraag. Gelukkig is de uitslag meteen bekend: geslaagd, het Bierista Bierdiploma is binnen!

Bierista Bieropleiding badge

Conclusie

Tijd voor mijn conclusie van deze review van de Bierista Bieropleiding. Deze cursus geeft je een breed overzicht van een groot aantal aspecten van bier. Na de Bierista Bieropleiding kan je behoorlijk meepraten over bier. Ook weet je meer over hoe je in de horeca met bier moet omgaan.

Wat ik zelf het leukste vind is dat je meer leert over de ingrediënten van bier, hoe de brouwers bier maken en hoe dat de uiteindelijke smaak ervan beïnvloedt. Je proeft de biersoorten zelf en leert ze daardoor ook echt kennen. Na afloop weet je dus meer over de soorten en smaken. Je kan beter bedenken hoe je bier goed samen met eten kan combineren.

De Bierista Biercursus lijkt me een leuk cadeau voor iemand die graag verschillende bieren uitprobeert. Of gewoon als cadeau aan jezelf, dat is zeker zo leuk 😀.

Bierista Bieropleiding

Bier reviews

Vind je deze review van de Bierista Bieropleiding leuk en vind je het leuk om meer te lezen over bier? Op Eetman staan regelmatig reviews van speciaalbieren. Bijvoorbeeld deze:

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen