Home » Nieuws » Zin in een winter barbecue?

Zet jij de BBQ wel eens aan in de winter? Voor de meeste mensen is barbecueën echt iets voor warme zomerdagen. Een winter barbecue klinkt toch een beetje koud. Maar dat is eigenlijk zonde. Ook in de winter kan je van die lekkere, beetje rokerige, gerechten genieten. Daarom vind je hier mijn winter barbecue tips!

Koop een goede barbecue

Ben jij een fan van barbecueën? Dan weet je dat het een groot verschil maakt wat voor barbecue je gebruikt. Voor mij zijn van die wegwerp barbecues het dieptepunt. Ze zijn dan wel makkelijk mee te nemen, maar het is echt onmogelijk om er de temperatuur mee te regelen. Er past ook veel te weinig eten op zo’n wegwerp ding natuurlijk! Een hamburger kan je overal wel op bakken, maar wil je wat meer dan moet je toch echt even sparen voor een goed exemplaar.

Winter barbecue wegwerp 2

Het mooiste vind ik de barbecues die je kan afsluiten met een deksel. Zeker in de winter kan je het gerecht dan gelijkmatiger warm maken. Daardoor kan je ook grotere dingen goed gaar krijgen. Een ander voordeel is dat je, met wat houtsnippers tussen de kooltjes, extra rooksmaak aan het eten kan geven. Mijn droom barbecue is dan ook zo’n grote ronde keramische kamado. Zet hem op een voor de wind beschut plekje en je bent klaar voor je winter barbecue.

Leer beter barbecueën

Wil je jouw barbecue kunsten verbeteren? Probeer eens om wat andere dingen te maken dan je gewend bent. Weet je niet precies hoe? YouTube is super handig om voorbeelden te vinden waarop je ziet hoe anderen dat bereiden. Zoek gewoon naar dingen als “pizza on Big Green Egg” of zo. Je gaat zeker heel veel inspiratie op YouTube vinden.

Een andere tip is om eens een BBQ workshop te volgen. Dan merk je pas dat er echt veel te leren is over koken op de barbecue: nieuwe gerechten, hoe je de temperatuur regelt, hoe je het eten kan roken. Dat je intussen ook gewoon lekker aan het eten bent, dat helpt natuurlijk ook 😃. Mijn advies: kies een barbecue workshop uit waar je gaat koken met het type barbecue dat je zelf hebt, of dat je wilt gaan kopen. Zo leer je die BBQ echt goed gebruiken.

Winter barbecue mais

Winter barbecue gerechten

Zomer of winter, het maakt eigenlijk niet extreem veel uit voor wat je op de barbecue kan maken. Probeer vooral af en toe eens wat nieuws te leren maken. Als je verschillende gerechten kent, dan wordt je barbecue ook echt een deel van je keuken dat je vaker gaat gebruiken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze gerechten:

  • Pizza – Wist je dat een echte pizzaoven veel warmer wordt dan de gemiddelde keukenoven? Gelukkig kan je een goede kamado super heet opstoken. Met een pizzasteen erin kan je pizza’s bakken als een pro!
  • Maïskolven – In de zomer en de winter zijn maïskolven geliefd om op de barbecue te leggen. Koop zoete suikermaïs, boter erover en dan kan er niets meer misgaan.
  • Gegrilde courgette – Een super eenvoudig bijgerecht van de BBQ maak je door courgette een beetje te kruiden en dan te grillen. Ze zijn zo klaar, dus dit gerecht kan je echt op het laatste moment bereiden.
  • Portobello – Deze uit de kluiten gewassen kastanjechampignons zijn perfect voor op de barbecue. Smeer ze aan de buitenkant in met wat (gekruide) olijfolie. Vul ze dan met bijvoorbeeld groenten, kaas of nootjes. Grillen maar!
  • Verse ananas – Maak eens een lekker dessert met warme gegrilde ananasringen als basis. Lekker roomijs of zoete vruchten erbij. Dat is echt een top afsluiting van je winter barbecue!

Ik hoop dat je hiermee weer even wat extra inspiratie hebt om ook in de winter je BBQ skills op peil te houden. Heb je zelf nog goede tips? Laat ze dan achter in de reacties!

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen